Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szerves kémiai praktikum gyógyszerész hallgatóknak

Paraméterek

Szerző Kiss Loránd – Fülöp Ferenc
Cím Szerves kémiai praktikum gyógyszerész hallgatóknak
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2010
Terjedelem 198 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 315 016 0
Ár:
3.150 Ft
2.992 Ft
Kedvezmény: 5%

Kötetünk célja a gyógyszerész tudományokban hasznosítható, megfelelő gyakorlati szerves kémiai ismeretanyag átadása a hallgatók részére, a preparatív szerves kémia legfontosabb módszereinek, eszközeinek és a laboratóriumi gyakorlatban való alkalmazásuknak a bemutatása. 

Leírás

Kötetünk gyógyszerész hallgatóknak kíván gyakorlati szerves kémiai alapokat nyújtani. Célja a gyógyszerész tudományokban hasznosítható, megfelelő gyakorlati szerves kémiai ismeretanyag átadása a hallgatók részére, a preparatív szerves kémia legfontosabb módszereinek, eszközeinek és a laboratóriumi gyakorlatban való alkalmazásuknak a bemutatása. Az első rész a legfontosabb laboratóriumi eszközöket, a munka-, tűz- és balesetvédelmi szabályokat foglalja össze. A második rész bemutatja a szerves laboratóriumi munka legfontosabb alapműveleteit, tisztítási módszereit, valamint a szerves vegyületek szerkezete meghatározásának fontosabb módszereit. A harmadik részben egyszerű kémcső-kísérletekkel a szerves vegyületekben az egyes funkciós csoportok reakcióit ismertetjük. A legterjedelmesebb rész a preparátumok leírását tartalmazza. Minden alfejezet után a kísérleti részhez kapcsolódó kérdéseket és feladatokat tartalmaz, melyeknek megoldásai megtalálhatók a könyv végén.

Szerkesztette: Dr. Kiss Lóránd – Dr. Fülöp Ferenc  

Lektor: Prof. Dr. Molnár Árpád, Dr. Felföldi Károly

Tartalom

ELŐSZÓ

1. A SZERVES KÉMIAI LABORATÓRIUMOK FELSZERELÉSE, ESZKÖZEI

2. A LABORATÓRIUMI JEGYZŐKÖNYV

3. MUNKA-, BALESET- ÉS TŰZVÉDELMI SZABÁLYOK

4. SZERVES KÉMIAI LABORATÓRIUMI MŰVELETEK

4.1. Melegítés

4.2. Hűtés

4.3. Szűrés

4.4. Mosás

5. SZERVES VEGYÜLETEK TISZTÍTÁSA

5.1. Desztilláció

5.1.1. Egyszerű desztilláció

5.1.2. Vákuumdesztilláció

5.2. Kristályosítás

5.2.1. Átkristályosítás

5.2.2. Kristályosítás sav-bázis kicsapással

5.3. Extrakció

5.4. Kromatográfiás módszerek

5.4.1. Oszlopkromatográfia

5.4.2. Vékonyréteg kromatográfia

6. SZERVES VEGYÜLETEK SZERKEZETÉNEK MEGHATÁROZÁSA

6.1. Infravörös spektroszkópia (IR)

6.2. Tömegspektrometria (MS)

6.3. Mágneses magnorezonancia spektroszkópia (NMR)

7. SZERVES VEGYÜLETEK FUNKCIÓS CSOPORTJAINAK REAKTIVITÁSA

7.1. Szénhidrogének

7.1.1. Alkánok és cikloalkánok

7.1.2. Alkének

7.1.3. Aromás szénhidrogének

7.1.4. Kérdések, feladatok

7.2. Halogénszármazékok

7.2.1. Halogénszármazékok reakciója alkoholos AgNO3-al

7.2.2. Halogénszármazékok reakciója NaI-dal

7.2.3. Halogénszármazékok spektroszkópiai jellemzése

7.2.4. Kérdések, feladatok

7.3. Hidroxivegyületek

7.3.1. Alkoholok átalakítása halogénszármazékokká

7.3.2. Alkoholok oxidációja Jones-reagenssel

7.3.3. Többértékű alkoholok reakciója réz(II)-ionokkal

7.3.4. Etanol kimutatása jodoform reakcióval

7.3.5. Alkoholok spektroszkópiai jellemzése

7.3.6. Enolok reakciója vas(III)-ionokkal

7.3.7. Enolok reakciója réz(II)-ionokkal

7.3.8. Enolok spektroszkópiai jellemzése

7.3.9. Fenolok reakciója vas(III)-ionokkal

7.3.10. Fenolok brómozási reakciója

7.3.11. Triarilmetán színezékek előállítása fenolokból

7.3.12. Fenolok spektroszkópiai jellemzése

7.3.13. Kérdések, feladatok

7.4. Aminok

7.4.1. Aminok komplexképzése réz(II)-ionokkal

7.4.2. Aminok acilezési reakciója

7.4.3. Aminok Schiff-bázis képzési reakciója

7.4.4. Anilinek reakciója brómmal

7.4.5. Aminokspektroszkópiai jellemzése

7.4.6. Kérdések, feladatok

7.5. Karbonilvegyületek (Oxovegyületek). Aldehidek. Ketonok

7.5.1. Oxovegyületek kimutatása 2,4-dinitrofenilhidrazinnal

7.5.2. Oxovegyületek oxidációs reakciói

7.5.3. Metil-ketonok jodoform reakciója

7.5.4. Oxovegyületek reakciója brómmal

7.5.5. Oxovegyületek spektroszkópiai jellemzése

7.5.6. Kérdések, feladatok

7.6. Karbonsavak és karbonsavszármazékok

7.6.1. Karbonsavak észterképzési reakciója

7.6.2. Észterek hidrolízise

7.6.3. Savhalogenidek és savanhidridek hidrolízise

7.6.4. Savamidképzés savkloridból (benzamid)

7.6.5. Savszármazékok kimutatása hidroxámsav komplexképzéssel

7.6.6. Karbonsavak spektroszkópiai jellemzése

7.6.7. Észterek spektroszkópiai jellemzése

7.6.8. Amidok spektroszkópiai jellemzése

7.6.9. Kérdések, feladatok

7.7. Szénhidrátok

7.7.1. Szénhidrátok Molisch-reakciója

7.7.2. Mono- és diszacharidok Fehling-próbája

7.7.3. Mono- és diszacharidok Tollens-próbája

7.7.4. Mono- és diszacharidok Selivanov-reakciója

7.7.5. Mono- és diszacharidok Bial-reakciója

7.7.6. Oszazonképzés

7.7.7. Kérdések, feladatok

8. PREPARÁTUMOK

8.1. Benzoesav

8.2. Ciklohexanol

8.3. terc-Butil-klorid

8.4. 2,3-Dibróm-3-fenilpropánsav

8.5. Acetilszalicilsav

8.6. Acetanilid

8.7. N-Benzoilglicin (hippursav)

8.8. p-Toluolszulfonsav-morfolid

8.9. 4-Nitroacetanilid

8.10. 4-Brómacetanilid

8.11. Fenil-benzoát

8.12. Etil-(4-aminobenzoát) (etil-p-aminpbenzoát, benzokain)

8.13. Metil-szalicilát

8.14. 3-Nitrobenzoesav

8.15. Fenilecetsav

8.16. Benzimidazol

8.17. 3,5-Dimetilpirazol

8.18. 4-Benzilidén-2-metiloxanol-5-on