Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kognitív viselkedésterápia szorongó és depressziós gyermekeknek és serdülőknek

Paraméterek

Szerző Eduardo L. Bunge – Javier Mandil – Andrés J. Consoli – Martín Gomar
Cím Kognitív viselkedésterápia szorongó és depressziós gyermekeknek és serdülőknek
Alcím Eszköztár klinikusoknak
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 300 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5981 68 5
Eredeti ár:
8.000 Ft
7.600 Ft
Online kedvezmény: 5%

A fiatalok körében továbbra is az érzelmi zavar, konkrétan a szorongás és a depresszió a leggyakoribb mentális egészségügyi probléma. A legújabb kutatási eredmények rámutattak, milyen előnyökkel járnak azok a kezelések, amelyek ezeket a problémákat a háttérben meghúzódó, a biológiához, a kogníciókhoz és a viselkedéshez kapcsolódó közös problémák különböző megnyilvánulásaként fogják fel. 

Leírás

A fiatalok körében továbbra is az érzelmi zavar, konkrétan a szorongás és a depresszió a leggyakoribb mentális egészségügyi probléma. A legújabb kutatási eredmények rámutattak, milyen előnyökkel járnak azok a kezelések, amelyek ezeket a problémákat a háttérben meghúzódó, a biológiához, a kogníciókhoz és a viselkedéshez kapcsolódó közös problémák különböző megnyilvánulásaként fogják fel. A kezelés önálló modulok sorából áll össze, így az olvasó szakmai eszközök egész tárházát kapja kézhez. A programot nem kell az elejétől kezdve végigvinni, a terapeuta kiválaszthatja azokat a stratégiákat, amelyek a legjobban illenek az adott klienshez, a kiválasztott modulok pedig módosíthatók valós időben – a terápia előrehaladásával, amikor is egyre újabb győzelmeket lehet elkönyvelni és egyre újabb kihívások jelennek meg. A könyvben bemutatott segédanyagok és feladatlapok humoros formában, képregényekkel és rajzokkal tűzdelve segítik a terápiás szövetség kialakítását és az együttműködésen alapuló munkát a gyermek- és serdülőkorú kliensekkel. Bunge, Mandil, Consoli és Gomar magával ragadó könyve a pszichoterápia fiatalkori szorongásra és depresszióra vonatkozó legújabb és legkomolyabb eredményeit ötvözi egyetlen lenyűgöző programban.

Nagyon nagy örömmel és lelkesedéssel adjuk a kedves Olvasó kezébe ezt a hiánypótló kiadványt, hiszen ez az első olyan kézikönyv hazánkban, amely a gyermek- és serdülőkori pszichés megbetegedések kognitív viselkedésterápiáját mutatja be és kínál széles eszköztárat a klinikusoknak. Évtizedes elmaradást pótol ezzel a Kiadó, hiszen a gyermek- és serdülőkori pszichés zavarok közel húsz százalékos gyakorisága és a pszichoterápiás ellátórendszer hiánya komolyan veszélyezteti a jövő generációt. Azért is érhetetlen ez a hiány, mert a kognitív viselkedésterápia a nemzetközi irányelvek szerint teljesen egyértelműen hatékony ezeknek a pszichés megbetegedéseknek a kezelésében, ez a választandó kezelési mód. Ha az interneten rákeresünk akár csak egyetlen nemzetközi könyvkiadónál erre a témára, hatvanegy munkát találunk ebben a témában, annyira fontos. A könyv a címéhez képest nem csak a szorongás és a depresszió, hanem az intenzív düh és negatív indulatok kezelésének bemutatására is kiterjed. Igazi terápiás útmutató, széles eszköztárral, amit a szerzők saját előszóban alaposan részleteznek. Kinek ajánljuk ezt a könyvet? Szó szerint mindenkinek, akinek van, volt vagy lesz gyermeke, a gyermekeket szerető és irántuk felelősséget érző óvodapedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak és természetesen a pszichológusoknak, terapeutáknak, függetlenül attól, hogy milyen pszichoterápiás irányzatban képzettek. A jövő generációért felelősséget érző szakembereknek számára nélkülözhetetlen az ebben a könyvben foglalt kognitív viselkedésterápiás tudás, amellyel – ezt saját tapasztalataim is messzemenően alátámasztják – lehet segíteni a pszichés problémákban vergődő fiatalokat.

Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra ajánlása a magyar kiadáshoz

 

Oriold és Társai Kiadó, 2022.

Írta: Eduardo L. Bunge – Javier Mandil – Andrés J. Consoli – Martín Gomar

Fordította: Ruzsa Kata

Tartalom

A szerzők bemutatása

Előszó

A szerzők előszava

Köszönetnyilvánítás

Ajánlás a magyar kiadáshoz

A segédanyagok és feladatlapok listája

Szorongó és depressziós gyermekek és serdülők kezelése

I. RÉSZ

Kezdeti ülések

Vágjunk bele!

A problémáink megértése

II. RÉSZ

A szorongás kezelése

Szorongásra vonatkozó pszichoedukáció

Relaxációs módszerek

Kognitív módszerek a szorongás kezelésére

Ingerexpozíciós stratégiák

Stratégiák a szociális szorongás kezelésére

III. RÉSZ

A depresszió kezelése

Depresszióra vonatkozó pszichoedukáció

Viselkedésaktiváció

Kognitív módszerek a depresszió kezelésére: negatív automatikus gondolatok szerepe

Kognitív módszerek a depresszió kezelésére: a negatív automatikus gondolatok megváltoztatása

Problémamegoldás

Szociális készségek

A düh kezelése

IV. RÉSZ

Záróülések

A terápiás eredmények megőrzése

Hivatkozások

CBT szakkifejezések helyes fordítása