Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az erőszak neve: Péter Gábor

Paraméterek

Sorozat Modern magyar történelem
Szerző Müller Rolf
Cím Az erőszak neve: Péter Gábor
Alcím Az ÁVH vezetőjének élete
Kiadó Jaffa Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 280 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5715 72 3
Eredeti ár:
3.999 Ft
3.399 Ft
Online kedvezmény: 15%

Az Államvédelmi Hatóság története elválaszthatatlan első vezetőjének, Péter Gábornak a személyétől. Neve egyet jelentett, és napjainkban is egyet jelent a terrorszervezettel, számos ártatlan honfitársunk megkínzásával, bebörtönzésével, meggyilkolásával. Mégis, a történettudomány máig adós maradt az ÁVH-vezér életútját feldolgozó szakmunkával...

Leírás

Az Államvédelmi Hatóság története elválaszthatatlan első vezetőjének, Péter Gábornak a személyétől. Neve egyet jelentett, és napjainkban is egyet jelent a terrorszervezettel, számos ártatlan honfitársunk megkínzásával, bebörtönzésével, meggyilkolásával. Mégis, a történettudomány máig adós maradt az ÁVH-vezér életútját feldolgozó szakmunkával. Müller Rolf könyve ezt a hiányt pótolja. Bemutatja az újfehértói szabólegény gyerekkori megpróbáltatásait, az illegális kommunista mozgalom tagjának tevékenységét és a második világháború alatti ellenállás résztvevőjét. Megtudhatjuk, hogyan ívelt fel a pályája 1945 után a politikai rendőrség élén, és miként vált a rettegett ÁVH teljhatalmú vezetőjévé. Ezzel együtt betekintést nyerünk a párton belüli csatározások és az emberéleteket is követelő politikai játszmák világába. A kötet a karrier bemutatásán túl a kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában alapvető fontosságú erőszak kérdését is körüljárja. Vizsgálja Péter Gábor szerepét a nagy koncepciós perekben, a kihallgatások során alkalmazott testi és lelki bántalmazásokban. A könyv részletesen tárgyalja, hogy 1953-ban miért fordult el Péter Gábortól főpatrónusa, Rákosi Mátyás, és miként vált maga is egy konstruált per vádlottjává. Bepillanthatunk börtönéveinek mindennapjaiba és az 1959-es szabadulása utáni évtizedek történéseibe a rendszerváltásig, és azon túl. Hiszen e könyv főhőse több korszakforduló után megélte a Kádár-rendszer összeomlását is.

Müller Rolf 1974-ben született Kaposváron, történész. 2007-ben védte meg doktori disszertációját. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának a munkatársa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. A Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című kötet szerzője. Kutatási területe az 1945‒1990 közötti magyar történelem, illetve a fényképek és az emlékezet kapcsolata.

 

Jaffa Kiadó, 2017.

Modern magyar történelem–sorozat

Írta: Müller Rolf

Sorozatszerkesztő: Ablonczy Balázs és Müller Rolf

Tartalom

Az ördög a részletekben rejlik

Családi „teher”

A félárva és az Eisenbergerek

A pofonok földje

35 ifjúmunkás – 26 tüdővérzés – 308 oldal

Csak hét neve volt

A munkanélküli szervezett munkás napirendje

A pártban: párban

Seszták a „Paradicsomban”

A Vörös Segély lépre megy – Márvány színre lép

Tortúra Alagon

Péter Gábor születése

ÁVH: karrier és erőszak

Találkozások és csalatkozások

A médiasztár

Pártfogók és ellenlábasok

Héjanász Rajkkal – erőtérben Kádárral

Végrehajtó és konstruktőr

Testmechanika

Amikor a hóhért nem akasztják

A hirtelen jött pofon

A „bandatagok”

A hűtlenség ára

A cellarácsok hűvösebbik oldalán

Az utolsó 14 év

Jegyzetek

Irodalomjegyzék

Névmutató