Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fejlődési diszfázia

Paraméterek

Szerző Gerebenné Várbíró Katalin
Cím Fejlődési diszfázia
Alcím Tanulmányok a gyermekkori nyelvi zavarok köréből
Kiadó ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Kiadás éve 1995
Terjedelem 184 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN BGGYFK12
Eredeti ár:
2.380 Ft
2.261 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet a diszfázia jelenségét sokoldalúan bemutató, Magyarországon mindeddig hozzáférhetetlen alaptanulmányokat adja közre, amelyeket gyermeknyelvészeti, pszicholingvisztikai és pszichológiai jellegű jegyzetekkel egészítettünk ki.

Leírás

A nyelv az emberi képességek egyik legfontosabb építőköve. Része az emberi kommunikációnak, a tanulás, az ismeretszerzés folyamatának, a gondolatok kifejezésének. A nyelv elsajátítása tanulási folyamat eredménye, amely már a méhen belüli életben a magzatnyelv kialakulásával megkezdődik, s tizennégy éves korra – magában hordva a folyamatos, dinamikus változás további lehetőségét – nagyjából eléri a felnőttre jellemző nyelvi teljesítmény színvonalát.
Szakemberek és szülők körében jól ismert azoknak a gyermekeknek, fiataloknak a problémája, akik a nyelv elsajátítása szempontjából kedvező környezeti feltételek mellett sem tanulnak meg beszélni, megérteni és önmagukat kifejezni, illetve kevésbé képesek erre, mint hasonló korú társaik.
A szakirodalomban nyomon követhető az a hatalmas ismeretanyag, amely a beszédfejlődés zavaraival, ezen belül is annak egy csoportjával, a diszfázia problémájával foglalkozik. A hazai szakirodalmi kínálat szűkösnek mondható, kevés írásos anyag áll e témában rendelkezésre, az idegen nyelvű közlemények nehezen hozzáférhetők. A diszfázia jelensége a neuropszichológiai megközelítés alapján a részképességzavarok egyik megjelenési formája, az ún. neurogén tanulási zavarok egyik alcsoportja. A kötetben a fejlődési diszfáziára vonatkozó kutatási tapasztalatok, ismeretek egy részét szeretnénk közreadni – pszicholingvisztikai megközelítésben, neves szerzők munkái alapján. Az olvasó számára úgy tűnhet, hogy a hetvenes években keletkezett közleményeknek ma már inkább történeti értéke van. Ez azonban csak részben igaz. A téma kutatói olyan alapismereteket foglaltak össze, amelyek napjainkra sem vesztették el aktualitásukat mindamellett, hogy az elmúlt évtizedekben a gyermekkori nyelvi zavarok e speciális csoportjára vonatkozóan igen jelentős, szerteágazó, terminológiailag is egyre nehezebben áttekinthető ismeretanyag halmozódott fel.
Könyvünket elsősorban főiskolai hallgatók számára készítettük. Elsősorban azoknak ajánljuk, akik tanulmányaik során különböző összefüggésekben a beszélt és írott nyelvi zavarok kérdéseivel foglalkoznak. Ajánljuk továbbá gyógypedagógusoknak és a társtudományok művelőinek. Reméljük, hogy a közölt szakmai anyagok elősegítik a diszfázia bonyolult tünetegyüttesének alaposabb megértését, elmélyítik a megszerzett tudást, esetleg újabb kutatások elindítására ösztönöznek.
A kötet a diszfázia jelenségét sokoldalúan bemutató, Magyarországon mindeddig hozzáférhetetlen alaptanulmányokat adja közre, amelyeket gyermeknyelvészeti, pszicholingvisztikai és pszichológiai jellegű jegyzetekkel egészítettünk ki. Fontosnak tartjuk ezek alapos áttekintését az egyes tanulmányok tartalmi feldolgozásánál, minthogy olyan ismereteket is tartalmaznak, amelyek kibővítik a szerzők által közreadott anyagok körét. Segítik továbbá a kevésbé ismert szakkifejezések, összefüggések megértését. 
 
Szerkesztette: Gerebenné Várbíró Katalin
Lektor: Vassné dr. Kovács Emőke