Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A részképességek játékos fejlesztése az óvodában (ŐSZ)

Paraméterek

Szerző Lukács Józsefné
Cím A részképességek játékos fejlesztése az óvodában (ŐSZ)
Alcím Fejlesztő játékok részképesség területenként – az ŐSZI környezeti témákhoz illesztve
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2019
Terjedelem 272 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 51 8
Ár:
3.800 Ft
3.040 Ft
Kedvezmény: 20%

részképességek azok az alapvető képességek, amelyek segítségével a magasabb rendű pszichés funkciókat differenciáltan ki tudjuk alakítani. A könyvben található közel háromezer fejlesztő játék illeszkedik az aktuális környezeti témához, hisz e köré épül az óvodában valamennyi műveltségterület, de az egyes témákhoz – pl. időjárás, öltözködés, egészség–betegség stb. – kapcsolt feladatok többsége nem csak ősszel, hanem a többi évszakban, más témaköröknél is kitűnően felhasználható.

Leírás

A részképességek azok az alapvető képességek, amelyek segítségével a magasabb rendű pszichés funkciókat differenciáltan ki tudjuk alakítani – pl. a beszédet vagy a gondolkodást –, és a fejlődés egy későbbi szakaszában ezek képezik az olvasás, az írás, a számolás és az adaptív viselkedés alapját. A részképesség-gyengeségek korai felismerésével és befolyásolásával megakadályozhatjuk vagy enyhíthetjük az iskolai tanulási és magatartási zavarokat, elősegíthetjük a tehetség kibontakozását. A pszichikus funkciók intenzív érése az óvodáskorra esik, ezért az optimális fejlesztésük is óvodáskorban a legcélravezetőbb.

Lukács Józsefné – az Ősztől őszig és a Kerek egy esztendő sorozatok társszerzője – új könyvsorozatának első kötete ebben a fejlesztő munkában nyújt segítséget az óvodapedagógusoknak.

A könyvben található közel háromezer fejlesztő játék illeszkedik az aktuális környezeti témához, hisz e köré épül az óvodában valamennyi műveltségterület, így valósítható meg jól a komplexitás. Ugyanakkor az egyes témákhoz – pl. időjárás, öltözködés, egészség–betegség stb. – kapcsolt feladatok többsége nem csak ősszel, hanem a többi évszakban, más témaköröknél is kitűnően felhasználható, ezt minden fejezetben jelezzük is olvasóink számára.

A környezeti témához illesztett fejlesztés könnyen megvalósítható a nap folyamán bármikor, mert nincs szükség arra, hogy a gyereket kiemeljük megszokott környezetéből. A játékok részképesség-területekhez vannak besorolva – egy-egy játék akár több részképesség-terület fejlesztését is megvalósítja –, és felhasználhatók játékidőben és udvari játék során egyaránt.

Könyvünk segítségével az óvónő egy adott témán belül részképesség-területenként összeállíthatja a napi vagy heti fejlesztő játékokat aszerint, hogy a csoportnak, az egyes gyerekeknek milyen területen van szüksége fejlesztésre.

Írta: Lukács Józsefné

Tartalom

Előszó

Fejlesztő játékok részképesség területenként – szeptember

Újra az óvodában

   Nyári élmények

   Ismerkedés az óvodával, a társakkal; változásaink észrevétele

Költöző madaraink

Az ősz kincsei

   Gyümölcsök

   Zöldségek

Mihály-nap

Fejlesztő játékok részképesség területenként – október

Az állatok világnapja

Őszi termések

Őszi termények

Őszi időjárás

   Az időjárás elemei

   Színesedő levelek

Fejlesztő játékok részképesség területenként – november

Öltözködés

Betegség – egészség; testünk

Márton-nap

Az állatok készülődése a télre

Felhasznált irodalom