Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bevezetés a laboratóriumi medicinába

Paraméterek

Szerző Vásárhelyi Barna
Cím Bevezetés a laboratóriumi medicinába
Alcím Negyedik, javított kiadás
Kiadó Semmelweis Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 432 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 331 550 7
Eredeti ár:
5.600 Ft

A klinikai diagnosztikai laboratóriumok szolgáltatásait az orvosi ellátás minden szintjén igénybe veszik. A megbízható laboratóriumi vizsgálati eredmények, a képalkotó eljárások és az egyéb műszeres vizsgálatok adják az alapját a bizonyítékokon alapuló medicinának. A laboratóriumi medicina magában foglalja a klinikai laboratóriumi vizsgálatok teljes vertikumát, azok értelmezését, fejlesztését, valamint oktatását. 

Leírás

A klinikai diagnosztikai laboratóriumok szolgáltatásait az orvosi ellátás minden szintjén igénybe veszik. A megbízható laboratóriumi vizsgálati eredmények, a képalkotó eljárások és az egyéb műszeres vizsgálatok adják az alapját a bizonyítékokon alapuló medicinának. A laboratóriumi medicina magában foglalja a klinikai laboratóriumi vizsgálatok teljes vertikumát, azok értelmezését, fejlesztését, valamint oktatását. Az általános orvosképzésen belül a laboratóriumi medicina tantárgy oktatásának célja, hogy a hallgatók elsajátítsák azt a szemléletet, melynek révén a későbbi gyógyító munka során a laboratóriumok felé célzottan jól definiált vizsgálati kérdéseket tudnak feltenni, a kapott eredményeket helyesen tudják értékelni és beépíteni a diagnosztikus algoritmusba. A laboratóriumok eredményei a korszerű gyógyítás, így a betegségek szűrése, a betegek kezelése, állapotmonitorozás számára elengedhetetlenek. A klinikai laboratóriumok feladata, hogy az emberi szervezetben előforduló anyagokat kimutassák és szintjüket meghatározzák. Minőségi és mennyiségi analitikai vizsgálatokat egyaránt végeznek. A betegellátás mellett munkájuk szorosan kapcsolódik a klinikai kutatómunkához, a klinikai farmakológiai és a toxikológiai vizsgálatokhoz is, amelyeknek szintén van rutin jellegű analitikai követelményük. A gyakorló orvosok számára lényeges, hogy ismerjék a laboratórium lehetőségeit és korlátait, a vizsgálatokat a „szükséges, de elegendő” kritériumok szerint rendeljék meg. A különböző laboratóriumi paramétereket csak úgy tudják eredményesen felhasználni, ha azok biokémiai, kórélettani alapjait ismerik és ezek alapján értelmezni tudják a vizsgálatkéréseket és a kapott eredményeket. Az orvosi laboratóriumok feladata ennek elmélyítése konzultációk révén.
Orvostanhallgatóknak, szakvizsgára készülőknek útmutatót, segítséget szeretnénk adni a tanulmányaikhoz és a gyógyító tevékenységükhöz. A klinikai laboratóriumokban használt több száz paraméter és vizsgálat alapjainak rövid összefoglalása sürgető feladatunk volt. Úgy gondoljuk, hogy a laboratóriumi tevékenység ismertetése széles érdeklődésre tarthat számot, hiszen ezek az eredmények azok, amelyek mindenkit előbb-utóbb személy szerint is közvetlenül érinthetnek.

 

Semmelweis Kiadó, 2022.

Szerkesztette: Vásárhelyi Barna

Írta: Bekő Gabriella, Patócs Attila, Sárváry Enikő, Szabó Antal, Vásárhelyi Barna

Lektor: Kovács L. Gábor, Kappelmayer János, Miseta Attila

 

Kapcsolódó kiadványok:

dr. Szakony Szilvia főszerk.: Klinikai laboratóriumi ismeretek 1-10.

Joyce LeFever Kee: A laboratóriumi és diagnosztikus vizsgálatok kézikönyve