Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Altfurulya-iskola

Paraméterek

Szerző Perényi Éva – Perényi Péter
Cím Altfurulya-iskola
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1998
Terjedelem 80 oldal
Formátum A/4, irkafűzött
ISBN EJK04
Eredeti ár:
2.070 Ft
1.966 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az Altfurulya-iskola első része: a furulya alapfogásainak bevezetése, artikulációs ajánlásokkal. A második rész 117 napi gyakorlatot tartalmaz: részletek elsősorban barokk szerzők prelűdjeiből ás egyéb műveiből. Az „A” melléklet: olvasógyakorlatok ABC-s névvel, ‘f” alapú furulyákra, „B” melléklet: „zongora” kíséretek.

Leírás

Első rész:

A furulya alapfogásainak bevezetése, artikulációs ajánlásokkal. (Utóbbiakat elsősorban pedagógiai célokat szolgáló javaslatoknak tekintsük, tetszés szerint térjünk el tőle).

A duók és kíséretes előadási darabok elsősorban a tananyag elején jelennek meg nagy számban, akkor, amikor válogatásuk egyéb forrásból még gondot okozhat, hiszen igazodniuk kell a már megismert fogásokhoz és ritmikai elemekhez. (itt is gyakran előnyben részesítettük a zeneileg többet mondó lassú tételeket és a polifon zenét.)

A tanuló tudásának előrehaladtával megnyílik előtte az egész furulyairodalom, ezért a kötet a hangkészlet viszonylag gyors megismertetése mellett a teljes hangterjedelemben történő technikai és artikulációs kidolgozásra koncentrál.

Második rész:

117 napi gyakorlat: részletek elsősorban barokk szerzők prelűdjeiből ás egyéb műveiből.

Dúr és moll skálák a hangszer teljes hangterjedelmében 3# -3b előjegyzésig (a fisz’” kihagyásával, valamint az egymás utáni féllyukfogások elkerülésének lehetőségével).

Eredeti furulyakompozíciókból kiemelt szekvenciák különböző hangnemekben is játszható lejegyzésben.

„A” melléklet:

Olvasógyakorlatok ABC-s névvel, ‘f” alapú furulyákra.

Az ABC-s névvel való gondolkodás különösen akkor, ha a tanuló több, különböző alaphangú furulyán is játszik (p1. szoprán és alt), sok problémát okozhat. Ennek a mellékletnek a létjogosultságát többéves gyakorlati kipróbálás előzte meg és igazolta. Az egymásnak megfelelő fogások és hangok elsajátításához, az abszolút hangnevek gyakorlásához, a hangszeres és elméleti ismeretek összekapcsolásához, a vizuális és térbeli gondolkodás fejlesztéséhez, a gyors, de olvasható kottaírás kialakításához ajánljuk még a szintén az Eötvös József Könyvkiadónál megjelent Munkafüzetünket angol (barokk) furulyára.

„B” melléklet:

„Zongora” kíséretek.

 

Eötvös József Könyvkiadó, 1998.

Írta: Perényi Éva – Perényi Péter

 

Kapcsolódó kiadványok:

Altfurulya-kaleidoszkóp (A)

Altfurulya-kaleidoszkóp (B)

Altfurulya-kaleidoszkóp (C)

 

Kapcsolódó témakör:

Furulya