Bioszőlő, biobor
Paraméterek
Szerző | Szőke Lajos |
Cím | Bioszőlő, biobor |
Alcím | Ökológiai szőlőtermesztés és borászat |
Kiadó | Mezőgazda Kiadó |
Kiadás éve | 2018 |
Terjedelem | 310 oldal |
Formátum | B/5, keménytáblás |
ISBN | 978 963 286 738 0 |
A szerzők átadják mindazt az ismeretet, ami a termőhely, a fajta, a tenyészterület, a művelésmód kiválasztásáról, a talajművelés, a tápanyagellátás, a fitotechnika és a növényvédelem területéről tudni kell azoknak, akik át akarnak térni az ökológiai szőlőtermesztésre. |
|
|
Leírás
A szerzők átadják mindazt az ismeretet, ami a termőhely, a fajta, a tenyészterület, a művelésmód kiválasztásáról, a talajművelés, a tápanyagellátás, a fitotechnika és a növényvédelem területéről tudni kell azoknak, akik át akarnak térni az ökológiai szőlőtermesztésre. Részletes leírást kap az olvasó azokról a hazai nemesítésű új fajtákról, amelyek különösen alkalmasak az ökológiai termesztésre. Csak ezen tudás birtokában elégíthetők ki a szőlő igényei, ami a kiváló minőségű bioszőlő előállításának feltétele. Az ökológiai termesztéssel előállított szőlő az alapja a biobor készítésének, amelynek lépései, technológiai, kezelési mozzanatai, betartandó szabályai, előírásai is megtalálhatók a könyvben. Röviden felvázolják a szerzők az ökológiai gazdálkodás hazai és külföldi helyzetét, a szabályozás elemeit, az ellenőrző szervezeteket, a biogazdálkodás szervezeteit, az Európában kialakult ökológiai szőlőtermesztés irányzatait. A könyv végén bemutatkozó ökológiai szőlőtermesztéssel és borászattal foglalkozó gazdálkodók sikerei bizonyítják, hogy ez a technológia megvalósításható és fenntartható. Külön fejezet hívja fel a figyelmet azokra a kutatási eredményekre, melyeket – hazai és nemzetközi együttműködés keretében – a z utóbbi időben végzett közös munka során elértünk.
Mezőgazda Kiadó, 2018.
Szerkesztette: Szőke Lajos
Írta: Donkó Ádám, Hajdu Edit, Kerényi Zoltán, Németh Krisztina, Szásziné Horváth Henrietta, Szőke Lajos
Kapcsolódó témakör: