Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kvalitatív kutatás alapjai

Paraméterek

Sorozat Pszichológia és Társadalom
Szerző Juliet Corbin – Anselm Strauss
Cím A kvalitatív kutatás alapjai
Alcím A Grounded Theory elemzési módszer technikája és eljárásai
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 432 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 012 2
Eredeti ár:
4.490 Ft
4.041 Ft
Online kedvezmény: 10%

A ​kvalitatív kutatások alapvető kézikönyvének fordítását tartja a kezében az olvasó, mely Anselm Strauss és Juliet Corbin tudományos bestsellerének harmadik, gyökeresen átdolgozott kiadása alapján készült. A kötet mélyreható gyakorlati tanácsokat és technikai útmutatásokat nyújt a gyakorló kutatók adatgyűjtéséhez.

Leírás

A ​kvalitatív kutatások alapvető kézikönyvének fordítását tartja a kezében az olvasó, mely Anselm Strauss és Juliet Corbin tudományos bestsellerének harmadik, gyökeresen átdolgozott kiadása alapján készült. A kötet mélyreható gyakorlati tanácsokat és technikai útmutatásokat nyújt a gyakorló kutatók adatgyűjtéséhez. A grounded theory (megalapozott elmélet) néven ismert módszer sajátossága, hogy a kutatókat képessé teszi adataik elemzésére és értelmezésére, hogy arra alapozva hozhassák létre saját elméletüket. Corbin és Strauss világosan és biztos kézzel vezeti végig az olvasót a kutatás lépésein a kutatást vezérlő kérdés megfogalmazásától a megközelítések közötti válogatáson át a kódolásig és elemzésig, és végül a kutatási beszámoló megfogalmazásáig. A kötetben átlátható meghatározások és megvilágító példák követik egymást; utolsó fejezetei pedig egyrészt a megírt tanulmány értékeléséhez adnak kritériumokat, másrészt a hallgatók és gyakorló kutatók által gyakran feltett kérdéseket válaszolják meg. Ez a kötet mérföldkő a kvalitatív kutatás elméletének és gyakorlatának történetében.

A kötet lehetővé teszi a hallgatóknak kritikai gondolkodási képességeik fejlesztését a fejezetek végén található kritikus kérdések felvetésével. A könyv az adatelemzés és adatgyűjtés valamennyi lépésére rámutat (a leírástól a grounded theory megfogalmazásáig) az elméleti mintavétel módszerének alkalmazásával.

 

L’Harmattan Kiadó, 2015.

Pszichológia és Társadalom–sorozat

Írta: Juliet Corbin – Anselm Strauss

Fordította: Ehmann Bea

Szakmai lektor: Sallay Viola

Sorozatszerkesztő: Bodor Péter

 

Kapcsolódó kiadványok:

Sántha Kálmán: Bevezetés a kvalitatív pedagógiai kutatás módszertanába

Sántha Kálmán: Abdukció a kvalitatív kutatásban

Sántha Kálmán: Kvalitatív tartalomelemzés

Sántha Kálmán: Multikódolt adatok kvalitatív elemzése

Sántha Kálmán: Trianguláció a pedagógiai kutatásban