Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bartók Béla, a népzenekutató

Paraméterek

Szerző Pávai István
Cím Bartók Béla, a népzenekutató
Alcím Egy kiállítás képei és dokumentumai
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2008
Terjedelem 96 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7363 29 0
Eredeti ár:
2.000 Ft
1.800 Ft
Online kedvezmény: 10%

Bartók Béla születésének 125. évfordulójára készült az a – jelen kiadvánnyal azonos című – kiállítás, amellyel célul tűztük Bartók úttörő jelentőségű népzenekutatói munkásságának vázlatos bemutatását.

Leírás

Bartók Béla születésének 125. évfordulójára készült az a – jelen kiadvánnyal azonos című – kiállítás, amellyel célul tűztük Bartók úttörő jelentőségű népzenekutatói munkásságának vázlatos bemutatását. Magyar, román, szlovák, délszláv, arab és török nyelvterületeken végzett terepkutatásainak, a gyűjtött anyag tudományos feldolgozásának, kutatói szemléletmódjának felvillantásánál az a szándék vezérelt, hogy emlékeztessük a mai folklórmozgalmak széles táborát és közönségét azokra a tudományos előzményekre, amelyek nélkül a külföldön is hódító mai magyar folklorizmus modell, az immár közel negyven éves táncházmozgalom sem jöhetett volna létre.
Bartók és kortársai műveiből, leveleiből válogatott idézetek, népzenei lejegyzések, archív fotók tanúskodnak nemzetközi jelentőségű népzenegyűjtői munkásságáról, interetnikus kutatási szemléletének időtállóságáról.
Ennek az időtállóságnak legfőbb záloga tudományos szemléletmódjából fakad, amelyet egy évtizednyivel fiatalabb pályatársa és barátja tömören így foglalt össze: „amilyen zseniális, gazdag fantáziájú s szabadon alkotó művész Bartók Béla, a zeneszerző, olyan aprólékos, a filológus pontosságával dolgozó, a végletekig lelkiismeretes és pedáns Bartók Béla, a folklorista. Ez a gondos megfontoltság mielőtt leírna valamit, ez a sok statisztika és számadati bizonyíték míg egy eredményt megkockáztat, ez a szinte már a hipotézis nélkül való dolgozási mód az egyik fő jellemvonása Bartók könyveinek.
 
Szerkesztette: Pávai István
Lektor: Vikárius László 

Tartalom

A „komponált népdal”-tól a parasztzenéig
A Székelyföld és a pentaton népdal felfedezése
Puszták népe
Kalotaszeg népművészete
A csángó népzene nyomában
„Abszolút” hangszeres zene
Szlovák népzene
Román népzene
Tánckutatás
Balkáni népzene
Algériai gyűjtés
Kairói kongresszus
Törökországi gyűjtés
Cigányzene, népies műdal
Mi a népzene?
A gyűjtés eszközei és módszertana
A gyűjtőmunka nehézségei
Leíró, összehasonlító, oknyomozó zenefolklór
Népzene és nacionalizmus
A népzene dicsérete
Jegyzetek
Rövidítés- és forrásjegyzék