Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Romológia

Rendezés:
Nézet:

Az ebbe a kötetbe összegyűjtött tanulmányok nem arról szólnak, hogy milyenek a cigányok, hanem azt a társadalmat vizsgálják, amely a „szegényt” és a „cigányt” folyamatosan kitermeli és újratermeli.

1.200 Ft

Frankovics György etnográfus, író, tudós, publicista gyűjteménye a roma mese- és mondavilágba vezet bennünket. Ez a meseválogatás éppen olyan sokszínű, mint maga a cigány kultúra: eredetmonda, vámpírtörténet, tréfás mese és fordulatokban gazdag, egzotikus népmese egyaránt található benne.

2.999 Ft 2.549 Ft

A könyv egy magyarországi falu cigány közösségének mindennapjain keresztül mutatja be a cigány–magyar megkülönböztetés működését. A kötet „cigány” perspektívából tárja fel az etnikai megkülönböztetés működését, de nem marad egyoldalú, mert ugyanolyan érzékenységgel mutatja be a „magyar” nézőpontot is.

2.990 Ft 2.691 Ft

Görög Veronika 1980-ban találkozott először az akkor harminckét esztendős Berki Jánossal, akit a Nógrád megyei Varsányban és környékén híres mesemondóként emlegettek...

3.000 Ft 2.700 Ft

A könyv szerzője a hazai cigányság kutatója, aki tudományos igényességgel és az egyetemi oktató gyakorlatával, avatott szakértőként mutatja be a hazai cigányság sorsát gondosan, részletesen és tárgyilagosan.

5.900 Ft

A kötet témája a magyarországi roma/cigány értelmiség historiográfiája, a hazai cigányság oktatásának története, kiegészítve a mai diplomások körében végzett empirikus kutatással.

3.400 Ft 3.060 Ft

Rostás-Farkas György nosztalgiája a tábortűz, amely minden áldott napon máshol gyulladt fel. A vándorélet tüze-lángja, amelyet esténként az író a kertjében gyújt meg, és egymaga üli „körül” és mindig ugyanott.

2.000 Ft 1.900 Ft
„Könyvem java cigányokról szóló híradás, elemi metszet, még ha alapfokon is, de emberien, komolyan és felelősséggel tudjunk tájékozódni róluk. A megalázott és megnyomorított százezrekről...” (Kovács József Hontalan)
960 Ft 912 Ft

A kötet három nagyobb témakörbe csoportosítva közli a szerző elmúlt évtizedben írt roma tárgyú írásait. Az első rész fókuszában a cigányság munkaerő-piaci hátrányai, a foglalkoztatás, a bérek és a munkaerőpiaci diszkrimináció problémája áll. A második rész írásai a cigányság iskoláztatásban elszenvedett hátrányait vizsgálják meg közelebbről. A harmadik rész írásai módszertani jellegűek. 

3.480 Ft

A Magyar Roma Történeti Könyvtár első kötete az első magyar nyelvű cigány tárgyú művet, Enessei György két részletben, 1798-ban és 1800-ban megjelent tanulmányát adja közre, hasonmásban és a könnyebb használat kedvéért mai átiratban.

960 Ft

Mindig kényes dolog egy ilyen témával foglalkozó könyv útra bocsátása, hiszen annak olvasása során sokan saját torz elképzeléseiket próbálják kiolvasni, megerősíteni. Vannak persze olyanok is, akik becsülettel szeretnék megismerni, megérteni a köztünk élő jövevényeket. Ők sokat nyerhetnek majd e kitűnő kötetből.

1.785 Ft

Rostás-Farkas Tímea költészetének világa első látszatra mikrovilág. Családi életének mikrovilága. Erre utal első kötetének címe is: Apám öröksége.

2.000 Ft 1.900 Ft

Eredeti hangvételű líra ez, egy varázslatos misztikájú néphez tartozó költő hangja szól minden sorából. Ruva Farkas Pál líráját, ahogy a romák dalait is, a szürrealizmus színezi és emeli a puszta valóság fölé.

2.000 Ft 1.900 Ft

Ez a kötet egy folyamatosan változó, különféle megközelítéseket integráló kutatás lenyomata. A magyar filmtörténet romaképeit elemzi, de nem a hagyományos – leíró, rendszerező – módszerrel, hanem kultúratudományi megközelítésben.

3.800 Ft 3.420 Ft

Az erdélyi szász Wlislocki Henrik a 19. század utolsó harmadában, még érintetlen eredetiségében gyűjtötte és fordította a cigány népköltészet legszebb darabjait. A szerzőt az utókor a valaha élt legnagyobb cigányságkutatónak tekintette, akinek terjedelmes életművéből ad ízelítőt a Magyar Roma Történeti Könyvtár harmadik kötete.

1.350 Ft

A Balladás álmok fordulópontot jelez. A verseket Rostás-Farkas György három évtizedes költői pályafutásának terméséből válogatták, de ez a válogatás nem csupán az egyéni sorsban szerepet játszó változást jelzi, hanem a cigány nép sorsában fölsejlő változás ígérete hívta életre.

2.000 Ft 1.900 Ft

A beás nyelv a román nyelv egyik archaikus változata, melyet azonban sem a nyelvújítás, sem az írásbeliség nem érintett. A beás nyelv tehát köznyelvi változatban él.

2.260 Ft 2.147 Ft

A magyarországi cigányság csoportjai közül a beás cigány közösség nyelvét, azon belül is a Dél-Dunántúlon beszélt árgyelán nyelvjárást ismerheti meg az érdeklődő a kiadványból.

1.990 Ft 995 Ft
A beás írásbeliség napjainkban kezd kialakulni, e folyamathoz szükség van egy szótárra. A szótár közel 1900 beás szócikket tartalmaz, mintegy 400 szócikkel szaporítva az előző kiadást.
1.780 Ft 1.691 Ft

Jelen kronológia – mint első kísérlet – nem tisztán történelmi. Bőven igyekszik adatokat hozni a kultúra, az oktatás, a művészeti élet eseményeiről is, illetve – legalább valamelyest – biográfiai adatokkal is dolgozik.

990 Ft

A kötet a kerettanterv által kötelezővé tett hon- és népismereti oktatást segíti az általános és a középiskolákban. A magyarországi cigányságot nem a szegénység és a kirekesztettség megszokottnak mondható szemszögéből közelíti meg, hanem társadalmi-gazdasági-kulturális kontextusba ágyazva mutatja be, mindig az adott életkornak megfelelő módon.

3.990 Ft