Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

W. Bion klinikai munkássága

Paraméterek

Sorozat A pszichoterápia klasszikusai
Szerző Symington, Joan – Symington, Neville
Cím W. Bion klinikai munkássága
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 208 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 408 11 5
Ár:
2.890 Ft
2.745 Ft
Kedvezmény: 5%

Wilfred Bion (18971979) provokatív és kreatív résztvevője azoknak a vitáknak, amelyek e század közepén megújították a pszichoanalízist és megalapozták a modern dinamikus pszichoterápiát.

Leírás

Wilfred Bion (18971979) provokatív és kreatív résztvevője azoknak a vitáknak, amelyek e század közepén megújították a pszichoanalízist és megalapozták a modern dinamikus pszichoterápiát. A korábbi analitikus fogalmak bioni értelmezése és újraértelmezése jelentette a radikális elindulást ebben az irányban. Mértékadó vélemények szerint Bion a pszichoanalízis addigi történetének legmélyebb gondolkodója – magát Freudot is beleértve. Érett művei 1953-1967 között jelentek meg, ebben a 14 évben nyolc tanulmányt és három könyvet publikált, persze emellett számtalan előadást, szemináriumot tartott még. Elméletalkotó képességei már ezt megelőzően megcsillantak, az Experiences in Groups című könyve számos új és fontos megállapítást tartalmazott, amelyek jelentősen hozzájárultak a pszichoterápiás csoportok belső életének megértéséhez.
A szerzők módszere ebben a kötetben, hogy sorra veszik Bion gondolatvilágának egy-egy megnyilvánulását. Ezek kapcsolatban vannak egymással, de nem az okság, hanem a kölcsönösség összefüggésén alapulva. Ez a módszer híven tükrözi, hogyan igyekezett megérteni Bion, a kutató a központi kérdést – vagyis a lélek életét. Bion felfogása szöges ellentétben állott azokkal az elméleti iskolákkal, melyek a kóros folyamatokra összpontosítanak, és ezzel elterelik a figyelmet a lélek saját életéről. Felismeréseit logikusan, mégis gazdag képzelőerővel fejtette ki. A csoportokkal végzett munkájában már felfedezhetők a későbbi, kiforrott elmélet elemei, érett gondolkodásának jelképe és kikristályosodása azonban: a Rács. Ezért Bion életművének áttekintésében a Rács elgondolása középponti jelentőségű; megéri, sőt busásan megtérül, ha ennek megértésébe munkát fektetünk. Az utolsó fejezetben a szerzők megkísérlik bemutatni Bion gondolkodásának egységes szerkezetét. Az efféle egység, a bioni életmű egységében rejlő tengermély, mégis lefegyverző egyszerűség a nagy gondolkodók sajátja.
 
Fordította: Balázs-Piri Tamás

Tartalom

Előszó
A könyv szerkezete
A Rács
Az elméleti választóvonal Bion és Freud, illetve Klein között
Bion személyisége
Az érzelmi katalizátor
A Rács
A mítosz és a Rács
Tartó és tartalom
Az alfa-funkció
A gondolkodás diagnózisa
A lelki valóság
A gondolkodás gazdagodása ll. Transzformációk
A csoportok tanulmányozása
Az elmebetegség fenomenológiája
Emlékezés és vágy nélkül
A végső valóság, a misztikus és az Intézményes Rend
Epilógus
Időrendi táblázat
Wilfred Bion közleményei
Irodalom
Függelék
Tárgy- és névszójegyzék