Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Udmurt nyelvkönyv

Paraméterek

Szerző Kozmács István
Cím Udmurt nyelvkönyv
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2002
Terjedelem 133 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 482 572 9
Ár:
1.260 Ft
1.197 Ft
Kedvezmény: 5%

Ez az udmurt nyelvkönyv arra vállalkozik, hogy segítségével az udmurt nyelvet tanuló ne csak olvasni és fordítani tudjon tanulmányai során és végeztével, hanem sikerrel vállalkozzon beszélgetésre is udmurt anyanyelvűekkel.

Leírás

Ez az udmurt nyelvkönyv arra vállalkozik, hogy segítségével az udmurt nyelvet tanuló ne csak olvasni és fordítani tudjon tanulmányai során és végeztével, hanem sikerrel vállalkozzon beszélgetésre is udmurt anyanyelvűekkel. A korábbi udmurt nyelvkönyvek és szöveggyűjtemények nem tekinthették, s nem is tekintették feladatuknak, hogy beszélni is tanítsanak. Hosszú éveken át ugyanis semmi remény sem volt arra, hogy a finnugor nyelveket megtanulni akarók eljussanak a tanult nyelveket beszélők közé. Kivételt ez alól csupán a finn és észt nyelvet elsajátítók jelentettek. Kevés szerencsésnek volt csak lehetősége a kisebb finnugor népek képviselőivel, s így udmurt anyanyelvűekkel személyesen találkozni, élő nyelvi anyaghoz hozzájutni. Kresztomátiákból lehetett csak az udmurt nyelvet tanulni, ugyanis még az Oroszországban szokásos szamoucsityel sem készült el ebből a nyelvből. Az eltelt évtized a kisebb finnugorokkal való találkozási lehetőségekben is nagy változásokat hozott. 1990 óta jelentős számban jutottak és jutnak el kutatók és más érdeklődők nyelvrokonainkhoz. Ennek is köszönhetően már nemcsak nálunk tanulják a kisebbek nyelvét: ők is szervezett formákban tanulnak magyarul, finnül, például Izsevszkben, Joskar Olában, Szaranszkban és Sziktivkarban. Mindezek alapján szükséges, hogy átalakuljon a kis finnugor nyelvek oktatása is. A hagyományos, nyelvészeti központú nyelvoktatást megtartva, amellett megjelenik a beszéd tanulás igénye. Ez a változás is indokolja, hogy ilyen célú udmurt nyelvkönyvvel jelentkezzünk.
Tisztában vagyunk természetesen azzal, hogy nyelvkönyvünk felépítése, leckéinek tartalma, s nyelvtani anyaga más is lehetett volna. Nem törekedtünk arra, hogy könyvünk témái kövessék a „nagy” nyelvek tankönyveinek tematikáját, s arra sem, hogy a könyv a teljes grammatikát adja. Udmurtiában jelenleg sajnos nem szokás az étteremben, az üzletekben, a bankban – egyszóval a nyilvános megszólalásban – az udmurt nyelv használata. Ezen témák ezért tehát nem kerültek könyvünkbe. A tankönyv szókincse arra ad lehetőséget, hogy az azt elsajátító a privát szférában eredményesen tudjon kommunikálni, népköltészeti és szépirodalmi alkotásokat sikerrel tudjon olvasni és a kevés udmurt nyelvű napilapot is reménnyel és eredménnyel olvassa. A grammatika részletes tárgyalását akadályozza, hogy a leghagyományosabb nyelvleíráson kívül nincs az udmurtnak a nyelvtanításban jól használható nyelvtana: sok jelenség magyarázásához alapkutatásokat kellene végezni. Reméljük, hogy ezek ellenére és ezekkel együtt a nyelvkönyv javított és kiegészített újabb kiadása segítséget tud adni ahhoz, hogy jobban megismerjük udmurt rokonainkat – most már közvetítő nyelv nélkül is.
Az udmurt egyike az oroszországi finnugor népeknek. Az udmurt nyelvet, mely a finnugor nyelvek permi ágához tartozik, az 1989-es népszámlálás adatai szerint mintegy 520 ezren beszélik. Ezzel az európai nyelvek között nagyságrendben a harmincötödik. A magát udmurtnak vallók száma 747.000 fő. Közülük 497.000 fő él az Udmurt Köztársaságban (a köztársaság lakosainak száma ennél jóval több, valamivel másfél millió feletti). A kb. 250.000 Udmurtián kívül élő udmurt a környező köztársaságokban (Baskortosztánban, Tatársztánban, Marij Elben) és a Permi, Vjatkai és Jekatyerinburgi területeken él. (Az utóbbiak régebbi neve: Kirovi és Szverdlovszki terület volt).
Az udmurt irodalmi nyelv – amelyet ebből a tankönyvből megismerhetünk – mind a déli, mind az északi nyelvjáráscsoportok jellemzőit mutatja. Az irodalmi nyelvet beszélők főleg a városi udmurtok köréből kerülnek ki. Ez a nyelv a nyelve a különböző kétnapi lapoknak és a szépirodalmi és tudományos kiadványoknak. Az udmurt irodalmi nyelv megértése nem okoz gondot a nyelvjárást beszélőknek. A nyelvjárások közti különbségek főleg egyes hangoknak és természetesen a szókincsnek bizonyos eltérését jelentik. Ezért a nyelvjárások megértése nem okoz megoldhatatlan nehézséget az irodalmi nyelvet tanulónak sem.