Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mesepszichológia 2.

Paraméterek

Szerző Kádár Annamária
Cím Mesepszichológia 2.
Alcím Útravaló kényes nevelési helyzetekhez
Kiadó Kulcslyuk Kiadó
Kiadás éve 2014
Terjedelem 364 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5281 17 4
Eredeti ár:
4.280 Ft
3.852 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet a szülő-gyermek kapcsolat útvesztőit, azokat a „kényes” nevelési helyzeteket veszi górcső alá, amelyekben csak a hiteles szülői jelenlét hozhat valódi megoldást.

Leírás

A Mesepszichológia első részében a mese szerepére, az életkori sajátosságoknak megfelelő meseválasztásra és a mese érzelmi intelligencia fejlesztő hatására koncentráltam. A második részben a szülő-gyermek kapcsolat útvesztőit, azokat a „kényes” nevelési helyzeteket veszem górcső alá, amelyekben csak a hiteles szülői jelenlét hozhat valódi megoldást. A mese ugyanis az én megközelítésemben nemcsak népmesét és műmesét jelent, hanem a saját életmesénket is: azt a történetet, amelyet önmagunkról, gyökereinkről, hitvallásunkról, álmainkról és céljainkról, félelmeinkről és fájdalmainkról, kudarcainkról és győzelmeinkről mondunk el önmagunknak és a gyermekünknek. Ezt ráadásul nemcsak este vagy az erre szánt pillanatokban, de folyamatosan meséljük, sokszor szavak nélkül is – a jelenlétünkkel, viselkedésünkkel, önmagunkhoz, az emberekhez és a világhoz való hozzáállásunkkal. Szülőként, pedagógusként a nevelés során is a magunk történetét meséljük. A szabályok, határok kijelölése és betartatása; a motiválás; a problémamegoldás kérdéseiben történő választások mind rólunk, a mi világképünkről szólnak. Tetteinkkel meséljük el, hogy miben hiszünk, miért küzdünk, mi az, ami továbbvisz a nehéz helyzetekben – és azt is, hogy mikor adjuk fel. Bár egy-egy nevelési probléma kapcsán legtöbbször a gyermekünk viselkedésére fókuszálunk, azt szeretnénk megváltoztatni, rólunk mesél az is, hogy melyik az a konfliktushelyzet, ami drámai feszültséget okoz bennünk, és az is, hogy mit kezdünk vele. A gyermek bámulatos pontossággal mutat rá arra, amin dolgoznunk kell, a vele kapcsolatos nehézségek jelzések – és egyben lehetőségek is a továbblépésre. Felhívják a figyelmünket arra, hogy miben kell változnunk, fejlődnünk. Igen, ha engedjük, gyermekünk átírja a történetünket – és ebben a folyamatban mi válunk tanulóvá. Második könyvemben túlnyomórészt azokról a nevelési kérdésekről írok, amelyekkel kapcsolatban a legtöbbször kértek tőlem tanácsot az elmúlt évek során, és igyekszem megmutatni azt is, hogy miként jelennek meg ezek a helyzetek a mesékben. Korcsoportokra és témakörökre lebontva ajánlok olyan, valóban magas színvonalú, magyar és külföldi szerzők által írt meséket, melyeknek meggyőződésem szerint jó hasznát vehetjük a problémák megoldásában.
A kötet tíz újabb, általam írt érzelmi intelligencia fejlesztő mesét is tartalmaz a 4-9 éves korosztály számára. Nagy kedvvel folytattam Lilla és Tündérbogyó történetét, akik számos újabb kaland során fedezik fel a külső és belső világot.
 
A szerző
 
 
Írta: Kádár Annamária
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

Bevezetés
Mit tanulhatunk a mesehősöktől?
Engedékenyen vagy szigorúan? Helyzetfüggő nevelés
A dackorszak szerepe a gyermek önállóvá válásában
Kinek kellett ez a testvér
A félelmek, szorongások kezelése gyermekkorban
A szülő és a pedagógus szerepe a veszteség élmények feldolgozásában
Általam ajánlott mesekönyvek témák szerint
Általam ajánlott minőségi gyermekirodalom életkorok szerint
EQ-fejlesztő mesék
Tündérbogyó visszatér
Mumusmese
Egy tökéletes nap
Szülinapos mese
Hogyan lett Lilla kutyatulajdonos
Pannimese
Napraforgómese
Karácsonymese
Mesélj nekünk, Tündérbogyó
Tengermese
Jegyzetek

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.280 Ft 3.852 Ft
Raktáron
4.280 Ft 3.852 Ft
Raktáron
6.700 Ft 6.365 Ft