Állattenyésztés
Az állattenyésztés alapvető mezőgazdasági tevékenység, amely a háziállatok több oldalú hasznosítását biztosítja. („Az állatok tenyész- és haszonértékét növelő célirányos tevékenységek összessége.”) A céltudatos állatszaporítás, fajtanemesítés mellett az állattenyésztés fogalmához tartozik a háziállatok gondozásával, védelmével, takarmányozásával járó állattartás tevékenységeinek összessége. Az állattenyésztés legfontosabb célja a hús-, tej- és tojástermelés, valamint a textil- és bőripar számára fontos nyersanyagok biztosítása.
A gyöngytyúk tenyészállományait ma már csak génbankokban találjuk meg hazánkban, pedig sok jó tulajdonsága miatt helye lenne a kisgazdaságok baromfiudvaraiban is. A könyv elsősorban a természetes gyöngytyúktenyésztésre és a magyar parlagi gyöngytyúk génmegőrzésére és fajtavédelmére helyezte a hangsúlyt.
A modern állattenyésztő- és állatorvosképzés alapvető feltétele az állatok viselkedésének ismerete. A könyv első része a legfontosabb etológiai fogalmakat, jelenségeket ismerteti. A második rész néhány háziállat faj (baromfifélék, ló, szarvasmarha, juh, kecske, sertés, kutya, macska) fajspecifikus viselkedésformáit mutatja be, fajonként áttekintve a lényegesebb témaköröket.
Könyvünk második kiadását ezúttal is az a szándék motiválta, hogy hasznos és sokrétű művet ajánlhassunk az agrár- és mezőgazdasági-mérnök hallgatóknak, az élelmiszer-minőség biztosítással foglakozóknak, az élelmiszermérnököknek, valamint az állattenyésztés állat-egészségügyi vonatkozásai iránt érdeklődő szakembereknek.
Siroki Zoltán könyve pontos eligazítást ad a madarak tartásához és tenyésztéséhez. 123 egzotikus díszmadár leírását közli, amelyek közül nagyon soknak a képe is szerepel a könyv színes mellékletében.
A jól ismert szerzőpáros arra vállalkozott, hogy tudományos igénnyel, de közérthető stílusban, a gyakorló állattenyésztő számára is érthető módon bemutassa az állatok viselkedését, vagyis az etológia tudományát az állattenyésztés szolgálatába állítsa.
A tanulmánykötet összeállításakor szem előtt tartottuk, hogy a könyv a szakemberek mellett a téma iránt érdeklődő, jövőnk agráriumáért tenni akaró valamennyi olvasónk számára nyújtson tudományos és általános ismereteket arról a nagyszerű, bár küzdelmes munkáról, melynek eredményét őseink alapozták meg és utódaink fejlesztik tovább.
A juhtenyésztés a nomád állattartástól az iparszerű tartástechnológiai elemek megjelenéséig fejlődött. A termelési környezet sokszor változott az igényekhez, termelési szintekhez igazodva, de még ma is a juh tud – legelési sajátosságaival – a legtöbbet tenni a környezet megóvásáért, a rendezett környezetért.
A régi magyar baromfifajták bemutatására és részletes, magyar és angol nyelvű fajtaleírására vállalkozó könyv nemcsak az eddig őshonosként védett magyar tyúk-, pulyka-, gyöngytyúk-, lúd- és kacsafajtákat ismerteti, hanem új programokat is javasol a Kárpát-medencében még előforduló és védelemre szoruló helyi fajták és a tenyésztésükkel összefüggő életmód és tudás megmentése és jövőbeni hasznosíthatósága érdekében.