Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bajza József összes versei és novellái

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Bajza József
Cím Bajza József összes versei és novellái
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 268 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7338 80 9
Ár:
3.780 Ft
3.591 Ft
Kedvezmény: 5%

Bajza József költő, író, kritikus, szerkesztő első költeménye az Aurorában jelent meg és Kisfaludy Károly révén e körhöz kapcsolódott. Munkássága a szabadságharc bukása után – néhány költeményét leszámítva – megszakadt.

Leírás

Bajza József (Szücsi, 1804. január 31. – Pest, 1858. március 3.) – költő, író, kritikus, szerkesztő. Birtokos nemes család fia. Iskoláit Gyöngyösön, Pesten végezte, majd filozófiai és jogi tanulmányokat folytatott. 1829-től Pesten élt és az irodalommal hivatásszerűen foglalkozott. Tagja lett a Nemzeti, majd az Ellenzéki Körnek és részt vett a politikai életben. 1847-ben szerkesztette az Ellenőr c. évkönyvet, 1848-ban a Kossuth Hírlapját. Világos után Vörösmartyval bujdosott, 1851-től ismét Pesten élt. 1853-ban megromlott egészsége, anyagi helyzete bizonytalanná vált, elborult elmével halt meg.
Első költeménye az Aurorában jelent meg és Kisfaludy Károly révén e körhöz kapcsolódott. Elbeszéléseket írt és fordított az évkönyv számára. 1831-ben megindította a Kritikai Lapokat. Kisfaludy Károly halála után átvette az Aurora szerkesztését és itt jelent meg több műve. Versei – elsősorban a hazafias és szerelmi tárgyúak – korában népszerűek voltak. Többségük az érzelmes-választékos almanachlírát képviseli. Lírája a 40-es években és a szabadságharc után teljesedett ki.
1831-től a Tudós Társaság levelező, 1832-től rendes tagja. Az Atheneaumot és társlapját a Figyelmezőt 1837-ben Vörösmartyval és Toldyval indította el. Ők hárman számítottak ez időben a magyar irodalom legnagyobb tekintélyének. 1830-ban kiadta a Külföldi Játékszínt. Életművében jelentős szerepet játszott még színikritikusi, színházigazgatói, történetírói és politikai publicisztikai tevékenysége is. Munkássága a szabadságharc bukása után – néhány költeményét leszámítva – megszakadt.
 
Szerkesztette: Kováts Dániel