Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Zsíri, Mári, hoppsza Sári...

Paraméterek

Sorozat Helyi hagyományok
Szerző Szabó Ágnes – Szabó János
Cím Zsíri, Mári, hoppsza Sári...
Alcím Kazári játékok és táncok
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2010
Terjedelem 88 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7363 59 7
Ár:
2.000 Ft
1.600 Ft
Kedvezmény: 20%

Ezekkel a feladatokkal a tanórák hangulata felszabadultabb, oldottabb, miközben játékos formában saját fejlődésüket tapasztalva, abban örömet lelve a gyermekek fokozottabb közösségi fejlődése is megfigyelhető.

Leírás

A szerzők a könyvben megjelenő módszer lényegét a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanultak alapján fejlesztették tovább. Lényege, hogy egyszerű feladatokon keresztül a motívumokat szétbontva, az eszközök felhasználásával a tanuló azonnal látja a gyakorlat kivitelezhetőségét. Minél kevesebb beszéddel, egyszerűen rávezetve tanulja meg a gyermek elsőként testének koordinálását – majd ezt már készségszinten használva –, a táncmotívumok elsajátítását. Más táncanyagok tanításánál is lehet alkalmazni ezt a módszert, csak ki kell alakítani a tanítandó motívumokhoz a legcélszerűbb feladatokat.
A leírt feladatok gyakoroltatásához, ugyanazon cél érdekében, különböző segédeszközöket hívhatunk segítségül. Ilyen a kötél, a bot, a krétával rajzolt, illetve ragasztószalaggal kialakított vonalak, alakzatok. Az eszközhasználatnál figyelembe kell venni az életkori sajátosságokat is. Például egy óvodás korú gyermeknek először krétával jelöljük ki az elvégzendő feladatot, ne kötéllel, illetve bottal, mert elriaszthatja, ha megbotlik a földre helyezett eszközökben. Használhatunk más eszközöket is, pl.: a tornatermekben található zsámolyt, melyre fel és leugorhatnak, a nagyobbak tanulók át is ugorhatják, de a tornapadot is használhatjuk, amelyet megfordítva, az alján és az oldalán végigsétálhat, egyensúlyozva megy végig úgy, hogy első időkben egy társa segíti. Kötéllel is lehet többféle gyakorlatot végeztetni: a tanár és egy tanuló hajtja a kötelet, mely alatt át kell szaladni a diákoknak. A másik irányba forgatáskor már ugornia is kell a tanulónak. Mindezeket a játékos formákat párosan, kézfogással is kipróbálhatjuk.
Tapasztalataink alapján az így kialakított testtudattal a táncmotívumok megtanulása sokkal egyszerűbb. Ezekkel a feladatokkal a tanórák hangulata felszabadultabb, oldottabb, miközben játékos formában saját fejlődésüket tapasztalva, abban örömet lelve a gyermekek fokozottabb közösségi fejlődése is megfigyelhető.
 

Tartalom

Előszó
Néprajzi áttekintés
A kazári néptáncok jellemzői
Módszertan
Útmutató a módszertani részekhez
A kazári karikázó tanítása
A kazári csárdás tanítása
Összefoglalás
Példatár
Játékgyűjtemény
Karikázó dallamok
Lassú csárdás
Friss csárdás
Játékok betűrendes mutatója
Felhasznált irodalom