Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Furulyaiskola I.

Paraméterek

Szerző Béres János
Cím Furulyaiskola I.
Alcím Javított kiadás
Kiadó Editio Musica Budapest
Kiadás éve 2015
Terjedelem 64 oldal
Formátum A/5, irkafűzött
ISBN 979 0 080 05406 2
Eredeti ár:
1.650 Ft
Ez a furulyaiskola 1965-ben készült, a magyar zeneoktatási módszer (Kodály-módszer) irányelvei alapján. Időállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint három évtizede nagy szeretettel használják a különböző típusú hangszereken játszó furulyások és fúvósok egyaránt.

Leírás

A furulya tanításának a zeneiskolán belül kettős szerepe van:
l. Azok a tanulók, akik hangszer vagy zenei rátermettség hiánya, ill. elfoglaltság miatt zongorázni vagy zenekari hangszeren tanulni nem tudnak, furulyázással kevesebb idő alatt, minimális anyagi befektetéssel megszerezhetik a zenei alapműveltséget és a muzsikálás örömét.
2. Azok a tanulók, akik koruknál, ill. fizikumuknál fogva még zenekari fúvós hangszereken nem tanulhatnak, furulyával megfelelő előképzést kaphatnak, tekintettel arra, hogy furulyázni már 6-7 éves korban ellkezdhet a gyermek.
Ez a furulyaiskola 1965-ben készült, a magyar zeneoktatási módszer (Kodály-módszer) irányelvei alapján. Időállóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több mint három évtizede nagy szeretettel használják a különböző típusú hangszereken játszó furulyások és fúvósok egyaránt.
A jelenlegi átdolgozás nem érinti sem a kötetek tartalmát, sem a tanítás módszerét. Kizárólag a Fogás-táblázat és belső ábrái változnak a jelenleg használatos német (germán) és barokk furulyák hangjainak egyesített fogásrendjére. Bár ez a táblázat a legnagyobb számban forgalmazott furulyák fogásrendszerére épül, mégis ajánlatos a gyárak által kiadott fogástáblázatokkal összehasonlítani.
A furulyaiskola 3 kötete mintegy 300 dallamot (120+ 100+80) tartalmaz, 1/3 része magyar népdal és gyermekdal, 1/3 része régi zene, vagy más népek dalai, 1/3 része a furulyaiskola számára írt mű, gyakorlat és átirat. Megfelelő kiegészítő anyaggal, az egész alapfokú képzési idő tartamára (6 évre) is elegendő. A furulyairodalom rendkívül gazdag, a művek és gyűjtemények jegyzékét a furulyaiskolák hátsó borítóján megtaláljuk.
A furulya részletes bemutatása, ill. a gyakorlati munka megkezdése előtt kívánom, hogy mind a tanárok, mind a tanulók örömöt leljenek a furulyázásban és a közös muzsikálásban.
 
Írta: Béres János
 
Kapcsolódó kiadványok:
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

A furulya
A furulya családja
A furulya megszólaltatása
I. Fúváserősség
C'' A' hangkészlet
H' A' hangkészlet
A' G' hangkészlet
G' A' H' hangkészlet
G' A' H' C' hangkészlet
F' G' A' hangkészlet
F' A' C" hangkészlet
É' G' A" hangkészlet
D' É' F' G' A' hangkészlet
 C' D' É' F' G' hangkészlet
C' D' É' F' G' A' hangkészlet
Ötfokú (pentaton) hangsor
C' É' G' C" és C' F' A' C" hangkészlet
A furulya alaphangsora
Gyakorlatok az 1. fúváserősség ismétlésére
II. Fúváserősség (oktávváltás)
É" hang F" hang
C" D" É" F" G" hangkészlet
Staccato és legato
Gyakorlatok a II. fúváserősség ismétlésére
Függelék
Betűrendes mutató