Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Irodalmi alakok nagy lexikona 2.

Paraméterek

Sorozat Irodalmi alakok nagy lexikona
Szerző Tótfalusi István
Cím Irodalmi alakok nagy lexikona 2.
Alcím Magyar irodalom
Kiadó Argumentum Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 360 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 446 632 1
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.420 Ft
Online kedvezmény: 10%

Ilyen lexikon, vagyis az a fajta betűrendes mű, amely nem az írókról, költőkről szól – efféle mindig volt és mindig lesz seregével –‚ hanem az általuk teremtett és náluk sokkal hosszabb életű figurákról, világszerte alig készült több egy tucatnál.

Leírás

Ilyen lexikon, vagyis az a fajta betűrendes mű, amely nem az írókról, költőkről szól – efféle mindig volt és mindig lesz seregével –‚ hanem az általuk teremtett és náluk sokkal hosszabb életű figurákról, világszerte alig készült több egy tucatnál. A tucatnyi között is kevés az olyan, amely elérné vagy meghaladná ennek a három kötetre tervezett műnek összesített terjedelmét, a 125 ívet. Olyan pedig végképp nincs, amely a magyar irodalom alakjainak is tekintélyes helyet szánna. Magyarul csak azért létezik már ilyen jellegű könyv, mert 1992-ben közreadtam, jóval szerényebb terjedelemben, Irodalmi alakok lexikona című kézikönyvemet (Móra Kiadó), amelyből két kiadásban 25 ezer példány kelt el, jelezve, hogy találkozott a közönség igényével.
Az Irodalmi alakok nagylexikona a magyar irodalom és a világirodalom mintegy félezer szerzőjének ezer művét öleli fel: elbeszélő költeményeket, regényeket, novellákat és drámai műveket, és ezeknek több mint ötezer alakját jeleníti meg önálló szócikkben; ehhez adódnak hozzá a fontosabb mitológiák és mondakörök lényei, istenségek, démonok, szörnyek, héroszok és a képzelet más mesés teremtményei.
A teljes mű három kötetben jelenik meg az alábbi beosztásban:
I. Mítoszok és mondák
II. Magyar irodalom
III. Világirodalom
 
Tótfalusi István
 
A három kötetben készülő, az írók és költők képzeletében született s az egyetemes és magyar irodalom alkotásaiból ismert szereplőket bemutató lexikon első kötete az irodalom előtti irodalom, az emberiség ősi, kollektív alkotásaiban megjelenő alakokat vonultatja fel alfabetikus rendben.
A második kötet 110 magyar író és költő listája, aki egy vagy több regényének, elbeszélő költeményének vagy drámájának alakjai révén szerepel ebben a kötetben; a művek száma 222, a teljes címszóval megjelenő alakoké pedig 1350. A szócikkek leírják az adott figura szerepét a cselekményben, a többi alakhoz való viszonyát, helyét a kor eszmevilágában, jellemzik és értékelik, feltárják esetleges modelljét vagy ihletőjét a szerző vagy kortársai köréből.
Ajánljuk a könyvet mindazoknak, akik szeretnek olvasni és minden utalásnak utánanézni, meg azoknak is, akik szeretnék felfrissíteni emlékeiket a régebbi olvasmányokról. Ajánljuk diákoknak, a főiskolák és egyetemek magyar szakos hallgatóinak, sőt gyakorló magyartanároknak is mint gyors referencia forrását, mint támaszt a néha meg-megbicsakló emlékezetnek.
 
 
Írta: Tótfalusi István
 
Kapcsolódó kiadvány: