Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Biológia kozmetikusoknak

Paraméterek

Szerző Bodor Ferencné
Cím Biológia kozmetikusoknak
Alcím 6. kiadás
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 220 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 6023 4
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.241 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kifejezetten a kozmetikus tanulók számára készült könyv azokat a biológiai, biokémiai ismereteket tárgyalja, amelyek a kozmetikusok számára elengedhetetlenül fontosak. Különös hangsúlyt fektettünk a vitaminok általános jellemzésére és szervezetre gyakorolt hatásukra. 

Leírás

A kifejezetten a kozmetikus tanulók számára készült könyv azokat a biológiai, biokémiai ismereteket tárgyalja, amelyek a kozmetikusok számára elengedhetetlenül fontosak. Különös hangsúlyt fektettünk a vitaminok általános jellemzésére és szervezetre gyakorolt hatásukra. A tankönyvben jól elkülönülnek a főszövegtől a legfontosabb részek és a kiegészítő anyag. A korábbi ismeretek felelevenítését segítik a témakörök bevezetéséhez kapcsolódó kérdések, megfigyelések. A tananyag megértését, rögzítését, az önellenőrzést szolgálják a témák utáni kérdések, feladatok.
 
 
MK-6023-0
Írta: Bodor Ferencné
Lektor: Aradvári Mihályné, Dr. Korda Magdolna, Moldoványi Gyula
Az átdolgozást lektorálta: Dr. Ungváry Gáborné
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

1. A SEJT ÉS ALKOTÓRÉSZEI

1.1. A SEJTALKOTÓK FELÉPÍTÉSE ÉS SZEREPE

1.1.1. A sejthártya

1.1.2. A sejthártya alkotórészei

A lipid kettősréteg

Az integráns fehérjék

A perifériás membránfehérjék

1.1.3. Sejtplazma (citoplazma)

Anyagszállítás a citoplazmában

1.1.4. A sejtmag

1.1.5. Az endoplazmatikus hálózat, a Golgi-készülék és a riboszóma

1.1.6. A mitokondrium

1.1.7. A peroxiszóma, a lizoszóma és a sejtközpont

1.1.8. A sejtek szaporodása

1.1.9. A sejtek öregedése, pusztulása

2. A SZÖVETEK

2.1. A HÁMSZÖVET

2.1.1. A fedőhámok

2.1.2. A mirigyhám és az érzékhám

2.2. A KÖTŐ- ÉS TÁMASZTÓSZÖVETEK

2.2.1. A kötőszövetek

A lazarostos kötőszövet sejtes állománya

A lazarostos kötőszövet sejtközötti állománya

A tömöttrostos kötőszövet

2.2.2. A zsírszövet

2.2.3. A porcszövet

2.2.4. A csontszövet

2.2.5. A vér

2.2.6. Az immunitás

A bőr mint immunszerv

2.3. AZ IZOMSZÖVET

2.4. AZ IDEGSZÖVET

2.4.1. A neuron

2.4.2. Az ingerületvezetés

3. AZ EMBER SZERVRENDSZEREI

3.1. A MOZGÁS SZERVRENDSZERE

3.1.1. A csontrendszer

A csontok összekapcsolódása

A koponya csontjai

A törzs csontjai

A végtagok csontjai

3.1.2. Az izomrendszer

Az izmok tulajdonságai

A fej izmai

A törzs izmai

A végtagok izmai

3.2. AZ ANYAGCSERE SZERVRENDSZERE

3.2.1. Az asszimiláció és a disszimiláció

3.2.2. A légzés és hangadás szervrendszere

3.2.3. A keringés szervrendszere

A vérérrendszer

A szív felépítése

A vérerek jellemzése

A vérerek összeköttetései

Vérkörök

A nyirokérrendszer

3.2.4. Az emésztő szervrendszer

A felső szakasz

A középső szakasz

Az alsó szakasz

3.2.5. A kiválasztó szervrendszer

3.3. A SZAPORODÁS SZERVRENDSZERE

A férfi nemi szervek

A női nemi szervek

3.4. A SZERVEZŐ SZERVRENDSZER

3.4.1. Az idegrendszer

A szomatikus idegrendszer

A vegetatív idegrendszer

3.4.2. A belső elválasztású mirigyek

A hormonkiválasztás szabályozása

A belső elválasztású mirigyek jellemzése

3.4.3. Az érzékszervek

A látószerv

A halló- és egyensúlyozó szerv

A szaglószerv

Az ízérzékelő szerv

A bőr mint érzékszerv

4. BIOKÉMIAI ALAPISMERETEK

4.1. A VÍZ SZEREPE

4.2. A SZERVETLEN SÓK

A komplex vegyületek

A legfontosabb sók

4.3. AZ AMINOSAVAK

4.4. A FEHÉRJÉK

4.4.1. A fehérjék biológiai funkciói

Az enzimek

A biológiai szabályozás

A fehérjék mint építőkövek

Szállító (transzport) fehérjék, tároló anyagok

A sejtek és izmok mozgásának biztosítása

A védekezés fehérjéi

Ingerületátvivő és receptorfehérjék

Mérgek

4.4.2. Fehérjék beépülése a szervezetbe

4.5. A NUKLEINSAVAK

A génsebészet

A nukleinsavak származékai

4.6. A SZÉNHIDRÁTOK

A monoszacharidok

A diszacharidok

Az oligoszacharidok

A poliszacharidok

4.7. A ZSÍROK ÉS ZSÍRSZERŰ ANYAGOK

4.7.1. A zsírsavak

4.7.2. Zsírok, olajok (gliceridek)

A zsírok keletkezése és lebontása

A viaszok

4.7.3. Zsírkísérő anyagok

A szteroidok

A foszfolipidek

A szfingolipidek

Egyéb lipidek

A sejt és a sejten belüli membránok működésének molekuláris alapjai

4.8. A VITAMINOK ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSE

4.8.1. A zsírban oldódó vitaminok

A-vitamin (axeroftol)

A D-vitaminok (kalciferol)

Az E-vitamin (tokoferol)

Az F-vitamin – létfontosságú (esszenciális) zsírsavak csoportja

A K-vitamin (fillokinon)

Az ubikinonok

4.8.2. A vízben oldódó vitaminok

A B-vitamin (tiamin, aneurin)

A B2-vitamin (riboflavin, laktoflavin)

B3-vitamin (nikotinsav, nikotinsav-amid, pellagra elleni vitamin)

A B5-vitamin (pantoténsav)

A B6-vitamin (adermin, piridoxin)

A B12-vitamin (ciano-kobalamin)

A folsav

Az inozit

A C-vitamin (aszkorbinsav)

A H-vitamin (biotin)

A paraamino-benzoesav (PABA)

A P-vitamin (rutin)

Az U-vitamin (fekély elleni vitamin)

A tioktánsav (liponsav)

Kapcsolódó kiadványok