Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit játszotok, mátkák

Paraméterek

Szerző Lázár Katalin
Cím Mit játszotok, mátkák
Alcím A népi játékok rendszere és tanítása – Játékközlés
Kiadó Kaposvári Egyetem
Kiadás éve 2002
Terjedelem 156 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 963 7172 97 1
Eredeti ár:
1.950 Ft

Lázár Katalin könyve két részből áll. Az első részben a népi játék fogalmával, a játékok rendszerezésével foglalkozik, és kitér a játéktípusokra is. A második rész a Játékközlés. Ebben a részben a fent felsorolt játékokból kapunk bőséges választékot  játéktípusokra bontva.

Leírás

Lázár Katalin könyve két részből áll. Az első részben a népi játék fogalmával, a játékok rendszerezésével foglalkozik, és kitér a játéktípusokra is: eszközös játékok, tárgykészítő játékok, mozgásos játékok – ölbélitől a fogócskáig, szellemi játékok, párválasztó játékok, körjátékok, társasjátékok, mondókák – bölcsődaloktól a csúfolókig, kisorsolós játékok. Külön fejezetben foglalkozik a játékok előadásmódjával, azoknak dallamával, szövegével, az azokban szereplő tárgyak és állatok néphagyomány szerinti  jelentésével. Az első rész utolsó fejezete a játékok tanítását mutatja be.

A második rész a Játékközlés. Ebben a részben a fent felsorolt játékokból kapunk bőséges választékot  játéktípusokra bontva. „...A játékleírások megfogalmazása úgy készült, hogy az is meg tudja belőlük tanulni a játékot, aki azelőtt nem ismert hasonlót. Egyik-másik túlságosan részletezőnek tűnhet, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy szükség van a közismert vagy annak vélt játékok részletes leírására is. A könyvben található játékelnevezések (címek) lehetőség szerint azonosak a népi gyakorlatban használt nevekkel, olykor viszont attól eltérőek.”

Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Kar, 2002.

Írta: Lázár Katalin

Lektor: Forrai Katalin, Felföldi László