Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tehetségfejlesztés

Paraméterek

Szerző Gyarmathy Éva
Cím Tehetségfejlesztés
Alcím Lehetőségek kezdőknek és haladóknak
Kiadó Tea Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 312 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 8143 13 4
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.491 Ft
Online kedvezmény: 10%

Gyarmathy Éva közvetlen hangvételű, szellemes stílusban megírt ismeretterjesztő könyvében a tehetség jelenségeinek széles spektrumát mutatja be. Közérthetően tálalja a tehetség fogalmának és természetének friss, agybiológiai, társadalomtudományi és pszichológiai kutatási eredményeit, melyből azt a tanulságot vonja le, hogy a tehetségekhez való viszonyulásunk – a hétköznapokban és a tehetségfejlesztéssel foglalkozó pedagógiában is – igen nagy részben téves, és mind a tehetség azonosítását, mind útjának egyengetését más alapokra kell helyeznünk. 

Leírás

Gyarmathy Éva közvetlen hangvételű, szellemes stílusban megírt ismeretterjesztő könyvében a tehetség jelenségeinek széles spektrumát mutatja be. Közérthetően tálalja a tehetség fogalmának és természetének friss, agybiológiai, társadalomtudományi és pszichológiai kutatási eredményeit, melyből azt a tanulságot vonja le, hogy a tehetségekhez való viszonyulásunk – a hétköznapokban és a tehetségfejlesztéssel foglalkozó pedagógiában is – igen nagy részben téves, és mind a tehetség azonosítását, mind útjának egyengetését más alapokra kell helyeznünk. Ehhez az új módszerhez közvetlen segítségeket – kérdőíveket, tevékenységmátrixokat – is kínál. E lehengerlő, humoros könyv a szerző sok izgalmas személyes tapasztalatán alapuló történettel és régmúlt idők nagy tehetségeinek életéből vett anekdotákkal színesíti a tehetségről szóló evolúciós-pszichológiai értekezéseket és a szülők, pedagógusok, pszichológusok stb. szemléletformálását. Átfogó, hiánypótló munka, melytől jelentős társadalmi hasznosulást remélünk.

„Két dolog van, amit nem akarok elviselni és tétlenül nézni: az értékek pusztulása és a szenvedés. Amikor pedig egy tehetséges kisgyerek fejlődését a környezet akadályozza, egyrészt értékeket pusztít, másrészt iszonyú szenvedéseket okoz. A tehetséges gyerek számára kínzás, ha a szokásos eljárásoknak teszik ki, és a szokásos viselkedést kell produkálnia, amikor ő csak legfeljebb küllemében szokásos, minden másban eltér. Szintén pusztító lehet, ha egy gyereket erővel nyomnak a tehetség szerepébe. A tehetség nem szerep, hanem adottság, amelyből bármi lehet a környezet függvényében. Erről szól ez a könyv. A környezetnek is el kell tudnia képzelni valami újat, ha tehetséges gyereket akar nevelni. Például azt, hogy a gyerek nem úgy akar tehetséges lenni, ahogy a szülei, a tanárai, a pszichológusai, az egyetemi professzorok és a tehetséggondozók szeretnék. Azokról a gyerekekről szól ez a könyv, akikkel én találkoztam, és emellett a te gyerekedről, tanítványaidról és önmagadról is, mert már csak olyanok vagyunk, hogy mindent szeretünk lefordítani a saját problémáinkra és azok megoldására.”

Gyarmathy Éva

Dr. Gyarmathy Éva klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, a Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa. Több felsőoktatási intézményben tanít. Fő területe az atipikus fejlődés, így az átütő fejlődésű vagy többszörös különlegességű tehetség, a tanulási, figyelem, hiperaktivitás és autizmus spektrum zavar. A közoktatásba beilleszkedni nem tudó tehetséges gyerekekkel és serdülőkkel foglalkozó iskolákban tanácsadó. Pszichoterápiás munkát is ilyen irányban végez. Nemzetközi projektekben a gondolkodás és tanulás hatékonyságát fejlesztő módszerek kutatásában és fejlesztésében vesz részt, és a 21. századi tanulás kérdéseivel foglakozik.

Írta: Dr. Gyarmathy Éva

 

A szerző további könyvei áruházunkban:

Gyarmathy Éva: Pszichomeditáció

Gyarmathy Éva: Diszlexia a digitális korszakban

Tartalom

BEVEZETŐ

1. fejezet

A tehetség szokatlanul nagy természeti erő – és egy kis őrület

2. fejezet

Vadászat a kis vadászokra és társaikra, mert ők aztán végképp nem olyanok

3. fejezet

A bűvös intelligencia és társai

4. fejezet

A kreativitás egy pokol annak, aki nem kreatív

5. fejezet

A belső hajtóerő

6. fejezet

Tehetségészlelés

7. fejezet

Tehetséges környezet

8. fejezet

Megválaszolatlan kérdések megválaszolása