Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Útmutató a Zenei előképző tanításához

Paraméterek

Szerző József Andrásné – Szmrecsányi Magda
Cím Útmutató a Zenei előképző tanításához
Kiadó Editio Musica Budapest
Kiadás éve 2007
Terjedelem 44 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN 080 05726 1
Eredeti ár:
1.800 Ft

E rövid, vázlatos Útmutató az előképző csoportokkal foglalkozó tanárokat kívánja munkájukban, illetve a „Zenei előképző” használatában segíteni.

Leírás

E rövid, vázlatos Útmutató az előképző csoportokkal foglalkozó tanárokat kívánja munkájukban, illetve a „Zenei előképző” használatában segíteni. Könyvünk összeállításában legfontosabb célunk az volt, hogy annak gyakorlatai természetes és fokozatos haladást biztosítsanak. A „Zenei előképző” átdolgozására elsősorban az az elgondolás késztetett bennünket, hogy a különböző egyéniségű tanároknak és a különböző jellegű és korú csoportoknak az eddiginél több lehetőséget adjunk a zenei anyag feldolgozásához.
 
Az útmutató felosztása:
1. Az előképző tanítás néhány általános szempontja.
2. Az előképző könyv két részének (I. Olvasókönyv, II. Munkafüzet) gyakorlati használata.
3. Függelék (versek, mondókák, kiszámolók, dalok, játékok leírása).
 
Az előképző tanítás feladata a 7-9 éves gyermekek általános zenei képességeinek rendszeres fejlesztése. A foglalkoztatás alapja sok zenei élmény, zenei anyaggyűjtés, és az ehhez kapcsolódó tárgyi ismeretek elsajátítása. A tanítás a gyermekek korának megfelelően színes, változatos, játékos. A kisgyermekek életeleme a mozgás; ennek segítségével nehézségei ösztönösen megoldódnak. Ezért a mozgás a tanításnak elsőrendűen fontos tényezője. A fenti célokat tanításunkban sok oldalról, sok részletmunkával kell megközelítenünk, hogy a gyermeket a jó zene szeretetére, a zene szép és értelmes kifejezésére neveljük.
Az előképzőben szerzett benyomások alapozzák meg a gyermek további zenei fejlődését, a zenéhez való kapcsolatát. A tanítás a következő részletmunkákból tevődik össze: daltanulás – a kifejező, formás ének kialakítása; melodikus hallásfejlesztés; ritmusképzés – ritmikus mozgás; zeneolvasás, zeneírás.

Tartalom

Daltanulás
A melodikus hallás fejlesztése
Ritmusképzés
A zeneolvasás és írás főbb szempontjai
Az Olvasókönyv használata
Útmutatás az Olvasókönyv használatához
Abszolut hangnevek tanítása
Útmutatás a Munkafüzet használatához
Függelék
Versek, mondókák, kiszámolók
Játékok leírása
Dalok