Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ruhaipari alkatrész-technológia

Paraméterek

Szerző Körtvélyessy Erika – Molnárné Simon Éva
Cím Ruhaipari alkatrész-technológia
Alcím 5. kiadás
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 184 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 6005 6
Eredeti ár:
4.590 Ft

A női ruházati termékek készítése a ruhaipar egyik legszebb területe. A különféle alkatrész-technológiák megismerése a szakmai ismeretek egyik legfontosabb része, amely már a szabásminták kialakításánál is alapvető fontosságú. Az alkatrész-technológiák ismerete képessé tesz a lehető legjobb termékkészítési módszer kiválasztására.

Leírás

A női ruházati termékek készítése a ruhaipar egyik legszebb területe. A különféle alkatrész-technológiák megismerése a szakmai ismeretek egyik legfontosabb része, amely már a szabásminták kialakításánál is alapvető fontosságú. Az alkatrész-technológiák ismerete képessé tesz a lehető legjobb termékkészítési módszer kiválasztására.

Az első fejezet, a ruhaipari ábrázolási rendszer a ruhaipar műszaki nyelvezetét ismerteti, amely nélkülözhetetlen a ruhaipari alkatrész-technológia feldolgozásához, annak könnyebb megértéséhez. A tankönyv második, harmadik fejezete a ruhaipari technológia általános területeivel foglalkozik, a gyakorlatban alkalmazott ismereteket rendszerezi. A további hét fejezet a női ruhák alkotóelemeit, az egyes alkatrészek készítését mutatja be. A tankönyv témáinak összeállításakor arra törekedtünk, hogy az egyes alkatrészek készítésének többféle lehetőségével ismertessük meg a tanulókat. Valójában olyan technológiai „példatárat” gyűjtöttünk össze, amely választási lehetőséget kínál a későbbiekben az önálló munkavégzéshez, egy adott modell technológiájának meghatározásához. A tizenegyedik fejezetben az ipari termeléshez szükséges műszaki leírás készítését tárgyaljuk, az utolsó két fejezetben pedig a vasalás- és a ragasztástechnológia feldolgozására kerül sor, beleértve a ragasztóbevonatos közbéléseket. Az egyes fejezetek végén a feldolgozást, a megértést, illetve a gyakorlást segítő kérdések, feladatok találhatók, amelyek az egyes ismeretek ellenőrzésén túl a kreativitásra, az önálló munkavégzésre ösztönzik a tanulókat, illetve segítik a szaktanárok munkáját a tananyag feldolgozása során.

A tankönyvben bemutatott technológiák mellett még számtalan más technológia alkalmazásával is találkozhatunk. A ruhaipari szakmákra előírt követelményszintet figyelembe véve nem is törekedtünk valamennyi elkészítési mód bemutatására, részben a ruhaipar folyamatos fejlődése, részben a tankönyv véges terjedelme miatt. Úgy gondoljuk, hogy a tankönyv tartalmának elsajátítása olyan tudásalapot teremt, amely képessé teszi a tanulókat arra, hogy a nem tárgyalt technológiák megismerésére is nyitottakká váljanak. A tankönyvet a textiltermékek összeállítása, gyártás technológia tananyagrészek tanításához, tanulásához ajánljuk.

Írta: Körtvélyessy Erika – Molnárné Simon Éva

Lektor: Lakatosné Reha Márta

 

Kapcsolódó kiadványok:

Szabás-varrás, ruha- és divatipar

Tartalom

Előszó

1. Ruhaipari ábrázolás

2. Varrástechnológiai alapismeretek

3. Öltések és varratok

4. A női ruházat záródási lehetőségei

5. Lépésbőség-biztosítási módok

6. Húzózár-bevarrási módok

7. Szoknyák és női nadrágok derékvonal-eldolgozási lehetőségei

8. Karöltő-eldolgozási lehetőségek

9. Nyakkivágás- (nyakkör-) eldolgozási lehetőségek

10. Zsebek

11. Műszaki leírás

12. Vasalástechnológia

13. Ragasztástechnológia

Szakszavak