Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az addiktológia alapjai II.

Paraméterek

Szerző Demetrovics Zsolt
Cím Az addiktológia alapjai II.
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 428 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 284 062 8
Eredeti ár:
4.500 Ft
4.275 Ft
Online kedvezmény: 5%

A szakembereknek és érdeklődőknek egyaránt ajánlott kötet – különösen az első és a harmadik kötettel kiegészülve – komplex képet tud adni az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról.

Leírás

A kötet az addiktológia témakörét tárgyaló könyvsorozatba illeszkedik, ám önállóan is egységes egészet alkot. A négy nagy tematikus blokkból álló kézikönyv bevezető fejezete a központi idegrendszer alapvető neurotranszmitter-rendszereit, ezek hatásmechanizmusát, valamint a pszichoaktív szerek hatásának közvetítésében betöltött szerepét mutatja be. A második rész öt fejezete a pszichoaktív szerekkel foglalkozik. A nyitó tanulmány az alkoholhasználatot és annak egészségkárosító következményeit tárgyalja; több új aspektussal gazdagítva az alkoholprobléma előző kötetben nyújtott bemutatását. A második írás az altatószerek használatának addiktológiai vonatkozásait veszi sorra, majd két terjedelmesebb fejezet következik, amelyek az amfetamin típusú stimulánsok, illetőleg a hallucinogén szerek részletes bemutatását célozzák. A rész utolsó fejezete egy viszonylag új jelenségnek, a herbáldrogok használatának jellegzetességeit ismerteti. A harmadik rész ismét egyetlen, bár terjedelmes tanulmányt tartalmaz. A hiánypótló írás – első magyar nyelvű összefoglalóként – az addiktológia területén használatos különböző mérési eljárásokról, kérdőívekről nyújt áttekintést. A záró rész négy fejezete epidemiológiai kérdéseket tárgyal az alkoholprobléma epidemiológiai és szociológiai vonatkozásaitól a különböző speciális populációk (fogvatartottak, táncos szórakozóhelyeket látogatók stb.) körében végzett kutatások eredményein és a drogfüggőséghez társuló komorbid pszichiátriai zavarok kérdéskörén át a HIV-fertozés és a droghasználat kapcsolatának bemutatásáig. A szakembereknek és érdeklődőknek egyaránt ajánlott kötet – különösen az első és a harmadik kötettel kiegészülve – komplex képet tud adni az addiktológia viszonylag fiatal, ám dinamikusan fejlődő tudományágáról.
 
Szerkesztette: Demetrovics Zsolt
Lektor: Buda Béla 

Tartalom

I. Neurobiológiai és neurokémiai alapok
• Ujváry István és Demetrovics Zsolt: A neurotranszmitterek: alapismeretek a pszichoaktívszer-hatás neurokémiai értelmezéséhez
II. Pszichoaktív szerek
• Környey Edith és Kassai-Farkas Ákos: Alkoholfogyasztás és következményes egészségkárosodások
• Purebl György és Rihmer Zoltán: Az altatószerekkel történő kezelés addiktológiai vonatkozásai
• Ujváry István és Demetrovics Zsolt: Az arrifetamin típusú és rokon hatású pszichostimuláns szerek
• Ujváry István és Demetrovics Zsolt: A hallucinogének
• Nagy Terézia: A herbáldrogok és varázsnövények használata
III. Az addiktológiai problémák mérése
• Rózsa Sándor: Mérőeszközök és mérési stratégiák az addiktológiában
IV. Epidemiológia
• Elekes Zsuzsanna: Az alkoholprobléma és társadalmi háttere
• Paksi Borbála és Arnold Petra: Speciális populációk drogérintettsége
• Gerevich József, Matuszka Balázs és Molnár Orsolya: A drogfüggőség pszichiátriai komorbiditása
• Honti Judit és Demetrovics Zsolt: HIV/AIDS és droghasználat