Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Személyiségfejlesztés

Paraméterek

Sorozat Moduláris tankönyvek
Szerző Boros Mária
Cím Személyiségfejlesztés
Kiadó Állami Egészségügyi Ellátó Központ
Kiadás éve 2006
Terjedelem 112 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 86605 5 4
Ár:
1.400 Ft

A személyiségfejlesztés szükségességére már évtizedek óta felfigyeltek az ápolásoktatás szakemberei. A moduláris formában megjelenő tankönyv tananyaga egyaránt biztosítja az önálló és a csoportos személyiségfejlesztés lehetőségét.

Leírás

A személyiségfejlesztés szükségességére már évtizedek óta felfigyeltek az ápolásoktatás szakemberei. Szervezett formában való személyiségfejlesztésre azonban csak a Világbanki Program bevezetésekor nyílt lehetőség. A pusztán egy évtizedes múlt és a szisztematikus hatékonyságvizsgálat hiánya csak a közvetlen megfigyelésre enged hagyatkozni. Annak alapján elmondhatjuk, hogy a szakképzés során kommunikációs és önismereti képzésen átesett tanulók önérvényesítőbbek, jobb az empátiás verbalizációjuk, önismeretük fejlettebb és objektívebb, egyszóval pszichológiailag felkészültebbek a hivatásuk gyakorlására. Ennek jelentősége azért nem elhanyagolható, mert a hagyományos szakképzés főleg a szakmai ismeretek képzésére helyezi a hangsúlyt. Ez jellemzi a munkahelyeket is, ahol a fiatal szakembereket fogadják.
A moduláris formában megjelenő tankönyv szerzőjeként azt a célt tűztem ki, hogy a tananyag egyaránt biztosítsa az önálló és a csoportos személyiségfejlesztés lehetőségét. Az elméleti ismereteken túl nagy hangsúlyt fektettem az önismereti tesztekre, amelyek többsége már ismert az általunk kiképzett trénerek számára. A szükségszerűen használt szakkifejezéseket a könnyű elsajátítás érdekében minden fejezet elején a Fogalomgyűjtemény címszóval kigyűjtöttem, és rövid definícióval, magyarázattal láttam el. Ehhez az irodalomjegyzékben található szakszótárakat használtam fel, olykor szó szerint idézve azok definícióit, magyarázatait.
A gyakorlatok többsége egyszerű, nem jelenthetnek gondot a csoportos gyakorlatokon. Ugyanakkor saját élményt biztosítanak az általános személyiségfejlesztésben éppúgy, mint a konkrét ápolói munka gyakorlásában és fejlesztésében. Szemléletbeli és módszertani háttérként a személyközpontú szemléletet, illetve módszert használtam, amely tapasztalatom szerint a legkönnyebben és a leghatékonyabban használható az egészség ügyi szakképzésben. Elsajátítása biztosítja a betegközpontú ápolás szemléleti hátterét.
Bízom abban, hogy könyvemmel segítségére lehetek az általam mélyen tisztelt szakápolói társadalomnak, valamint az egészségügyi szakasszisztenseknek is, akik munkájukkal elősegítik a legmagasztosabb segítő tevékenységeket, a gyógyítást és az ápolást hivatásukként gyakorló orvosok és ápolók munkáját.
 
Írta: Boros Mária
Lektor: Drexlerné Solymos Mária