Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ranschburg Pál és a magyar pszichológia

Paraméterek

Szerző Lányi Gusztáv
Cím Ranschburg Pál és a magyar pszichológia
Alcím Ranschburg Pál (1870-1945)
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 157 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 312 162 7
Eredeti ár:
2.500 Ft

A tanulmánykötet a magyar pszichológiatörténet-írás számára fontos összefüggéseket, elemzéseket és dokumentumokat mutat be; olyan problémákat is, amelyek minden bizonnyal a szélesebb szakmai nyilvánosságban is érdeklődő olvasókra találhatnak.

Leírás

2010. december 10-én a Magyar Pszichológiai Társaság Pszichológia- történeti Tagozata emlékkonferenciát tartott Ranschburg Pál születésének 140. évfordulója alkalmából. Az emlékkonferencia meglepően nagy érdeklődést váltott ki, az előadásokat követő vita, nemkülönben a felvetődő problémák arra késztették az előadókat, hogy előadásaikat megírják. Így született meg ez a kötet.
A kötet szerzői – neves pszichológusok, történészek, gyógypedagógusok – nem pusztán protokolláris feladatot teljesítettek, hanem fontosnak tartják Ranschburg Pál életművének élő hagyományként való jelenlétét a hazai pszichológia (és netán nemcsak a pszichológia) szakmai nyilvánosságában. Ez a tanulmánykötet azonban azért sem pusztán „ünnepi” hanem kísérletező is, mert problémákat, vitás kérdéseket megfogalmazó, a magyar pszichológiatörténet-írás előtt álló kihívásokkal is bátran szembenéző szeretne lenni. A tanulmánykötet a magyar pszichológiatörténet-írás számára fontos összefüggéseket, elemzéseket és dokumentumokat mutat be; olyan problémákat is, amelyek minden bizonnyal a szélesebb szakmai nyilvánosságban is érdeklődő olvasókra találhatnak.
 
Szerkesztette: Lányi Gusztáv 

Tartalom

Ranschburg Pál és a magyar pszichológiatörténet-írás (Lányi Gusztáv)
GYÁNI GÁBOR: A kreatív főváros
LÁNYI GUSZTÁV: Ranschburg Pál és a magyar kísérleti pszichológia kezdetei
ERŐS FERENC: Ranschburg Pál és Ferenczi Sándor: párhuzamok és különbségek
CZIGLER ISTVÁN: Ranschburg Pál kísérleti pszichológiai munkássága és nemzetközi hatása
PLÉH CSABA: Ranschburg mint a lélektan történésze
LÁNYINÉ ENGELMAYER ÁGNES: Ranschburg Pál és a magyar gyógypedagógiai pszichológia
GORDOSNÉ SZABÓ ANNA: Ranschburg Pál folyamatos jelenléte a 110 éves magyar gyógypedagógus képzésben – és „elmélkedés” a képzés jövőjéről
RANSCHBURG ÁGNES HILDEGARD: Elismerések és előítéletek kereszttüzében. Ranschburg Pál életútja a családi dokumentumok tükrében
Melléklet (képek)
A kötet szerzői

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.480 Ft 1.984 Ft