Halgazdálkodás, halászat
A mű 2002. évi első kiadása óta sem jelent meg olyan munka, amely átfogóan feldolgozta volna a magyar haltenyésztés történetét, és mivel a könyv azóta teljesen elfogyott a kereskedelmi forgalomban, és a szakmában továbbra is (reménybeli) igény van a múlt megismerésére, ezért időszerűvé vált az újbóli kiadása. Ezzel az új kiadással állítunk emléket a múlt század egyik legnagyobb formátumú magyar haltenyésztőjének, Tasnádi Róbertnek.
Ez a könyv a tógazdasági munkák mindennapjairól szól. A szerzők elsősorban a gyakorlatban hasznosítható kérdésekkel foglalkoznak. A könyv – tartalma és terjedelme alapján – főleg a kisebb magángazdaságok művelőinek készült, hiszen – többek között – tartalmazza a kis halastavak kezeléséhez szükséges alapvető haltenyésztési tudnivalókat is.
A szerző halászcsaládból származik, negyven éve halász, a Magyar Halászatért Emlékérem tulajdonosa. Magyarország vizein dolgozó idős halászokat felkeresve ismerkedett meg a népi halászeszközökkel és azok használatával. Néhány olyan eszközzel is, amelyet ma talán már nem ismernek.
A könyv elsőként foglalja össze azokat a szakmai ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a halászattal foglalkozó szakemberek számára, éppen ezért kiválóan használható tankönyvként is.
A haltakarmányozás önmagában körülhatárolható szakismereteken alapul, saját fogalmi és értelmezési rendszere van. Ám a gyakorlatban már nem önálló tudásanyag, mert az eredményessége csak a haltenyésztés más műveleteivel együtt érvényesül.
A szerző az 1970-es évek közepén kezdte rendszerezni az ország különböző vizein végzett megfigyeléseinek adatait, amiket a hazai és a nemzetközi szakirodalom megállapításaival is összevetett.
Alig kerül be a hal a szákba, máris felmerül a kérdés: milyen hal ez? Ez az útmutató minden horgász hátizsákjában elfér, és segítségével gyorsan beazonosíthatjuk a kifogott zsákmányt.
A szerző halászcsaládból származik, negyven éve halász, a Magyart Halászatért Emlékérem tulajdonosa. Magyarország vizein dolgozó idős halászokat felkeresve ismerkedett meg a népi halászeszközökkel és azok használatával. Néhány olyan eszközzel is, amelyet ma már talán nem is ismernek.