Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Családhatározó

Paraméterek

Szerző Bátki Anna – M. Ribiczey Nóra
Cím Családhatározó
Alcím A sokszínűség pszichológiája
Kiadó Open Books
Kiadás éve 2021
Terjedelem 472 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 5721 67 2
Eredeti ár:
5.999 Ft
5.399 Ft
Online kedvezmény: 10%

Mit is nevezünk családnak? Erre a sokrétű kérdésre most neves pszichológusok, szociális szakemberek, gyógypedagógusok és családterapeuták adják meg saját válaszaikat, miközben részletesen be is mutatják a különféle családtípusokat. Hiszen a családok nagyon sokfélék lehetnek. 

Leírás

Mit is nevezünk családnak? Erre a sokrétű kérdésre most neves pszichológusok, szociális szakemberek, gyógypedagógusok és családterapeuták adják meg saját válaszaikat, miközben részletesen be is mutatják a különféle családtípusokat. Hiszen a családok nagyon sokfélék lehetnek. Gyakori, hogy a szülők elválnak, és külön élve nevelik a gyerekeiket. Az is sokszor megesik, hogy a válás után a szülők újraházasodnak, és mozaikcsaládokban élnek tovább. Az sem ritka, hogy különféle okokból egy párnak nem születik gyereke, így ők ketten alkotják a családot. Ha a gyerekvállalás akadályba ütközik, segítségre van szükség: így születnek asszisztált reprodukciós eljárásokkal utódok. Az örökbe fogadó szülők nem a biológiai gyermeküket nevelik. Vannak, akik átmenetileg fogadnak a családjukba gyerekeket, ők a nevelőszülők. Globalizált világunkban igen gyakori, hogy más-más országból érkeznek a szülők, vagy egy tőlük távol álló kultúrában nevelik a gyerekeiket, ők a többkultúrájú családok. Szivárványcsaládokkal is találkozhatunk: ez esetben két férfi vagy két nő nevel együtt gyereket vagy gyerekeket, aki(k)nek az egyikük lehet a biológiai szülője, de az is előfordul, hogy egyik sem az. Az is lehet, hogy a szülő mentális betegséggel küszködik vagy fogyatékkal él, ahogyan az is, hogy a szülők sérült gyereket nevelnek. Vannak veszélyeztetett, súlyos anyagi nehézségek közepette élő családok is. Sokféle családban sokféle élethelyzet, kihívás adódik: kötetünk bepillantást enged ezek dinamikájába, és a téma szakértőitől arra is választ kaphatunk, hogy miként kezeljük a felmerülő nehézségeket.

Bátki Anna klinikai szakpszichológus, pár- és családterapeuta. Klinikai munkája mellett tudományos kutatói érdeklődése is kiterjedt. Az ELTE PPK meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadó szakirányú képzés egyik alapítója és vezetője.

M. Ribiczey Nóra pedagógiai szakpszichológus. Dolgozott gyermekvédelemben, továbbá óvodapszichológusi és bölcsődepszichológusi munkakörben. Koraszülöttséggel, szülőséggel és óvodáskori agresszióval kapcsolatos kutatásokban is részt vett.

Open Books, 2021.

Szerkesztette: Bátki Anna – M. Ribiczey Nóra

Tartalom

Előszó

1. fejezet: Danis Ildikó: A változó család – Alkalmazkodás és változás térben és időben

2. fejezet: Pilinszki Attila – Gyetvai Anna: Ami elválaszt, és ami összeköt – Elvált családok, közös szülőség a válás után

3. fejezet: Hegedüs Réka: Amikor egyedül kell, hogy menjen – Az egyszülős családok

4. fejezet: Bogár Zsuzsa: Átláthatatlan káosz helyett harmonikusan összerakott egész – A mozaikcsaládok

5. fejezet: Nagy Beáta Magda: Csak te meg én – Családok gyerek nélkül

6. fejezet: Cs. Ferenczi Szilvia: Amikor a tudomány besegít – Asszisztált reprodukciós eljárással fogant gyerekek és családjaik.

7. fejezet: Faix-Prukner Csilla – Rózsa Krisztián: A sokszínű gondoskodás – Szivárványcsaládok

8. fejezet: Bátki Anna: Amikor a gyerekek és szüleik egymásra találnak – Az örökbefogadó családok

9. fejezet: M. Ribiczey Nóra: Befogadlak, bármerről jössz, elengedlek, ha jó helyre mész – A nevelőszülői családok

10. fejezet: Nguyen Luu Lan Anh – Boreczky Ágnes: Világok között – Többkultúrájú családok

11. fejezet: F. Lassú Zsuzsa: Érzékeny egyensúly – Családok mentálisan sérülékeny szülőkkel