Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pszichiátriai lexikon

Paraméterek

Cím Pszichiátriai lexikon
Kiadó Oriold és Társai Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 375 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 9771 55 0
Eredeti ár:
6.300 Ft
5.985 Ft
Online kedvezmény: 5%

A szerkesztő és munkatársai arra törekedtek, hogy a címszavak tartalmazzák a magyar megnevezést, a fogalom-meghatározást, valamint az idegen nyelvű – többnyire a görög/latin, esetleg a régebben használt német, illetve a manapság egyre inkább meghonosodó angol – szinonimákat.

Leírás

Bő évtizede a szerkesztő arra kapott megbízást, hogy tapasztalt klinikus pszichiáterek bevonásával állítson össze olyan ismeretgyűjteményt, mely a nem pszichiáterek számára a lélekgyógyászatról és határterületeiről közérthető, tudományos igényű, rendszerbe foglalt tájékoztatást ad. Összegyűjtötte tehát azokat a címszavakat, melyek az emberi lélek működészavaraival találkozó szakemberek és nem szakemberek számára érdekesek lehetnek. A szerzőként közreműködő klinikusok olyan szócikkek megírására vállalkoztak, melyek a meghatározáson túl tömör áttekintést adnak a téma történeti hátteréről, klinikai vonatkozásairól.
A hányatott sorsú szócikk-gyűjtemény címében eredetileg a fogalomtár szó szerepelt volna, de mivel nem tankönyv, és bővebb, mint a szakszótár, de szűkebb, mint az enciklopédia, végül a címadáshoz a lexikon kifejezés látszott megfelelőnek. A szerkesztő és munkatársai arra törekedtek, hogy a címszavak tartalmazzák a magyar megnevezést, a fogalom-meghatározást, valamint az idegen nyelvű – többnyire a görög/latin, esetleg a régebben használt német, illetve a manapság egyre inkább meghonosodó angol – szinonimákat. Az ismeretközlés a mindennapi és az orvosi nyelvhasználatban is megjelenő kifejezések helyes értelmezésének elősegítése mellett a szerzők közös célja volt az elmegyógyászathoz tapadó előítéletek enyhítése is.
A korszerű pszichiátria az idegtudományok és a társadalomtudományok ötvöződésében fejlődik. Az emberi lélek fejlődése és fejlődészavarai a pszichikum idegélettani alapjai, az egyén és a környezet bonyolult kölcsönhatásában jelennek meg. A szerzők a szócikkek megírásakor ezt a komplexitást képviselték, s az utalások révén némi fáradozás árán az érdeklődő olvasók is érzékelhetik azt a paradigmaváltást, melynek nyomán a mai pszichiátria szemlélet kialakult. A szakmai határterületekről azokat a fogalmakat emeltük be a címszavak közé, melyek mindaz idegtudományok, mind a társadalomtudományok oldaláról kapcsolódnak a pszichiátriai klinikumhoz és kutatáshoz.
Bár az utóbbi évtizedekben az idegtudományok közelebb jutottak az agyműködés megismeréséhez, a lélektani kutatások révén ismertté vált sok mentális tevékenység élettani háttere, s halmozódnak a tudományos bizonyítékok a környezet és a pszichikum harmonikus és kóros fejlődése közötti kapcsolat szétválaszthatatlanságára, az emberi lélek rejtelmei mégis nehezen megfejthetőek. Ennek a szócikkgyűjteménynek nem feladata s nincs is rá módja, hogy minderről teljes képet adjon; a szerkesztő és munkatársai azonban reménykednek abban, hogy érdeklődést keltenek a tudományos személet iránt.
 
Szerkesztette: Ozsváth Károly

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
8.980 Ft 8.082 Ft
Raktáron
3.699 Ft 3.329 Ft