Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A transzgenerációs trauma és terápiája

Paraméterek

Szerző Bakó Tihamér – Zana Katalin
Cím A transzgenerációs trauma és terápiája
Alcím A transzgenerációs atmoszféra
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 136 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 786 9
Eredeti ár:
3.200 Ft

A könyv bemutatja a trauma transzgenerációs lélektani hatásait, a vele folytatott klinikai munkát, új elméleti keretet kínál a transzgenerációs trauma megértésére. A transzgenerációs atmoszféra olyan originális koncepció, mely lehetőséget ad számos ismert jelenség új elméleti keretben, egymással összefüggésben való megértésére, így értelmezhető benne a trauma első generációra kifejtett lélektani hatása; a transzmisszió módja; a transzgenerációs trauma örököseiben megjelenő lélektani hatások és a terápiás sajátságok.

Leírás

A könyv bemutatja a trauma transzgenerációs lélektani hatásait, a vele folytatott klinikai munkát, új elméleti keretet kínál a transzgenerációs trauma megértésére. A transzgenerációs atmoszféra olyan originális koncepció, mely lehetőséget ad számos ismert jelenség új elméleti keretben, egymással összefüggésben való megértésére, így értelmezhető benne a trauma első generációra kifejtett lélektani hatása; a transzmisszió módja; a transzgenerációs trauma örököseiben megjelenő lélektani hatások és a terápiás sajátságok. A könyv fókuszában az egyének egész csoportját érintő kollektív társadalmi traumák lélektani hatásai állnak. Az egyéni trauma közvetlen mélylélektani hatásaiból kiindulva, a csoportban megélt trauma generációkon átívelő hatása felé haladva különös tekintettel foglalkozik a társadalmi környezet szerepével a trauma feldolgozásában, illetve a trauma továbbörökítésében. A könyv a pszichoanalitikus elméletek adta keretrendszerben foglalkozik általános lélektani folyamatokkal, nem célja aktuálpolitikai, társadalmi folyamatok elemzése. Az egyéni szintű lélektani folyamatokon keresztül azonban segítheti a napjainkban zajló társadalmi szintű folyamatok lélektani hatásainak jobb megértését, a jelenben születő transzgenerációs traumatizációt is.

A transzgenerációs atmoszféra, gazdag klinikai anyaga és a módszertani javaslatai révén, hasznos lehet a klinikumban dolgozó szakembereknek. Az atmoszféra mint elméleti koncepció ugyanakkor a pszichoanalitikus, pszichodinamikusan gondolkodó olvasón túl megszólítja valamennyi transzgenerációs traumával foglalkozó szakembert – például szociológusokat, filozófusokat, antropológusokat, történészeket, irodalmárokat – de akár a laikus érdeklődőt is.

 

Medicina Könyvkiadó, 2022.

Írta: Bakó Tihamér – Zana Katalin

 

Tartalom

Köszönetnyilvánítás

Előszó

Nancy R. Goodman: Inspiráció. A lélek kitágul

Erős Ferenc előszava

A szerzők előszava

Bevezető

1. fejezet. A trauma hatásai

2. fejezet. A traumától a transzgenerációs traumáig

3. fejezet. A kollektív társadalmi traumák első generációs hatásai

4. fejezet. A transzgenerációs atmoszféra

5. fejezet: A transzgenerációs szelfélmény

6. fejezet. A kollektív társadalmi traumák hatása a következő generációkra

7. fejezet. A transzgenerációs trauma terápiás vonatkozásai

8. fejezet. A transzgenerációs trauma terápiájának módszertana

Záró gondolatok

Reflexiók

Hardy Júlia (Dr.) család-pszichoterapeuta

Horváth Rita (PhD.) irodalmár és történész

Németh Dezső (PhD., DSC.) kognitív pszichológus

Szécsényi András (PhD.) történész

Zana Ágnes (PhD.) kulturális antropológus

Zana János (Dr.) irányítástechnikai szakmérnök

Irodalomjegyzék