Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Erdélyi levelek

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Kazinczy Ferenc
Cím Erdélyi levelek
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 269 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7338 90 8
Ár:
3.380 Ft
3.211 Ft
Kedvezmény: 5%

Kazinczy Ferenc életművének egyik legszebb, ma is olvasmányos darabja erdélyi útirajza, amely méltán helyezhető másik két híres önéletrajzi műve mellé.

Leírás

250. születésnapjának „előestéjén” egyik maradandó művének új kiadásával tisztelgünk Kazinczy Ferenc (1759-1831) emléke előtt. A XXI. század emberének figyelmére is érdemes alkotó nemzeti hagyományaink jeles értéke, akire már életében tisztelettel tekintettek, s aki felé elismeréssel fordult valamennyi íróutód. Kazinczy nagy érdeme, hogy a bénító politikai, gazdasági, földrajzi körülmények dacára vállalt küldetését teljesíteni tudta, a megújuló hazai irodalmi élet vezéralakja lett. Kiterjedt levelezése volt mozgósító eszköze. Nagy tollcsatáktól sem volt mentes az az időszak, hiszen többféle felfogás ütközött meg egymással. Kazinczy elengedhetetlennek tartotta a magyar szókészlet nagyszabású gyarapítását, s Tövisek és virágok címmel kiadott esztétikai epigrammái ,Jót s jól’ jeligével foglaltak állást a megújulás mellett. Ő maga is egyre határozottabban törekedett eredeti művek alkotására, ami legsikeresebben önéletrajzi jellegű prózai írásaiban valósult meg. A Pályám emlékezete, az Erdélyi levelek s a nagyon sokáig kiadatlan Fogságom naplója megszövegezésében remekül alkalmazta legjobb írói erényeit, megfigyelő- és jellemzőkészségét, szemléletes ábrázolásmódját. Ezek a művei a magyar prózairodalom maradandó értékei.
Kazinczy Ferenc életművének egyik legszebb, ma is olvasmányos darabja erdélyi útirajza, amely méltán helyezhető másik két híres önéletrajzi műve mellé. Igaz, itt mindössze három hónap élményeire szűkül az elbeszélés, az író azonban történelmi kitérőivel és képzettársításaival jelentősen kitágítja időben és térben közölnivalóját. 1816 júniusában indult el Széphalomról a Kazinczyt, Eugénia lányát, inasát, kocsisát, úti holmiját szállító négylovas batár a hosszú – számításaink szerint több mint kétezer kilométeres – útra, s három hónap múltán érkezett újra vissza otthonába. A látottakat, tapasztaltakat Dessewffy József barátjának szóló huszonhat levélben írta meg. Az Erdélyi levelek tartalma több szálból szövődik: az utazás eseményeinek, a találkozásoknak és a reflexióknak rögzítése mellett történelmi kitérők, épületekről és műalkotásokról adott ismertetések kerülnek a szövedékbe. A levél szépprózai alkotásokban is szívesen alkalmazott forma volt akkor, s útirajzhoz adaptálva természetes keretet adott a személyes megnyilatkozások számára; miközben közvetlenül teremthetett kapcsolatot olvasójával, s Kazinczy könnyed írásmódja hatásosan bontakozhatott ki benne.
Kiadónk úgy gondolja, hogy 64 évvel a legutóbbi teljes változat megjelenése után időszerű a nagyközönség rendelkezésére bocsátani Kazinczy Ferenc erdélyi útirajzát és mellékleteit. Egy művelt író korabeli ismeretkincséről és felfogásáról tanúskodó dokumentumnak tekintjük e művet. Nincs szükség arra, hogy Kazinczyt mai szemléletünktől eltérő ítéletei miatt bíráljuk vagy mentegessük. Ahogyan ő széttekint és ábrázol, abban benne van a maga társadalmi helyzetéből, korának látásmódjából következő sok előny és minden korlát; őszinteségében és jóindulatában nincs okunk kételkedni.
Elmondhatjuk, hogy ez az eddigi legteljesebb kiadása a műnek, amelyhez a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának kézirattárában őrzött iratokból a Kazinczy által készített rajzokat is közölni tudjuk. A szöveget XIX. századi ábrázolásokkal illusztráljuk. A széphalmi mesternek egyedülálló élményekben volt része erdélyi útja során, és az Erdélyi leveleket lapozgatva az olvasó is társa lesz Kazinczynak egy sok-sok érdekességet ígérő felfedezőúton.
 
Szerkesztette: Kováts Dániel

Tartalom

Előbeszéd
Bevezetés
Erdélynek történetei
Erdélyi levelek
I. levél
II. levél
III. levél
IV. levél
V. levél
VI. levél
VII. levél
VIII. levél
IX. levél
X. levél
XI. levél
XII. levél
XIII. levél
XIV. levél
XV. levél
XVI. levél
XVII. levél
XVIII. levél
XIX. levél
XX. levél
XXI. levél
XXII. levél
XXIII. levél
XXIV. levél
XXV. levél
XXVI. levél
Toldalékok
Névmutató
Szómagyarázat
Kazinczy Ferenc és az Erdélyi levelek (Kováts Dániel)