Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fazekas szakmai- és anyagismeret

Paraméterek

Szerző Barcsay Andrea
Cím Fazekas szakmai- és anyagismeret
Kiadó Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
Kiadás éve 2017
Terjedelem 112 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 264 122 5
Ár:
4.860 Ft

A tankönyv célja, hogy a szakmát tanuló fiatalok megismerjék a népi fazekasság technológiai folyamatait, műveleteit és azok alkalmazási lehetőségeit. A könyv bemutatja a korongozás eszközeit és műveleteit. Megismertet az alapvető díszítési technikákkal, módszerekkel és azok alkalmazásával. Bemutatja az égetési és mázazási folyamatokat.

Leírás

A tankönyv célja, hogy a szakmát tanuló fiatalok megismerjék a népi fazekasság technológiai folyamatait, műveleteit és azok alkalmazási lehetőségeit. A könyv bemutatja a korongozás eszközeit és műveleteit. Megismertet az alapvető díszítési technikákkal, módszerekkel és azok alkalmazásával. Bemutatja az égetési és mázazási folyamatokat. Anyagismeret területén a népi fazekasságban használatos legfontosabb alapanyagról, azok tulajdonságairól, illetve az alapanyagok beszerzési és előkészítési lehetőségeiről találhat ismereteket az olvasó a kiadványban. A képekkel gazdagon illusztrált kiadvány érdekes olvasmány lehet még a művészeti szakmacsoport szakképzéseiben résztvevőknek, illetve mindazoknak, akik érdeklődnek a fazekas mesterség iránt.

Írta: Barcsay Andrea

Lektor: Hadikfalvi Andrea

További könyvek a témában: FAZEKASSÁG, KERÁMIA

Tartalom

1. Magyar népi fazekasság

2. Nyersanyagok a népi fazekasságban

3. Eszköz nélküli edénykészítés

4. A fazekasság eszközei

5. Korongozás

6. Retusálás, esztergálás

7. Fülezés

8. Engóbozás

9. Díszítőeljárások

10. Jel, motívum, szerkezet, forma és funkció összhangja a fazekasságban

11. A szárítás

12. A mázazás

13. Az égetés

14. Minőségellenőrzés, osztályozás, csomagolás, szállítás

15. Fazekas kisszótár