Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Zöld filozófia

Paraméterek

Szerző Scruton, Roger
Cím Zöld filozófia
Alcím Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 420 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 05 9219 2
Ár:
4.200 Ft
3.990 Ft
Kedvezmény: 5%

A Magyarországon is nagy sikert aratott Iszom, tehát vagyok világhírű brit szerzője ezúttal talán a legfontosabb és a legaktuálisabb, egész eddigi életünk radikális megváltozását előrevetítő témában, a környezeti kérdések, a globális éghajlatváltozás témakörében fejti ki izgalmas és jól érthető, de egyúttal nagyon is extravagáns gondolatait.

Leírás

A Magyarországon is nagy sikert aratott Iszom, tehát vagyok világhírű brit, sőt egyenesen angol szerzője ezúttal talán a legfontosabb és a legaktuálisabb, egész eddigi életünk radikális megváltozását előrevetítő témában, a környezeti kérdések, a globális éghajlatváltozás témakörében fejti ki izgalmas és jól érthető, de egyúttal nagyon is extravagáns gondolatait, amelyek még azokat is elgondolkodtatják (és persze szórakoztatják is egyben, hiszen Scruton korunk egyik legjobb esszéistája), akik talán semmiben sem értenek vele egyet.

Az ökológiai gondolkodást és a zöld mozgalmakat sokan a progresszivista, a baloldali gondolkodással és politikával szokták összefüggésbe hozni, de Scruton megmutatja, hogy a kérdés ennél sokkal izgalmasabb és fontosabb. Itt is viszontlátjuk a máshonnan már ismerős, nagyon is derűs életfilozófiáját, ami különösen vonzó olvasmánnyá teszi a könyvet.

A mű nagy újdonsága, hogy számos megszokott fogalomra (pl. a piac) újszerűen tekint a szerző, és új, meglepő szempontokat kínál számunkra az ökológiai-társadalmi kérdések megértéséhez és kezeléséhez. Az egyik ilyen a kontinentális európaitól teljesen eltérő angol társadalomfejlődés és jog (a common law) mélyebb, nem absztrakt bölcsessége, amellyel az érdekkonfliktusok megoldásához közelít. Ez utóbbinak is megvolt a szerepe abban, hogy az angol vidéki táj megőrződhetett olyannak, amilyennek ma ismerjük.

A könyv központi fogalma a kötődés – kötődés az otthonhoz, a sajáthoz, a helyihez, a családhoz, a tájhoz, a saját közösséghez, a nemzethez, a saját kultúrához. Ha ez a kötődés megvan (Scruton az oikophilia szót szereti használni rá), akkor mindenfajta absztrakt és felülről lefelé irányuló megoldás problematikussá válik, legyen a kezdeményezője az állami vagy az EU-bürokrácia, vagy éppen valamelyik nagy nemzetközi, nem átlátható és nem elszámoltatható NGO.

Írta: Roger Scruton

Fordította: Szilágyi-Gál Mihály, Zsélyi Ferenc

Tartalom

Bevezetés
1. Lokális felmelegedés
2. Globális ijedtség
3. A megváltás keresése
4. Radikális elővigyázatosság
5. Piaci megoldások és homeosztázis
6. Morális ökonómia
7. Heimat és élőhely
8. Szépség, alázat és megszentségtelenítés
9. Útban a senki földjére
10. Helyteremtés
11. Szerény javaslatok
I. függelék: Globális igazságosság
II. függelék: Hogyan éljünk?
Bibliográfia