Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Akadémiai magyar értelmező szótár

Paraméterek

Szerző Pusztai Ferenc
Cím Akadémiai magyar értelmező szótár
Alcím Hangosszótár + NET
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 1156 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 05 8860 7
Eredeti ár:
4.390 Ft
4.170 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az Akadémiai Kiadó Magyar értelmező szótára a Magyar értelmező kézi­ szótár anyagának egyharmadát öleli fel. A mintegy 25 ezer címszó kiválasztá­sában a gyakoriság, szerkesztésében pedig a könnyebb tájékozódás biztosítása, sőt ösztönzése volt a fő szempont.

Leírás

A terjedelmesebb szóállományú, részletezőbb ismereteket tároló értelmező szótárak mellett állandóan igény mutatkozik tömörebb, kisebb terjedelmű változatokra is. Mindenekelőtt a tanulás, ismeretszerzés eszközeként azok­nak, akiknek a pontos megértés érdekében forrásként vagy bizonytalan értel­mezésük tisztázásaként, megerősítéseként gyors segítségre van szükségük. Körükbe elsősorban a diákok különböző korosztályai tartoznak, de életkorá­tól függetlenül minden olvasó, író, tájékozódó rendszeresen kerülhet hasonló helyzetbe.
Az Akadémiai Kiadó Magyar értelmező szótára a Magyar értelmező kézi­szótár anyagának egyharmadát öleli fel. A mintegy 25 ezer címszó kiválasztá­sában a gyakoriság, szerkesztésében pedig a könnyebb tájékozódás biztosítása, sőt ösztönzése volt a fő szempont.
A gyakoriság kategóriája azonban nem merev korlát: a szavak nyelvi kör­nyezetéből (jelentésárnyalataiból, szócsaládjából, szórétegbeli, illetőleg kötött és frazeológiai kapcsolataiból) számos, kevésbé gyakori elemet is megtartott a szótár. A gördülékenyebb tájékozódás érdekében markáns jeggyé vált az olvas­mányosság: a rövidítések zömének feloldásával, a grammatikai információk és a példák ritkításával.
Megtartotta azonban a szótár a lexikai (és stílus) minősítéseket, sőt a nyelv­használatra vonatkozó nyelvművelési tanácsokat is. Ennek az eljárásnak az az elvi álláspont az alapja, miszerint egy mai (szinkron) értelmező szótárnak ar­ról is tájékoztatást kell adni, hogy egy-egy szó, jelentés vagy kifejezés milyen hatást kelthet a nyelvhasználók körében, a nyelvi elemet alkalmazók környe­zetében.
Kötetünket ajánljuk tehát mindenkinek, aki magyar anyanyelvének tudatos használatára, azaz helyes, pontos kifejezésre és ismeretszerzésre, valamint a szép kiejtésre törekszik.

ALAPOS

  • 25 000 címszó
  • a magyar nyelv leggyakoribb szavai
  • a beszélt nyelv szókincse
  • részletes értelmezések
  • regisztrációt követően a szótár teljes anyaga elérhető 24 hónapig a www.szotar.net weboldalon
  • a kiejtés a szó mellett található ikonra kattintva hallgatható meg

FELHASZNÁLÓBARÁT

  • egyszerű, világos szerkezet
  • gyors kereshetőség
  • átfogó szakmai és stiláris jelzések a helyes szóválasztáshoz
  • magyarul tanulóknak is ajánlott
  • az on-line változat többféle keresési lehetőséget biztosít

A kiadvány 2010-ben elnyerte az MTA Szótári Munkabizottsága által odaítélt „Kiváló magyar szótár” díjat.

Szerkesztette: Pusztai Ferenc