Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kórélettani alapok

Paraméterek

Szerző Székely Miklós
Cím Kórélettani alapok
Alcím 3., bővített, javított kiadás
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 540 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 226 675 6
Eredeti ár:
10.400 Ft

A tankönyv jól használható kórélettani alapismereteket kíván adni a gyakorló medicina különféle irányaihoz (nem helyettesítve a későbbi részletes klinikai stúdiumokat). A Kórélettani alapok jelen, harmadik kiadásának szerkezeti koncepciója nem változott, inkább az első kiadás óta szükségessé vált kiegészítéseket, újabb megfigyeléseket építették be a szerzők ebbe a kötetbe.

Leírás

A tankönyv jól használható kórélettani alapismereteket kíván adni a gyakorló medicina különféle irányaihoz (nem helyettesítve a későbbi részletes klinikai stúdiumokat). A Kórélettani alapok jelen, harmadik kiadásának szerkezeti koncepciója nem változott, inkább az első kiadás óta szükségessé vált kiegészítéseket, újabb megfigyeléseket építették be a szerzők ebbe a kötetbe. Az Addenda utolsó fejezete helyett két új fejezetet tartottak szükségesnek beiktatni: „A fájdalom és perifériás polyneuropathiák kórélettana”, illetve „Az öregedés kórélettani vonatkozásai” címmel.
A tankönyv jól használható kórélettani alapismereteket kíván adni a gyakorló medicina különféle irányaihoz (nem helyettesítve a későbbi részletes klinikai stúdiumokat). Ez a mód a tanszéket alapító Donhoffer professzor elválaszthatatlan belgyógyász/patofiziológus szemléletét kívánja követni, ami kimondatlanul is közel áll a ma transzlációs medicinának nevezett szemlélethez. Valójában ez nemcsak a belgyógyászati jellegű diszciplínák esetében lehet hasznos, de másoknál is (pl. a keringési shock fejezet a sebészeti vonatkozásokat is érinti, a só/víz-háztartás zavarai mindenhol fontosak stb.). Alapvetően kórélettani jellegű, a problémák logikáját követő gondolkodásmódot próbál a könyv közvetíteni, ami segítséget jelenthet a klinikai tárgyak és terápiás lehetőségek jobb megértéséhez is. Bízunk abban, hogy a könyv hasznos lesz az érdeklődő olvasóknak, diákoknak es már gyakorló orvosoknak egyaránt.
A témák sorrendje alapvetően nem változott. A keringés és légzésfunkciók zavarait, a só/víz-háztartás es a sav/bázis-egyensúly problémáit korán kell megismerni. A diabeteses coma, a veseelégtelenség, a májelégtelenség, endocrin-, ill. anyagcsere-zavarok és sok más rendellenesség nem érthető meg ezek alapvető ismerete nélkül. A többi téma nem kevésbé jelentős, ezek már a korábbi ismereteket is felhasználják. Az Addenda fejezetei is fontosak, csupán megtörhették volna a korábbi részek gondolatmenetét. Az egyes rendszerek rendellenességei nem önmagukban jelentkeznek, de más rendszerek rendellenességeivel vagy kompenzációs funkcióváltozásaival kapcsolódnak. Ezért komplex megközelítésre van szükség, aminek a jelentőségét aláhúzza, hogy a változások a gyakorlatban mindig komplexek. Ennek megfelelően, rendszeresen oda-vissza utalnak a szerzők a kapcsolódó fejezetekre, ábrákra.

Szerkesztette: Székely Miklós