Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Revive Szegedin!

Paraméterek

Szerző Tandi Lajos
Cím Revive Szegedin!
Alcím Liszt Ferenc és Szeged
Kiadó Bába Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 232 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 319 050 0
Eredeti ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Online kedvezmény: 10%

Revive Szegedin! (azaz Újhodj meg Szeged!) írta egy ma már megsárgult kottalapra, zongora darabjának címoldalára Liszt Ferenc, miután a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz pusztításairól értesült, s a maga eszközeivel – hangversenykörutak, Szegedhez kötődő zeneművek, jótékonysági fellépések – igyekezett segíteni városunkon...

Leírás

Revive Szegedin! (azaz Újhodj meg Szeged!) írta egy ma már megsárgult kottalapra, zongora darabjának címoldalára Liszt Ferenc, miután a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz pusztításairól értesült, s a maga eszközeivel – hangversenykörutak, Szegedhez kötődő zeneművek, jótékonysági fellépések – igyekezett segíteni városunkon. Mennyire rímel ez Ferenc Józsefnek a víz pusztítása utáni látogatásakor tett ígéretére: „Szeged szebb lesz, mint volt!” Íme, így találkozik politika és művészet, s ebben a ragyogó kézfogásban született újjá Szeged, a palotás város, az európai mércével mérhetően is modern település.
Szeged sokszor bizonyította megújulási képességeit. Polgárai évszázadokon keresztül igazolták hűségüket e tájhoz, az itt születő értékekhez, e település vonzó és kisugárzó szerepéhez. Az utóbbi több mint száz évben Szeged elsősorban a tudomány, a kultúra, a szellem városaként hagyta ujjlenyomatát Európa térképén. S ez a város sohasem felejtett, mindig is büszke volt múltbéli értékeire. Tehetségéhez, képességéhez mérten támogatta a születő értékeket, s ezáltal mindig felelősen gondoskodott jövőjéről is.
Ez a kötet ennek különös bizonyítéka. Egy zenei tematikájú trilógia harmadik kötete, amit megelőzött a Bartók és Kodály születésének centenáriumára megjelent két gyűjtemény, melyet e mostani, a Liszt és Szeged tesz teljessé, szegedi zenei hármaskönyvvé a nagy muzsikus bicentenáriumán. Mit igazol ez a könyv? Azt a tiszteletteljes értékfelmérést, azt a megújító szándékot és azt a minőségi munkát, mely ott lakozik városi polgárok lelkében, a szakemberek tudásában, a művészek tehetségében, a városvezetés felelősségében. Bár Liszt Ferenc soha sem járt Szegeden, zsenialitása, zeneszerzői és előadóművészi öröksége, pedagógiai tevékenysége máig itt munkál a koncerttermekben felhangzó élményekben, a tudós tanárok elemző munkáiban, a kitűnő zenepedagógusok mindennapi csodatevéseiben. A Liszt-bicentenárium megmozgatta a város intézményeit, iskolákat, kórusokat, művészeti társulatokat, s ezáltal a város lakosságát is. E kötetben tükröt tart maga elé Szeged kortárs zenei élete, de e tükörben megcsillan a múlt, és felsejlik a jövő.
Újuljon meg Szeged! – kívánta Liszt Ferenc. S e megújulási vágy azóta is tart, ez élteti, gyarapítja, szépíti mindennapjainkat. S ha Lisztet annak idején az első „szupersztárok” közé sorolták, reménykedjünk, hogy ma is lesznek olyan „szupersztárok”, akik kétszáz év múltán is értékeset és érvényeset tudnak mondani a világról. Mindennap mondhatjuk: Szeged szebb lesz, mint volt, és hogy Újhodj meg Szeged!
 

Tartalom

Újhodj meg Szeged!
„Egy zongoraművész nem élhet Liszt nélkül”
Kell-e nekünk Liszt, a megasztár?
LISZTTŐL – LISZTRŐL
Liszt Ferenc: HAZÁM!
Bartók Béla: LISZT ZENÉJE ÉS A MAI KÖZÖNSÉG
Bartók Béla: LISZT FERENC
Tóth Aladár: LISZT FERENC A MAGYAR ZENE ÚTJÁN
LISZT ÉS SZEGED
Diósi Géza: EGYKORÚ MAGYAR NYELVŰ VERSEK LISZT FERENCHEZ
Csekey István: LISZT FERENC SZEGEDÉRT
Péter László: LISZTES SZEGED
KORTÁRS SZEGEDIEK LISZTRŐL
Benyik György: LISZT FERENC, AZ ABBÉ
Bogoly József Ágoston: ÁTHALLATSZIK LISZT FERENC ZONGORAJÁTÉKA
Dombi Józsefné: LISZT ZONGORAMŰVÉSZI PÁLYAINDULÁSA
Dombi Józsefné: LISZT OROSZORSZÁGI HANGVERSENYEI
Gyémánt Csilla: LISZT, MAGA A ROMANTIKA
Illés Mária: LISZT FERENC KRISZTUS ORATÓRIUMA
Kerek Ferenc: REVIVE SZEGEDIN!
Maczelka Noémi: LISZT SZÁRMAZÁSA
Sziklavári Károly: LISZT FERENC LÁTOGATÁSAI A REFORMKORI MAGYARORSZÁGON
LISZT A KÖLTÉSZETBEN
Vörösmarty Mihály: LISZT FERENCHEZ
Vajda János: LISZT FERENCHEZ
Kunoss Endre: LISZTHEZ
Juhász Gyula: LISZT FERENC EMLÉKEZETE
Baka István: LISZT FERENC ÉJSZAKÁI
LISZT-DÍJASAINK
LISZT ÉS ÉN
KÉPES KRÓNIKA