Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kalotaszegi népzene (CD)

Paraméterek

Szerző Bogártelki Czilika-banda
Cím Kalotaszegi népzene (CD)
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2005
Formátum Dupla CD
ISBN HH CD 003-004
Ár:
2.500 Ft

A Czilika-Banda Kalotaszegen belül a Nádasmentén, s az azzal szomszédos területeken muzsikált, leggyakrabban magyaroknak, kisebbrészt románoknak és cigányoknak, alkalmilag zsidóknak is. Gazdag repertoárjuk nem lenne visszaadható egyetlen CD-korongon, kettőn is csak töredékesen, de így mégiscsak átfogóbb képet lehet kapni arról a zenei örökségről, ami egykor ezen a vidéken honos volt, s töredékeiben ma is megtalálható. 

Leírás

A bogártelki Czilika-banda ősei Türében éltek, a jelen CD-n játszó mindkét prímás Türében született. Az első világháború utáni időszakban a bogártelkiek kalákában építettek egy házat, s áthívták abba Türéből a Czilika családot, hogy saját jó zenészeik legyenek az akkor még számos táncalkalom kiszolgálására. A cigányzenészeknél szokásos módon gyakran születtek gyerekek házasság előtt is, ezért van az, hogy Boros Samu és Czilika János, bár édes testvérek, anyai illetve apai ágon öröklődött  családnevük. Anyai ágon féltestvérük a bőgős Boros Gyula, akinek apja Bunyi Gyula bogártelki kisbőgős volt. A prímások, János és Samu, apjuktól, az öreg Czilika Jánostól tanultak, sokat muzsikáltak később is együtt. Ezért játékukon jól érződik az összeszokottság, ami elég ritka ezen a tájon, hiszen a kalotaszegi hangszeres előadásmód nagyfokú változatossága, rögtönzöttsége nehezíti az összjátékot.
A Czilika-Banda Kalotaszegen belül a Nádasmentén, s az azzal szomszédos területeken muzsikált, leggyakrabban magyaroknak, kisebbrészt románoknak és cigányoknak, alkalmilag zsidóknak is. Gazdag repertoárjuk nem lenne visszaadható egyetlen CD-korongon, kettőn is csak töredékesen, de így mégiscsak átfogóbb képet lehet kapni arról a zenei örökségről, ami egykor ezen a vidéken honos volt, s töredékeiben ma is megtalálható. A zenei összjátékon, különösen a harmonizáláson egyértelműen érződik a városi cigányzene hatása, a funkciós akkordfűzések, az állandó domináns- és váltódomináns-képzés kötelező volta. Mindez érdekes, immár lassan kalotaszegiesnek mondható szerves szimbiózist alkot azzal a régies dallamhagyománnyal, amely az itt előforduló táncok és más műfajok zenéjét átszövi.
 
Czilika János – prímás
Boros Samu – prímás
Sztojka János – kontrás
Boros Gyula – bőgős
 
Szerkesztette: Pávai István
Játékidő: 142 perc

Tartalom

CD I.
1. Hajnali és legényes
2. Csárdás és szapora
3. Mundruc Pista legényese
4. Keserves és hajnali
5. Verbunk és szapora
6. Nádasmenti keserves
7. Legényes
8. Szolgák nótája és hajnali
9. Farsangos nóta
10. Pakulár nóta
11. Fecioreste rar
12. Vartita si sarita
 
CD II.
1. Keserves és hajnali
2. Legényes
3. Hajnali, csárdás és szapora
4. Rózsa Sándor nótája
5. Hajnali
6. Verbunk, csárdás és szapora
7. Makói névnapköszöntő és hajnali
8. Cigány keserves és hajnali
9. Cigány csárdás és szapora
10. Hora mortului
11. Az óra nótája
12. Fecioreste rar
13. Vartita si sarita
14. Zsidó lakodalmi nóta