Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lajtha László, a zenefolklorista

Paraméterek

Szerző Pávai István
Cím Lajtha László, a zenefolklorista
Alcím Egy kiállítás képei és dokumentumai
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2009
Terjedelem 96 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7363 40 5
Ár:
2.000 Ft

Lajtha László kutatói tevékenysége, a „folklorista mesterség” elsajátításától, a néptánc és népi játékok iránti érdeklődésen keresztül eljutott a hangszeres zenekarok repertoárjának partitúrában való rögzítéséig, az interetnikus hatások vizsgálatáig, a népzene társadalmi szerepének tanulmányozásáig.

Leírás

A Hagyományok Háza 2006-ban és 2007-ben rendezett egy-egy jubileumi kiállítást Bartók Béla, illetve Kodály Zoltán népzenekutatói tevékenységének szentelve, születésük 125. évfordulóján. A tudományos igényű magyar népzenekutatás és az összehasonlító népzenetudomány megteremtői között, Bartók és Kodály mellett, a náluk mindössze egy évtizeddel fiatalabb Lajtha Lászlót tartjuk számon. Már 2007-ben, Lajtha László születésének 115. évfordulóján felmerült egy, az előzőkhöz hasonló Lajtha-kiállítás rendezése, amely 2008-ban valósult meg, halála 45. évfordulója alkalmából a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum közös kivitelezésében.
Az előző két kiállítás szerkesztési alapelveit követve, a Lajtha-tárlat mégis sok újdonságot hozott, hiszen Lajtha László kutatói tevékenysége, a „folklorista mesterség” elsajátításától, a néptánc és népi játékok iránti érdeklődésen keresztül eljutott a hangszeres zenekarok repertoárjának partitúrában való rögzítéséig, az interetnikus hatások vizsgálatáig, a népzene társadalmi szerepének tanulmányozásáig. Nem véletlen, hogy maga is próbálta többféleképpen meghatározni az általa művelt tudományt: zeneszociológia, népzene-biológia, antropomuzikológia. De nemcsak a kutatási módszerek sokfélesége jellemző rá, a bejárt terület nagysága is impozáns. A Székelyföldtől, Észak-Erdélyen át, a Felvidéken és az Alföldön keresztül a Dunántúlig gyűjtőként mindenhol megfordult. Földrajzi és műfaji „fehér foltok” feltárója, a mezőségi magyar népzene felfedezője, a vallásos népénekek feltérképezője. A kötet a Lajtha-kiállítás szerkesztett, bővített változata.
 

Tartalom

Előszó
„Folklorista mesterség”
Székely népdalok
Csángó népzene
Tekerő
Tánckutatás
Pátria-felvételek
Széki gyűjtés
Lajtha-csoport, dunántúli gyűjtés
Városi és falusi cigányzenekarok
Gyűjtési módok
Lejegyzés
Archiválás, nemzeti hangtár, nemzetközi kapcsolatok
Kelet és nyugat között
Zeneszociológia, népzene-biológia, antropomuzikológia
Folklorizmus
„Folklore imaginaire”
Az élő népzene
Jegyzetek
Rövidítés- és forrásjegyzék