Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Viharsarok

Paraméterek

Sorozat Féja Géza Életműsorozat
Szerző Féja Géza
Cím Viharsarok
Kiadó Mundus Magyar Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 398 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 963 9501 28 x
Eredeti ár:
3.200 Ft
2.560 Ft
Online kedvezmény: 20%

A szerző legismertebb és legtöbb vihart kiváltó könyve lát ismét napvilágot az egykor Sárközi György elképzelése alapján tíz kötetre tervezett Magyarország felfedezése sorozat első munkája. Három megye, Békés, Csongrád és Csanád történelmi múltja, népének sorsa tűnik elénk az 1930-as évekből.

Leírás

A szerző legismertebb és legtöbb vihart kiváltó könyve lát ismét napvilágot az egykor Sárközi György elképzelése alapján tíz kötetre tervezett Magyarország felfedezése sorozat első munkája. Három megye, Békés, Csongrád és Csanád történelmi múltja, népének sorsa tűnik elénk az 1930-as évekből. E táján az országnak mindig akadtak emberek, akik fölemelték a fejüket, és kockáztatták akár életüket is az emberhez méltó lét megvalósításának reményében.
„Ez a nép mindig készen volt a fölkelésre, hogy újra kezdje életét, mely ezer év óta dermedten áll kísérletek és gyorsan elbukó szándékok tüzében és ködében. Ha egy-egy szikra arra repült, Tiszántúl mindjárt kigyúlt, s égett gyönyörűen, mintha tudata volna egy különb emberibb nagy életről…” – írja Féja Géza. E könyv alapján nyerte el ez a terület a megbecsülést sugalló „viharsarok” elnevezést. Az eredetileg a földrajz körébe tartozó kifejezés jelentésváltozatát alkalmazta az Alsó-Tisza vidékére.
A művet függelék követi, amelyben helyet kapott az első sajtópör és egy válogatás a könyv korabeli visszhangjából: többek között Bajcsy-Zsilinszky Endre, Bálint György, Darvas József, Ignotus Pál, Kovács Imre, Móricz Zsigmond, Sárközi György, Szabó Zoltán és Veres Péter írása.
Egy elsüllyedt világ dokumentuma ez a munka. Nemcsak e tájra, erre a három megyére, hanem az egész országra és annak népére is vonatkozott, mert közös volt a sorsuk. Ilyen kisemmizetten élt a „puszták népe” ebben a megszűkült hazában a két világháború között, és indult egy újabb pusztító háború felé.
 
(Féja Endre)