Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Batthyány hercegorvos

Paraméterek

Szerző Puskely Mária
Cím Batthyány hercegorvos
Alcím Ősök, elődök, kortársak, utódok körében
Kiadó Martinus Kiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 276 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5091 30 8
Eredeti ár:
1.690 Ft
1.605 Ft
Online kedvezmény: 5%

Batthyány-Strattmann László magyar főnemes volt, akire az utókor mint a „szegények orvosára” emlékezik. A kortársak csodálkozását kivívta jótékonykodásával, hiszen a főúri pompa helyett életútjának a szegények gyámolítását választotta. Politikával nem foglalkozott, jóllehet tagja volt a főrendi háznak, és Vas vármegye örökös főispánja címet viselte.

Leírás

Ki volt Batthyány László? Külsőleg, a világ előtt, a legfényesebb főúri nemzetségnek, az Örs vezértől származó Batthyányaknak feje, nádorispánok, bánok, zászlósurak, tábornagyok és hadvezérek utódja, herceg, az aranygyapjú vitéze, sok-sok ezer holdnak, a köpcsényi és körmendi várnak ura. De ő előtte ez csak mellékes volt, és ha megkérdezik a foglalkozását, bizonyosan azt feleli: orvosdoktor. Mert elsősorban az volt. Ha a nevét aláírta, legtöbbször elhagyta a herceget, sokszor a keresztnevét is, de a doktor sohasem maradt el neve elől. (…) Orvos volt és emberbarát, Krisztus Urunknak alázatos híve, követője és katonája.”

(Sontagh Jenő mosoni főispán, 1931)

Batthyány-Strattmann László magyar főnemes volt, akire az utókor mint a „szegények orvosára” emlékezik. A kortársak csodálkozását kivívta jótékonykodásával, hiszen a főúri pompa helyett életútjának a szegények gyámolítását választotta. Politikával nem foglalkozott, jóllehet tagja volt a főrendi háznak, és Vas vármegye örökös főispánja címet viselte. 1918 után is hű maradt a Habsburg-házhoz, legitimista érzületét nem titkolta, de a legitimista pártba soha nem lépett be. Élete végén súlyos betegséggel küzdött, 1931. január 22-én Bécsben halt meg. Halála után emlékét a katolikus hívek tisztelettel ápolták. 1944-ben kezdeményezték a boldoggá avatási eljárást a bécsi és szombathelyi hívek, de a második világháború közbeszólt, és később a hazai politikai helyzet sem tette lehetővé az eljárás folytatását. Dr. Batthyány Lászlót, a boldog férjet, tizenegy gyermek apját végül II. János Pál pápa 2003-ban Rómában boldoggá avatta. Ma unokái, dédunokái képviselik szerte a nagyvilágban a hazaszerető Batthyány nemzetség évszázados értékeit. Álljunk most meg Németújvárott, a Batthyány család kriptája előtt, ahol évszázadok óta pihennek a család elhunyt tagjai. Hallgassuk a szemtanúkat, és kövessük szemmel-szívvel a magyar történelem Batthyányak által bejárt útvonalát. A fényt a Boldog Hercegorvos sugározza.

 

Martinus Kiadó, 2017.

Írta: Puskely Mária

Lektor: Dr. Farkasfalvy Judit és Dr. Koltai András