Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Revive Szegedin!

Revive Szegedin! Katt rá a felnagyításhoz

Paraméterek

Szerző Tandi Lajos
Cím Revive Szegedin!
Alcím Liszt Ferenc és Szeged
Kiadó Bába Kiadó
Kiadás éve 2011
Terjedelem 232 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 319 050 0
Ár:
3.500 Ft
3.150 Ft
Kedvezmény: 10%

Revive Szegedin! (azaz Újhodj meg Szeged!) írta egy ma már megsárgult kottalapra, zongora darabjának címoldalára Liszt Ferenc, miután a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz pusztításairól értesült, s a maga eszközeivel – hangversenykörutak, Szegedhez kötődő zeneművek, jótékonysági fellépések – igyekezett segíteni városunkon...

Leírás

Revive Szegedin! (azaz Újhodj meg Szeged!) írta egy ma már megsárgult kottalapra, zongora darabjának címoldalára Liszt Ferenc, miután a várost romba döntő 1879-es nagyárvíz pusztításairól értesült, s a maga eszközeivel – hangversenykörutak, Szegedhez kötődő zeneművek, jótékonysági fellépések – igyekezett segíteni városunkon. Mennyire rímel ez Ferenc Józsefnek a víz pusztítása utáni látogatásakor tett ígéretére: „Szeged szebb lesz, mint volt!” Íme, így találkozik politika és művészet, s ebben a ragyogó kézfogásban született újjá Szeged, a palotás város, az európai mércével mérhetően is modern település.
Szeged sokszor bizonyította megújulási képességeit. Polgárai évszázadokon keresztül igazolták hűségüket e tájhoz, az itt születő értékekhez, e település vonzó és kisugárzó szerepéhez. Az utóbbi több mint száz évben Szeged elsősorban a tudomány, a kultúra, a szellem városaként hagyta ujjlenyomatát Európa térképén. S ez a város sohasem felejtett, mindig is büszke volt múltbéli értékeire. Tehetségéhez, képességéhez mérten támogatta a születő értékeket, s ezáltal mindig felelősen gondoskodott jövőjéről is.
Ez a kötet ennek különös bizonyítéka. Egy zenei tematikájú trilógia harmadik kötete, amit megelőzött a Bartók és Kodály születésének centenáriumára megjelent két gyűjtemény, melyet e mostani, a Liszt és Szeged tesz teljessé, szegedi zenei hármaskönyvvé a nagy muzsikus bicentenáriumán. Mit igazol ez a könyv? Azt a tiszteletteljes értékfelmérést, azt a megújító szándékot és azt a minőségi munkát, mely ott lakozik városi polgárok lelkében, a szakemberek tudásában, a művészek tehetségében, a városvezetés felelősségében. Bár Liszt Ferenc soha sem járt Szegeden, zsenialitása, zeneszerzői és előadóművészi öröksége, pedagógiai tevékenysége máig itt munkál a koncerttermekben felhangzó élményekben, a tudós tanárok elemző munkáiban, a kitűnő zenepedagógusok mindennapi csodatevéseiben. A Liszt-bicentenárium megmozgatta a város intézményeit, iskolákat, kórusokat, művészeti társulatokat, s ezáltal a város lakosságát is. E kötetben tükröt tart maga elé Szeged kortárs zenei élete, de e tükörben megcsillan a múlt, és felsejlik a jövő.
Újuljon meg Szeged! – kívánta Liszt Ferenc. S e megújulási vágy azóta is tart, ez élteti, gyarapítja, szépíti mindennapjainkat. S ha Lisztet annak idején az első „szupersztárok” közé sorolták, reménykedjünk, hogy ma is lesznek olyan „szupersztárok”, akik kétszáz év múltán is értékeset és érvényeset tudnak mondani a világról. Mindennap mondhatjuk: Szeged szebb lesz, mint volt, és hogy Újhodj meg Szeged!
 

Tartalom

Újhodj meg Szeged!
„Egy zongoraművész nem élhet Liszt nélkül”
Kell-e nekünk Liszt, a megasztár?
LISZTTŐL – LISZTRŐL
Liszt Ferenc: HAZÁM!
Bartók Béla: LISZT ZENÉJE ÉS A MAI KÖZÖNSÉG
Bartók Béla: LISZT FERENC
Tóth Aladár: LISZT FERENC A MAGYAR ZENE ÚTJÁN
LISZT ÉS SZEGED
Diósi Géza: EGYKORÚ MAGYAR NYELVŰ VERSEK LISZT FERENCHEZ
Csekey István: LISZT FERENC SZEGEDÉRT
Péter László: LISZTES SZEGED
KORTÁRS SZEGEDIEK LISZTRŐL
Benyik György: LISZT FERENC, AZ ABBÉ
Bogoly József Ágoston: ÁTHALLATSZIK LISZT FERENC ZONGORAJÁTÉKA
Dombi Józsefné: LISZT ZONGORAMŰVÉSZI PÁLYAINDULÁSA
Dombi Józsefné: LISZT OROSZORSZÁGI HANGVERSENYEI
Gyémánt Csilla: LISZT, MAGA A ROMANTIKA
Illés Mária: LISZT FERENC KRISZTUS ORATÓRIUMA
Kerek Ferenc: REVIVE SZEGEDIN!
Maczelka Noémi: LISZT SZÁRMAZÁSA
Sziklavári Károly: LISZT FERENC LÁTOGATÁSAI A REFORMKORI MAGYARORSZÁGON
LISZT A KÖLTÉSZETBEN
Vörösmarty Mihály: LISZT FERENCHEZ
Vajda János: LISZT FERENCHEZ
Kunoss Endre: LISZTHEZ
Juhász Gyula: LISZT FERENC EMLÉKEZETE
Baka István: LISZT FERENC ÉJSZAKÁI
LISZT-DÍJASAINK
LISZT ÉS ÉN
KÉPES KRÓNIKA