Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Romológia

Rendezés:
Nézet:

Az ebbe a kötetbe összegyűjtött tanulmányok nem arról szólnak, hogy milyenek a cigányok, hanem azt a társadalmat vizsgálják, amely a „szegényt” és a „cigányt” folyamatosan kitermeli és újratermeli.

1.200 Ft

Frankovics György etnográfus, író, tudós, publicista gyűjteménye a roma mese- és mondavilágba vezet bennünket. Ez a meseválogatás éppen olyan sokszínű, mint maga a cigány kultúra: eredetmonda, vámpírtörténet, tréfás mese és fordulatokban gazdag, egzotikus népmese egyaránt található benne.

2.999 Ft 2.549 Ft

Görög Veronika 1980-ban találkozott először az akkor harminckét esztendős Berki Jánossal, akit a Nógrád megyei Varsányban és környékén híres mesemondóként emlegettek...

3.000 Ft 2.700 Ft

A dokumentumgyűjtemény a kisebbségek hátrányos megkülönböztetését tiltó, s a védelmüket támogató nemzetközi és közösségi jogi okmányokkal ismerteti meg olvasóit. A kötet az egyetemes szinten elfogadott dokumentumokat, valamint az európai, illetőleg részben európai szervezetek által elfogadott szabályozásokat tartalmazza.

2.450 Ft 1.960 Ft

A könyv szerzője a hazai cigányság kutatója, aki tudományos igényességgel és az egyetemi oktató gyakorlatával, avatott szakértőként mutatja be a hazai cigányság sorsát gondosan, részletesen és tárgyilagosan.

5.900 Ft

A kötet témája a magyarországi roma/cigány értelmiség historiográfiája, a hazai cigányság oktatásának története, kiegészítve a mai diplomások körében végzett empirikus kutatással.

3.400 Ft 3.060 Ft

Rostás-Farkas György nosztalgiája a tábortűz, amely minden áldott napon máshol gyulladt fel. A vándorélet tüze-lángja, amelyet esténként az író a kertjében gyújt meg, és egymaga üli „körül” és mindig ugyanott.

2.000 Ft 1.900 Ft
„Könyvem java cigányokról szóló híradás, elemi metszet, még ha alapfokon is, de emberien, komolyan és felelősséggel tudjunk tájékozódni róluk. A megalázott és megnyomorított százezrekről...” (Kovács József Hontalan)
960 Ft 912 Ft

Esélyegyenlőtlenség, előítéletesség, hátrányos megkülönböztetés, megfosztottság – kulcsszavak, amikor a romák helyzetéről beszélünk. Még mindig jelentős azon honfitársaink száma, akik úgy látják, hogy a romák túl sokat kapnak, keveset tesznek és nem méltók a társadalom segítéségre. Ha a közvélemény meggyőzésében eredményesek akarunk lenni, sokrétű kutatásra és gondos elemző munkára van szükség, hiszen csak így lehet eloszlatni a kétségeket.

2.850 Ft 2.708 Ft

Rostás-Farkas Tímea költészetének világa első látszatra mikrovilág. Családi életének mikrovilága. Erre utal első kötetének címe is: Apám öröksége.

2.000 Ft 1.900 Ft

Rostás-Farkas György számos művet alkotott, néprajzi munkákat, versesköteteket stb. A legtöbb ember – különösen, ha költő – nyomot akar hagyni maga után. E kötet szerzője már eleget tett ennek azt elemi erejű emberi parancsnak, s nem is csak ezzel a kötetével.

2.000 Ft 1.900 Ft

Eredeti hangvételű líra ez, egy varázslatos misztikájú néphez tartozó költő hangja szól minden sorából. Ruva Farkas Pál líráját, ahogy a romák dalait is, a szürrealizmus színezi és emeli a puszta valóság fölé.

2.000 Ft 1.900 Ft

Ez a kötet egy folyamatosan változó, különféle megközelítéseket integráló kutatás lenyomata. A magyar filmtörténet romaképeit elemzi, de nem a hagyományos – leíró, rendszerező – módszerrel, hanem kultúratudományi megközelítésben.

3.800 Ft 3.420 Ft

A Kalyi Jag Együttes (Fekete Tűz) 1978-ban Szabolcs-Szatmár megyei népművelőkből, zenészekből, jogászokból jött létre Varga Gusztáv vezetésével. Elsőként vállalták fel egész Európában saját anyanyelvüket, a roma nyelvet és énekelték dalaikat szívük legmélyéről.

2.990 Ft

Az erdélyi szász Wlislocki Henrik a 19. század utolsó harmadában, még érintetlen eredetiségében gyűjtötte és fordította a cigány népköltészet legszebb darabjait. A szerzőt az utókor a valaha élt legnagyobb cigányságkutatónak tekintette, akinek terjedelmes életművéből ad ízelítőt a Magyar Roma Történeti Könyvtár harmadik kötete.

1.350 Ft

Rostás-Farkas György saját vallomása szerint az utolsó nomád, „civilizált nomád”. Egy küzdelmes életút, sokat megélt, átszenvedett sors áll mögötte. Sok titok tudója. Számtalan mese, monda, a mindennapokban megszenvedett történet tulajdonosa. Kifogyhatatlan ősi legendárium, amit számon tart az emlékezet, s amiről mindig mesél.

2.000 Ft 1.900 Ft

A Balladás álmok fordulópontot jelez. A verseket Rostás-Farkas György három évtizedes költői pályafutásának terméséből válogatták, de ez a válogatás nem csupán az egyéni sorsban szerepet játszó változást jelzi, hanem a cigány nép sorsában fölsejlő változás ígérete hívta életre.

2.000 Ft 1.900 Ft

A beás nyelv a román nyelv egyik archaikus változata, melyet azonban sem a nyelvújítás, sem az írásbeliség nem érintett. A beás nyelv tehát köznyelvi változatban él.

3.000 Ft 2.850 Ft

A magyarországi cigányság csoportjai közül a beás cigány közösség nyelvét, azon belül is a Dél-Dunántúlon beszélt árgyelán nyelvjárást ismerheti meg az érdeklődő a kiadványból.

1.990 Ft 995 Ft
A beás írásbeliség napjainkban kezd kialakulni, e folyamathoz szükség van egy szótárra. A szótár közel 1900 beás szócikket tartalmaz, mintegy 400 szócikkel szaporítva az előző kiadást.
2.680 Ft 2.546 Ft

A cigány gyerekek iskolai neveléséből adódó konfliktusok, a gyakori szegregáció, a kisebbségi és szociálisan hátrányos lét összemosása a szellemi fogyatékossággal, Magyarországon is igen gyakori probléma, amely a társadalom egésze mellett a médiát is kiemelten foglalkoztatja. Abajo a kulturális antropológia résztvevő megfigyeléses módszerével kutatott egy éven keresztül a spanyolországi Aranda de Dueróban...

3.600 Ft 3.060 Ft