Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Százszorszép

Paraméterek

Sorozat Népdalgyűjtemények
Szerző Bárdos Lajos
Cím Százszorszép
Alcím 100 magyar népdal Kodály Zoltán gyűjtéséből és bevezető szavaival
Kiadó Editio Musica Budapest
Kiadás éve 2021
Terjedelem 159 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 979 0 080 02587 1
Eredeti ár:
2.500 Ft
A sok vihartól romlásnak indult nemzet újjáépítéséhez a népzene hatalmas sarokkő. Mert a nép dala életet hirdet, el nem múló életet.

Leírás

Százegynehány dal régi gyűjtéseimből találomra, innen-onnan válogatva, mit jelenthet? Egy kis térképet, útleírást, nagy, kereső vándorútról, Magyarországot kereső magyarországi utazásról. Aki keres: talál. Aki soká bolyong, végre hazatalál. (Egyszer, hosszú gyalogúton, betértem egy, falutól távoli tanyába. A gazdasszony, hatalmas termőfa, miután megkínált minden jóval, és elmagyaráztatta, mi járatban vagyok, így összegezte: „Akkor hát maga olyan Petőfi-féle.”)
Eleinte úgy rémlett, nincs már itt épség, bomladozik minden, régi nagyság darabokra törve, századok malomköve alatt törmelékké őrölve. Bizony sokan kérdeztük akkor Adyval:
Hej, égig-nyúló giz-gazok,
Hát nincsen itt virág?
 
És íme:
Míg a föld alvó lelkét lesem,
Régmult virágok illata
Bódít szerelmesen.
 
És közelebbről nézve, örömrepesve eszmélünk rá: e régmult virágok élnek! Csak kissé széjjelszóródtak. A dal egyik felét a Zobor alatt találtad, másik feléért a Hargitáig kellett menni. De most együtt vannak, csak rajtunk áll, hogy soha többé széjjel ne szóródjanak. Nem is szóródnak, ha sikerül a magyar lelkekbe úgy belegyökereztetni, hogy onnan semmi hatalom ne irthassa ki. Ez a mi zenei naív eposzunk, s ha a finnekből leehetett a Kalevala népe, belőlünk is lehet zenei Kalevalánké.
Jó úton járunk: az iskolás gyermekek már a nép dalain tanulják a zene elemeit; erre az alapra épülhet olyan zenei műveltség, mely nemzeti, de lelket tár minden nép nagy alkotásainak. Értékmérőt is kap a nép dallal, aki e, századok csiszolta tökéletességhez méri, amit hall: nem tévesztik meg többé hamis bálványok, nem lesz többé „gyermeki báb puha szíve tárgya.”
A sok vihartól romlásnak indult nemzet újjáépítéséhez a népzene hatalmas sarokkő. Mert a nép dala életet hirdet, el nem múló életet.
 
 

Editio Musica Budapest, 2021.

„Virágos” sorozat

Szerkesztette: Bárdos Lajos

Tartalom

Kodály Zoltán bevezető szavai
Köszöntő (Serkenj fel)
Az első élmény: a Zoborvidék (2-21. dal)
Újabb utak északon (22-49. dal)
Székelyek és csángók közt (50-74. dal)
Északkelet, kelet (75-86. dal)
Túl a Dunán (87-100. dal)
További népdalok Kodály gyűjtéséből
Források
A lelőhelyek mutatója
A dalszövegek tárgymutatója Forma-mutató
Hangnem-mutató
A sorvégző hangok mutatója Ambitus-mutató
Szótagszám-mutató
Betűsoros mutató