Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A középkori India története

Paraméterek

Szerző Wojtilla Gyula
Cím A középkori India története
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 1999
Terjedelem 136 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 482 362 9
Eredeti ár:
630 Ft

Wojtilla Gyula, a szegedi egyetem Ókortörténeti Tanszékének indológus tanszékvezető professzora, kötete kettős feladatot teljesít, egyrészt kézikönyvként szolgál az érdeklődőknek, másrészt az egyetemi oktatásban nélkülözhetetlen tankönyvként szolgál.

Leírás

A szegedi József Attila Tudományegyetem Középkori Egyetemes Történeti Tanszékén folyó oktatásban a hagyományos európai tanulmányok mellett Bizánc, az eurázsiai steppe és a Kalifátus története is meghatározó, ugyanis ezeken a területeken önálló kutatások is folynak. Az Európán kívüli nagy civilizációk közül India, Kína és a prekolumbián Amerika középkori történetének oktatása jelenleg egy féléves előadás keretében történik, amelyben két-három előadás jut egy témakörre. Arra törekedtünk, hogy ezeknek a nagy civilizációknak a középkori történetét a témában jártas szakemberek adják elő, így India esetében Wojtilla Gyula professzort, Kína esetében Hamar Imrét, prekolumbián Amerika esetében
Anderle Ádám professzort kértük fel az előadások megtartására. Ezen területek oktatását megkönnyíti és kiegészíti, ha megfelelő egyetemi jegyzetek vagy ennek megfelelő monográfiák állnak rendelkezésre. Az iszlám középkori történetére vonatkozólag ilyen munka Claude Cahen: Az Iszlám a kezdetektől az Oszmán birodalom létrejöttéig (Bp., 1989) című műve. Belső-Ázsia történetét pedig Vásáry István dolgozta föl (A régi Belső-Azsia története. Szeged, 1993). Prekolumbián Amerika vonatkozásában pedig tankönyvként használható Anderle Ádám, Dornbach Mária és Homódi Zsuzsa Két világ találkozása című gyűjteményes kötete (Szeged, 1993). Ellenben India és Kína esetében nincs kifejezetten egyetemi célokra használható irodalom.
Wojtilla Gyulával, a szegedi egyetem Ókortörténeti Tanszékének indológus tanszékvezető professzorával ezekről a problémákról beszélgetve merült fel, hogy India vonatkozásában egy ilyen munka elkészítésére vállalkozik, azaz India középkori történetét egyetemi jegyzet formájában megírja. Wojtilla Gyula korábban már elkészített egy monográfiát A mesés India címmel (Bp., 1988), amelyben az érdeklődő nagyközönség részére foglalta össze India kultúráját és történetét a kezdetektől az angol gyarmatosításig.
A kézirat 1997-re elkészült, amelyet Márton Alfréddel és Szántó Richárddal együtt többszöri alkalommal megvitattunk. Ezeknek a megbeszéléseknek a hatására alakult ki a végleges szerkezet. Az egyetemi oktatás számára feltétlenül szükséges alapismeretek az összefoglalás fejezetben találhatók meg. Azok számára pedig, akik ezen ismereteken túl is érdeklődnek India középkori története iránt, az egyes fejezetekben átfogó képet kapnak a továbblépéshez szükséges szakirodalmi utalásokkal. Tehát a kötet kettős feladatot teljesít, egyrészt kézikönyvként szolgál az érdeklődőknek, másrészt az egyetemi oktatásban nélkülözhetetlen tankönyvként szolgál.
 
Lektor: Hamar Imre

Tartalom

Előszó
I. Bevezetés
II. Észak- és Közép-India
1. A fehér hunok Indiában
2. A Maukharík és Harsa állama
3. A Vátápi-beli vagy korai Csálukják
4. A Rástrakuták
5. A Pratihárák és a Gáhadaválák
6. Északkelet-India államai: a Pálák és a Szénák
7. A késői Csálukják
8. A Paramárák
9. A Jádavák
10. A peremkirályságok egyik klasszikus példája, Kásmír
III. Dél-India
1. A Pallavák
2. A Hójsalák
3. A Csólák
4. A Pándják
IV. A muszlim uralom térhódítása Indiában
1. Előzmények, a Szind korai meghódítása
2. Hinduk és muszlimok, a muszlim katonai fölény kérdése
3. A Gaznavidák
4. A Gúridák
5. Állam és társadalom a Gaznavidák és a Gúridák idején
V. A Delhi szultanátus
1. A Rabszolga dinasztia
2. A Hildzsik
3. A Tuglakok
4. A Szajjidok
5. A Lódik
6. Gazdaság, társadalom és állam a Delhi szultanátus idején
a. Mezőgazdaság
b. Kézművesség, ipar
c. Kereskedelem
d. Városfejlődés
e. Állam
f. Muszlim-hindu együttélés a muszlim uralom idején
VI. Néhány jelentős muszlim állam a 14-16. században
1. Gudzsarát és Kásmír
2. A Báhmaní királyság
VII. Összefoglalás
VIII. Irodalom
1. Bibliográfia
2. Források
3. Feldolgozások
4. Fejezetek szerinti bibliográfia
IX. Mellékletek
1. Pénzek
2. Időrendi táblázat
3. Térképek