Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A szerves geokémia aktuális kérdései

Paraméterek

Sorozat GeoLitera
Szerző M. Tóth Tivadar – Pál-Molnár Elemér – Schubert Félix
Cím A szerves geokémia aktuális kérdései
Kiadó SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport
Kiadás éve 2014
Terjedelem 108 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 306 330 9
Eredeti ár:
3.000 Ft
2.850 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az analitikai és modellezési módszerek rohamos fejlődésének eredményeként az utóbbi évtizedekben a földtudományok talán legdinamikusabban fejlődő ága a geokémia. Jelen kötet a magyarországi szerves geokémiai kutatások pillanatfelvételét adja 2014-ben.

Leírás

Az analitikai és modellezési módszerek rohamos fejlődésének eredményeként az utóbbi évtizedekben a földtudományok talán legdinamikusabban fejlődő ága a geokémia. A Földet felépítő szilárd anyagok, a kőzetek, üledékek, talajok, valamint a bennük tározódó különböző fluidumok, a felszín alatti vizek és szénhidrogének összetételét és ezen keresztül fejlődésének legapróbb részleteit elsősorban kémiai felépítésük alapos tanulmányozásával érthetjük meg. Mivel mára olyan kémiai tulajdonságok – pl. ritka elemek, izotópok, vegyületek koncentrációja rendkívül apró térfogatokban – váltak mérhetővé, melyek meghatározása korábban elképzelhetetlen volt, a földi anyag evolúciója is egyre nagyobb mélységben válik megismerhetővé. Az általános földtani problémák, a litoszféra, vagy akár a kozmosz fejlődésének megértése mellett mindazonáltal a geokémiai alapú megközelítés központi helyet követel magának az emberi társadalom és a földi környezet kölcsönhatásának vizsgálata, a nyersanyagkutatás és a környezetföldtan területén is. Azóta, hogy az 1930-as években Alfred Treibs metalloporfirinek izolálásával bebizonyította a kőolajok biológiai eredetét, s így elindult egy új tudományág, a szerves geokémia kialakulása, majd virágzása, a földi élet múltját ujjlenyomatként őrző anyagok a litoszféra legkülönbözőbb szféráiból bukkannak elő. Mára a szerves geokémiai kutatások alapvetőkké váltak nemcsak a szénhidrogén-kutatásban (ahol sok egyéb mellett az anyakőzet minősége, az érés és a migráció mikéntje, a tárolóban zajló olajdegradációs folyamatok követhetők nyomon), de a hidrogeológiában, a talajtanban, vagy akár a régészetben és a múltbéli klímaváltozás rekonstruálásában is.
Jelen kötet a magyarországi szerves geokémiai kutatások pillanatfelvételét adja 2014-ben. Az egyes fejezetek szerzői magyarországi kutatóintézetekben, egyetemeken és cégeknél hosszú idő óta működő szerves geokémiai műhelyek kutatói. A cikkek témája ennek megfelelően felöleli az elméleti és gyakorlati problémák széles körét; alapvető analitikai kérdések elemzésétől hévizek, szénhidrogén anyakőzetek, szénhidrogének, fiatal üledékek, talajok vizsgálatáig ível. A tanulmánykötet szerzői és szerkesztői a tudományterület gazdagságának bemutatásával, az aktuális kérdések megfogalmazásával egyúttal Hetényi Magdolna akadémikust, a szerves geokémia kiemelkedő kutatóját is köszöntik születésnapja alkalmából, akinek tudományos munkássága felöleli a laboratóriumi szimulációs kísérletektől a különféle fosszilis energiahordozók geokémiai kutatásán át a talajok vizsgálatáig a szerves geokémia számos részterületét. A Szegedi Tudományegyetem Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszékén végzett több évtizedes munkájának eredményeként a korábban dominánsan szervetlen geokémiai témákkal foglalkozó intézményben jelentős szerepet kaptak a szerves geokémiai vizsgálatok. Mindazonáltal nyitott maradt a hagyományos kőzettani-geokémiai és hidrogeológiai kutatások felé is, amelyek napjainkra mind gyakrabban szembesülnek szerves geokémiai jellegű kérdésekkel, problémákkal, ezáltal integrálva és folytatva a tanszéki hagyományokat.
 
M. Tóth Tivadar
 

SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport, 2014.

GeoLitera–sorozat

Szerkesztette: M. Tóth Tivadar - Pál-Molnár Elemér - Schubert Félix

Sorozatszerkesztő: Pál-Molnár Elemér

Tartalom

Előszó
Bozsó Gábor: Szikes tavi üledékekben felhalmozódó szerves anyag minőségi és mennyiségi jellemzői
Czirbus Nóra: A Rock-Eval pirolízis alkalmazásának lehetőségei a talajok vizsgálatában
Fekete József, Sajgó Csanád, Kárpáti Zoltán: Aquatermolízis alkalmazása a szerves geokémiában
Hámorné Vidó Mária: A Mátyáshegyi Formáció szerves kőzettana és termikus érettsége a Budai-hegységben
Koncz István: Anyakőzet-extraktumok szénhidrogénjeinek organofáciesei
Milota Katalin: Geokémiai adatok szerepe a medencemodellezésben
Nyilas Tünde: Szerves anyag vizsgálatok talajokban Rock-Eval pirolízissel
Sajgó Csanád, Fekete József, Badics Balázs, Brukner-Wein Alice, Kárpáti Zoltán: Reguláris izoprenoidok eloszlási típusai a hazai kőolajokban
Vető István: Biogén metán a Pannon-medence üledékeiben és felszínalatti vizeiben