Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kerek egy esztendő - Adattár

Paraméterek

Sorozat Kerek egy esztendő
Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Kerek egy esztendő – Adattár
Alcím Tematikus adattár és tudásbázis a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 320 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 40 2
Eredeti ár:
3.800 Ft
3.040 Ft
Online kedvezmény: 20%

Könyvünk a Kerek egy esztendő–sorozat évszakos köteteinek használatához szinte nélkülözhetetlen segítséget nyújt. 150 oldalon mutatja be az év – óvodai szempontból – legfontosabb jeles- és világnapjait. Hasonló terjedelmű kislexikon segíti – fejezetenkénti bontásban – az állat- és növényfajok, földrajzi- és időjárási jelenségek, régi mesterségek megismerését. Végül „Az év… madara, …emlőse, …hala, …fája, …vadvirága, …ásványa” stb. szavazások eddigi eredményeit ismerteti.

Leírás

Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunk „évszakos” köteteinek fejezetei az óvodai környezeti témák köré épülnek, az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjának megfelelően. A környezeti témák követik az évszakokat, felölelik a jeles napokat, a néphagyományokat. Az évszakokon belül minden hónap kalendáriummal kezdődik, ezt követően az aktuális hónaphoz kapcsolódó megfigyelési lehetőségeket, az óvodában egy hónapon át megvalósítható ötleteket mutatja be, majd a hónap mindig egészségmegőrző héttel zárul.

Röviden a könyv használatáról

Sorozatunk új kötete tematikus adattár és tudásbázis a Kerek egy esztendő évszakos köteteihez. Az egyes évszakok környezeti témáit feldolgozó kötetekkel együtt történő használata egyszerű és logikus. Az őszi, téli, tavaszi és nyári kötetben jelöltük azokat az eseményeket, kifejezéseket, neveket stb., amelyekről az adattárban bővebben olvashatunk. Ez a jelölés hívja fel a figyelmünket arra, hogy ennél a résznél érdemes fellapozni az Adattárat.

A kalendárium naptári-, a kisenciklopédia nevelési év szerint kronologikus. Januártól decemberig találjuk – havi bontásban – az év jeles- és világnapjait, illetve ősztől nyárig – az évszakos kötetek fejezeteinek sorrendjében – a címszavakat.

A jeles napok és a kisenciklopédia címszavai mellett azt jelöljük, hogy tartalma melyik évszak hányadik fejezetéhez kapcsolódik. A jelölés az évszak ikonjából és a fejezet sorszámából áll.

Amennyiben egy-egy jeles nap leírása vagy egy-egy címszó több téma feldolgozása során is jól használható, a további fejezetszámokat is feltüntetjük, de az adott címszó részletes kibontása csak a kronológiai szempontból első előfordulásánál történik meg. A következő alkalmakkor csak a korábbi fejezetszámot (és annak oldalszámát az Adattárban) jelöljük.

Kalendárium

Mind a négy kötetben található – havi bontásban – Kalendárium, ami elsősorban az adott kötet foglalkozásaihoz kapcsolódik. Adattárunkban ezt a Kalendáriumot kibővítettük az egyes hónapok közel valamennyi világnapjával, jeles napjával. Ez első ránézésre akár indokolatlannak tűnhet, mert hogyan kapcsolódik az óvodai élethez – ha csak a szeptembert megnézzük – pl. a Bányásznap, A Büntetés-végrehajtási Szervezet napja vagy A fizioterápia világnapja. A válasz egyszerű, és a három fenti példán jól bemutatható. Az óvodában sok szó esik a foglalkozásokról, mesterségekről, valamint konkrétan a gyerekek szüleinek foglalkozásáról, ezért, ha valamelyik gyerek édesapja vagy édesanyja az adott területen dolgozik (példáink alapján bányász, börtönőr, orvos stb.), máris megtaláljuk a kapcsolódási pontot. Helyi vagy regionális jelentősége is lehet, mert az ország – elsősorban egykori – bányásztelepülésein (pl. Dorog, Komló, Pécs, Salgótarján, Tatabánya stb.) a Bányásznap még ma is többet, mást jelent, mint esetleg Békéscsabán vagy Kecskeméten. A Büntetés-végrehajtási Szervezet napja is több szülőt érinthet egyes városainkban (pl. Budapest, Szeged, Vác stb.). Mivel az óvoda egyik legfontosabb feladata az egészséges életmódra nevelés, A fizioterápia világnapja és más – az egészséghez, gyógyításhoz kötődő – jeles napok ismerete is indokolt.

Ugyanakkor a kalendáriumunkban természetesen elsősorban az állami és nemzeti ünnepeinkhez, a környezeti témákhoz, a néphagyományokhoz kapcsolódó jeles- és világnapokat mutatjuk be. Felépítésének kronológiája a naptári évnek megfelelő.

Fejezetről fejezetre – Kisenciklopédia a Kerek egy esztendő–sorozat évszakos köteteinek használatához

Az évszakos kötetek fejezeteinek többségében találkozunk állat- és növényfajok, természeti jelenségek neveivel, földrajzi fogalmakkal, az adott témakörhöz kapcsolódó időjárási jelenségek elnevezésével, illetve régi – ma már talán nem is gyakorolt – mesterségekkel, foglalkozásokkal. Az adattár második fejezete az e fogalmakhoz kapcsolódó ismereteink felfrissítésében nyújt segítséget a témák feldolgozása során – és reményeink szerint olyan új tudáshoz is juttatja az olvasót, amely tudás birtokában talán könnyebb feladat lesz a gyerekek kérdéseit szakszerűen – ugyanakkor az óvodások számára is érthetően – megválaszolni.

            A címszavak a nevelési évnek megfelelő sorrendben, ősztől nyárig, fejezetenként, az előfordulásuk sorrendjében követik egymást, tehát nem egyfajta logikai, rendszertani stb. csoportosításban. A könyvünk végén található tárgymutató jól használható, ha nem egy évszakos témát dolgozunk fel, hanem valamilyen konkrét információt keresünk.

Az év…

A könyv harmadik fejezetének kiinduló pontja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által 1979-ben elindított Az év madara program, melyet civil és szakmai szervezetek részéről számos további kezdeményezés – Az év fája, gombája, hala stb. – követett. Ezeknek a szavazásoknak/választásoknak a teljes listáját tesszük közzé, abban az időrendben, ahogy az létrejött.

 

Flaccus Kiadó, 2021.

Kerek egy esztendő-sorozat

Írta: Lukács Józsefné - Ferencz Éva

 

Kapcsolódó témakörök:

Ősztől őszig–sorozat

Mesés mozgás–sorozat

Tartalom

Bevezető

Kalendárium

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Fejezetről fejezetre

Ősz

Tél

Tavasz

Nyár

Az év…

Az év madara

Az év fája

Az év gombája

Az év hala

Az év rovara

Az év vadvirága

Az év kétéltűje / hüllője

Az év gyógynövénye

Az év emlőse

Az év ásványa

Az év ősmaradványa

Tárgymutató

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft
Raktáron
4.800 Ft 3.840 Ft
Raktáron
4.800 Ft 3.840 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft
Raktáron
3.800 Ft 3.040 Ft