Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A vallásosság kötődéselméleti megközelítése

Paraméterek

Szerző Urbán Szabolcs
Cím A vallásosság kötődéselméleti megközelítése
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 154 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 737 4
Eredeti ár:
2.490 Ft
2.241 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet célja, hogy bemutassa a valláspszichológia kötődéselméleti megközelítése alapvetéseit és magyarországi mintán részben megismételje, részben pedig új elemekkel egészítse ki az irányzathoz tartozó meghatározó empirikus vizsgálatokat.

Leírás

Az izgalmas és tanulságos, részben hiánypótló kutatásokról és azok elemzéséről, valamint a kikristályosodó konzekvenciákról maga a szerző így vall: „Dolgozatunkkal azt a célt kívántuk elérni, hogy bemutassuk a valláspszichológia kötődéselméleti megközelítése alapvetéseit és magyarországi mintán részben megismételjük, részben pedig új elemekkel egészítsük ki az irányzathoz tartozó meghatározó empirikus vizsgálatokat. A kötődéselméleti megközelítést igyekeztünk elhelyezni a valláspszichológia történetének a kontextusában, továbbá megmutatni, hogy átfogó elméleti keretként alkalmas lehet arra, hogy a különböző vallásos jelenségekkel többféle nézőpontból foglalkozó elméleti és empirikus tanulmányoknak egységes értelmezési alapot nyújtson. Ennek az alapnak a kidolgozásával egyrészt lehetővé válik a már meglévő munkák integrálása, valamint újraértelmezése és újabb összefüggések megtalálása, másrészt maga a kötődéselméleti keret alkalmas lehet arra, hogy a valláspszichológia a pszichológiai tudományok főáramában kapjon helyet”.

Urbán Szabolcs tanulmányait a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Főiskolán és a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte. Gyógypedagógusi, pszichológusi és filozófusi oklevelet szerzett, majd a Debreceni Egyetemen doktorált. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológiai Intézetében dolgozik, ahol elsősorban személyiségpszichológiai és valláspszichológiai tantárgyakat oktat. Kutatói érdeklődése főként a személyiségelméletekre, a személyiség- és a valláspszichológia és a tudományfilozófia kérdéseire, valamint a valláspszichológia pszichoanalitikus, kötődéselméleti, egzisztencialista és konstruktivista megközelítéseire irányul. Pszichológiai gyakorlatát rendszerszemléletű és értelemközpontú megközelítésben végzi, egyéni tanácsadás, valamint pár- és családterápia keretében.

Írta: Urbán Szabolcs

 

Tartalom

Bevezető, problémafelvetés

A valláspszichológia alapproblémáiról

A valláspszichológia fogalma és a redukcionizmus kísértése

A vallás fogalmának meghatározásáról és a vallásosság mérésének problémájáról

David Wulff valláspszichológiai modelljéről

A Kritika Utáni Vallásosság Skáláról

A kötődéselméletről

A kötődéselmélet alapjai

A kötődés mérése

Kötődéselmélet és vallásosság

A vallás mint kapcsolat

A vallás mint kötődési kapcsolat

A vallásosság kötődéselméleti megközelítésének összeillési és kompenzációs hipotézise

Kutatások

Első kutatás. A kötődési stílus és a vallásosság kapcsolatának, valamint a szülői bánásmód, az önértékelés és az élettel való elégedettség szerepének vizsgálata

A kutatás célkitűzései és hipotézisei

A kutatás eszközei

A kutatás résztvevői

Eredmények

Megvitatás

Második kutatás. A vallásos attitűdök és a vallásos kételkedés kapcsolata a kötődéssel és a szülők vallásosságával

A kutatás célkitűzései és hipotézisei

A kutatás eszközei

A kutatás résztvevői

Eredmények

Megvitatás

Összegzés, kitekintés

Irodalomjegyzék