Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyakorlóanyag az olvasásmegértés fejlesztéséhez

Gyakorlóanyag az olvasásmegértés fejlesztéséhez Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Sorozat Meixner Műhely
Szerző Adorján Katalin
Cím Gyakorlóanyag az olvasásmegértés fejlesztéséhez
Alcím 2., javított kiadás
Kiadó Meixner Alapítvány
Kiadás éve 2004
Terjedelem 184 oldal
Formátum A/4, dosszié
ISBN 963 214 531 3
Ár:
4.900 Ft

A gyakorlóanyag az olvasott szöveg megértésének fejlesztéséhez nyújt segítséget. A dyslexia-reedukáció során a gyerekek egyéni feladatokat kapnak. A gyakorlóanyag több mint 200 feladatot tartalmaz.

Leírás

A gyakorlóanyag az olvasott szöveg megértésének fejlesztéséhez nyújt segítséget. A dyslexia-reedukáció során a gyerekek egyéni feladatokat kapnak. A feladatlapokat felvágva, egyenként borítékba rakva használjuk. Az összetartozó elemeket a gyermek rakosgatja össze. A tevékenység leköti, a keresgélés közben észrevétlenül többször is elolvassa a problémás betűket, szavakat, szinte játszva fejlődik és tanul. A gyakorlóanyag több mint 200 feladatot tartalmaz, melyek nehézségi fokát a csillagok száma jelzi. Ezek a gyakorlatok a fogalmazás fejlesztésére is jók. Amikor mar nem okoz gondot rövidebb összefüggő szövegek olvasása és megértése, a fejlesztő pedagógus feladata hogy a gyermek életkorának, mentális szintjének és egyéni érdeklődésének megfelelően válasszon számara szövegeket: vicceket, meséket, ismeretterjesztő olvasmányokat. Meixner Ildikó szellemi örökségét igyekszik továbbadni ez a kiadvány is, a sorozat többi részéhez hasonlóan.
 
Írta: Adorján Katalin
Lektor: Rozgonyi Dóra

Tartalom

1. rész: Csoportosítási feladatok
A dyslexia-reedukáció során különösen nagy hangsúlyt helyezünk a szókincs bővítésre a szövegértés javítása érdekében. A gyakorlóanyag első fejezete ebben segít. Olyan feladatokat tartalmaz, melyek során szavakat kell valamilyen szempontból csoportosítani. Ez történhet főfogalom, valamilyen közös tulajdonság, szinonima, esetleg szófajok szerint.
 
2. rész: Mondatok összeállítása
A szövegértés fejlesztésének következő lépése a mondatszintű megértés kialakítása. Az első pár feladat 1 kép – 1 mondat egyeztetéssel készíti elő a folyamatot. Ezután következik a mondatok összeállítása szavakból.
 
3. rész: Szövegösszefüggés
Ebben a fejezetben már a kép és a hozzá tartozó összefüggő mondatok egyeztetésével kezdünk. Nehezebbek azok a feladatok, ahol csak a mondatok sorbarakása segít a rövid történet elmesélésében. Végül már egy teljes történetet kell összeállítani. Első lépésként itt is segít a képsor.