Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Széki gyűjtés bőgőmelléklet

Paraméterek

Sorozat Hangszeres népzenei példatár
Szerző Lajtha László
Cím Széki gyűjtés bőgőmelléklet
Alcím Konkoly Elemér lejegyzésében
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2002
Terjedelem 57 oldal
Formátum A/4, spirálozott
ISBN M-900-5257-0-3
Eredeti ár:
1.000 Ft
950 Ft
Online kedvezmény: 5%

Az 1960-as évekig Erdélyben a nagybőgő még csak szórványosan terjedt el, míg a kistestű „gordon” általános használatban volt. Ez az állapot maradt fenn Széken a mai napig.

Leírás

Széki gordonjáték a Lajtha-gyűjtés alapján
A széki paraszti gordon-játéktechnika nem egyedülálló jelenség, hiszen ez a játékmód korábban az egész Kárpát-medencében, sőt a magyar nyelvterületen túl is megtalálható volt. Nyomaival a közelmúltig találkozhattunk az ország középrészén, Somogyban, az Alföldön; de ez a hagyomány él máig Európa számos vidékén, például Szlovákiában, Lengyelországban és Ukrajnában is. A XIX. század végén, a XX. század elején még általánosan szólóhegedűn játszották a vonós tánczenét, csak Bartóknak néhány Maros megyében gyűjtött felvételén találunk két hegedűt, illetve hegedűt háromhúros kontra kísérettel. A bőgő az erdélyi falvakban – néhány reneszánsz nemesi udvarházi zenei központtól eltekintve, mint a Székkel szomszédos Bonchida, vagy Szamosbethlehen stb. – csak az I. világháborút követő időszakban terjedt el. Ezidőtájt még nem a nagybőgő, hanem egy kisebb testű basszushangszer, a gamba-testű kisbőgő vagy a hegedűcsaládba tartozó gordonka, széki szóhasználattal élve a „gordon” lett az új tagja az ily módon zenekarrá alakuló vonós együtteseknek.
A „gordon” (kisbőgő, cselló) általános elterjedését a nagybőgővel szemben segítette három fő előnye: kvint hangolásból eredő széles hangterjedelme, kis súlya, kis kiterjedése. Hátránya a viszonylag kis hangereje, ezért a hagyományos erdélyi parasztbandák ma már túlnyomórészt a nagybőgőt használják. Az 1960-as évekig Erdélyben a nagybőgő még csak szórványosan terjedt el, míg a kistestű „gordon” általános használatban volt. Ez az állapot maradt fenn Széken a mai napig.
 
Írta: Lajtha László
Lektor: Mohácsi Albert
 
Kapcsolódó kiadványok: