Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Drogpolitika, hatalomgyakorlás és társadalmi közeg

Paraméterek

Sorozat Szakmai Forrás Sorozat
Szerző Rácz József – Takács Ádám
Cím Drogpolitika, hatalomgyakorlás és társadalmi közeg
Alcím Elemzések foucault-i perspektívából
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 164 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7343 94 6
Eredeti ár:
1.800 Ft
1.620 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet szempontokkal és konkrét példákkal szolgál a foucault-i perspektíváknak az illegális droghasználat problématerületén való termékeny alkalmazásához. E vállalkozás újszerűségét mutatja, hogy e megközelítésnek még a nemzetközi színtéren sem szenteltek önálló tematikus összeállítást. A hazai és külföldi társadalomtudósok és szakértők elemzései mellett a kötet helyet ad Foucault egyik, a drogok történetét érintő előadásának.

Leírás

Az ​illegális droghasználattal kapcsolatos közpolitikai viták 2005-re Magyarországon végképp megfenekleni látszanak. A tiltás és a tűrés álláspontjai közötti merev szembenállás nemcsak a hosszú távú stratégiák kialakítását, de az értelmes társadalmi párbeszéd lehetőségét is veszélyezteti. Ebben a helyzetben a tudományos igényű megszólalás feladata egyre sürgetőbbé, de egyre nehezebbé is válik. Az utóbbi években, nemzetközi szakmai körökben, olyan változások tanúi lehetünk, melyek a drogjelenségek körül folyó tudományos diskurzust új utakra vezethetik. Ezek az erőfeszítések a droghasználat kérdését a társadalmi közegben jelentkező hatások elemzésén keresztül igyekeznek megközelíteni. Itt egyre hangsúlyosabb szerepet kap a francia filozófus Michel Foucault munkáira való hivatkozás. Ezek a hivatkozások fontosak, mert az új elméleti keretek új reprezentációs lehetőségeket és új, akár a gyakorlati szinten is kamatoztatható lehetőségeket nyújthatnak. Jelen kötet arra vállalkozik, hogy szempontokkal és konkrét példákkal szolgáljon a foucault-i perspektíváknak az illegális droghasználat problématerületén való termékeny alkalmazásához. E vállalkozás újszerűségét mutatja, hogy e megközelítésnek még a nemzetközi színtéren sem szenteltek önálló tematikus összeállítást. A hazai és külföldi társadalomtudósok és szakértők elemzései mellett a kötet helyet ad Foucault egyik, a drogok történetét érintő előadásának.

 

L’Harmattan Kiadó, 2006.

Szakmai Forrás Sorozat

Szerkesztette: Rácz József – Takács Ádám

Tartalom

Rácz József – Takács Ádám: Bevezetés

Takács Ádám: Foucault problematikája és a drogkérdés

Sutyák Tibor: A „kábítószer” genealógiája. Egy foucault-i perspektíva

Kakuk Péter: Bűnözők, betegek és ínyencek. A moralitás problematikus helye a drogpolitikai vitákban

Rácz József: A „fegyelmező” egészségneveléstől az „individualizáló” egészségfejlesztésig

Cameron Duff: Droghasználat mint „öngyakorlás”: van-e hely a „mértékletesség erkölcse” számára a mai drogpolitikában?

Anthea Martin – Paul Stenner: Beszéljünk a droghasználatról: mi a szerepünk nekünk (és résztvevőinknek) a kvalitatív kutatásban?

Michel Foucault: A pszichiátriai hatalom: a kikérdezés, a drog és a hipnózis

A kötet szerzői