Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A jászsági hagyományokról

Paraméterek

Szerző Kocsán László
Cím A jászsági hagyományokról
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2003
Terjedelem 178 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 86324 4 5
Eredeti ár:
2.000 Ft

A könyv segítségül szolgál mindazoknak a pedagógusoknak és/vagy népművelőknek, honismereti szakkörvezetőknek, akik a helyi – vagy tágabb kistérségi – azonosságtudatot szándékoznak a fiatalokban elültetni, az idősebbekben tudatosítani, esetleg megerősíteni.

Leírás

Igen hasznos összeállítást tart kezében az olvasó, ha a Jászság egyes folklórműfajai és azok kutatástörténete iránt érdeklődik. A különböző nehezen hozzáférhető, többnyire „elszórt” helyeken megjelent anyagközlések összebúvárlásával már önmagában is dicséretes munkát végzett a szerző, aki ezeknek a részeknek mintegy „csak” összeállítója. Azért is üdvözlendő ez a vállalkozás, mert nem csupán a helyi vagy regionális kiadványok számbavétele révén jött létre, hanem a nagyobb tematikus monográfiák anyagából is kerültek bele – ott csak hellyel-közzel előforduló – adatok, és ily módon ezek közül a „jászsági szemüvegen keresztül nézve” fontosak itt egymás mellett találhatók meg. Gyakorlati szempontból tehát sokkal hatékonyabban, könnyebben és gyorsabban áttekinthetők, mint eredeti lelőhelyükön. Függetlenül az apróságokra is kiterjedő részletektől, ez a kézikönyv jellegű munka minden bizonnyal hosszú ideig és sokak számára lesz nélkülözhetetlen. Segítségül szolgál mindazoknak a pedagógusoknak és/vagy népművelőknek, honismereti szakkörvezetőknek, akik a helyi – vagy tágabb kistérségi – azonosságtudatot szándékoznak a fiatalokban elültetni, az idősebbekben tudatosítani, esetleg megerősíteni. Mindezt remélhetőleg a rájuk bízott csoportok vagy közösségek (iskolai osztály, szakkör stb.) jellegétől függetlenül. Erre pedig az uniformizálódással együtt járó – a rendszerint amerikai mintát többnyire ésszerű mérlegelés nélkül követő – világunkban egyre nagyobb szükség van. (Könnyen belátható, hogy senki számára sem kívánatos – a soknemzetiségű Kelet-Közép-Európában különösen nem – egy ottani átlagpolgár átlagos tájékozottságát követendő példának tekintő társadalmi környezet.) Mai magyarországi társadalmunk is sok tekintetben egészségesebb lenne, ha a valahova tartozás tudata – természetesen a kívánatos irányultsággal társulva – mindenkiben a megfelelő mértékű volna. Nagyon valószínű, hogy Tamási Áron Ábele sem véletlenül – és éppen Amerikában – jött rá, valamint fogalmazta is meg: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”
Kívánom mindenkinek, akinek ez a kötet eljut a kezébe – különösen, ha a Jászság kultúrája iránt közelebbről is érdeklődik –, hogy forgassa eredményesen és – még ha pénzben rövid időn belül és közvetlenül nem is kifejezhető – haszonnal!
 
Pálfy Gyula lektor
 
Írta: Kocsán László
Lektor: Pálfy Gyula

Tartalom

Előszó
Bevezetés
A Jászságról általában – A Jászság az irodalomban, kirajzásai
A táncokról
A jászsági verbunkról
A toborzókörzetek és jász huszárok
Jászsági verbuválás a történeti leírásokban
A verbuválás újabb említései, a jászjákóhalmi Huszártánc
A verbunk rekonstrukciója, zenéje
Hiedelmek, szokások
Boszorkányok, garabonciások
Az archaikus népi imádságokról
Hiedelmek, ráolvasások, kántálás
A szokásokról
A téli ünnepkör szokásai
Szűcsök, subák emlékezete
Három betyár
Borsos Sándor, Szikra Balázs, Fazekas Dávid
A jászsági gyermekjátékokról
Múltidéző
Beszélgetés Sinka Erzsébettel
Melléklet
Szemelvények összefoglaló munkákból:
Pócs Éva: Szem meglátott, szív megvert
Erdélyi Zsuzsanna: Hegyet hágék, lótát lépék
Szendrey Ákos: A magyar néphit boszorkánya
Csete Balázs: A jászkiséri gyermek élete a születéstől a házasságig
Erdélyi János: Népdalok és mondák III.
Kiss Áron: Magyar gyermekjáték-gyűjtemény
„Oláhos” táncjelírás
Bartók fonográffelvételei
Fényképmelléklet
Főkötő grafikák és fényképmellékletek
Irodalom és rövidítések
Képek forrásjegyzéke
Földrajzi mutató
Név- és tárgymutató
Gyűjtési mutató